O ursoaică şi cei doi pui ai ei, care puteau prezenta pericol pentru turiştii veniţi să viziteze Cetatea Poenari, au fost capturaţi în urma unei operaţiuni deloc simple derulate de specialişti de la Direcţia Silvică Argeş şi de la Ocolul Silvic Vidraru, în colaborare cu specialişti ai Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare Silvică „Marin Drăcea”, filiala Braşov.
Sălbăticiunile apăruseră de mai mult timp pe Transfăgărăşan şi de multe ori ieşeau la marginea drumului ca să fie hrănite de turişti aflaţi în tranzit, iar în ultima perioadă începuseră să urce spre zona barajului Vidraru.
Timp de trei săptămâni, specialiştii Romsilva au încercat să captureze ursoaica, sens în care au montat o capcană autorizată în încercarea de a atrage săbăticiunea. Ca un făcut însă, aceasta parcă mirosea că ceva nu e în regulă şi ocolea locul respectiv.
În cele din urmă ursoaica a fost tranchilizată şi cei doi pui capturaţi cu ajutorul cuştii. Animalul şi puii au fost duşi în mijlocul pădurii şi eliberaţi undeva pe raza Fondului Cinegetic 5 Arefu, departe de căile de acces şi de zonele locuite sau frecventate de oameni. Mişcările ursoaicei şi ale puilor vor fi monitorizate de reprezentanţi ai Romsilva, pentru a preveni revenirea acesteia în zonele frecventate de oameni.
Chiar dacă întâlnirea cu un urs este tentantă şi poate constitui o atracţie, mai ales pentru a face fotografii, specialiştii le recomandă turiştilor să nu interacţioneze şi să nu ofere hrană, fiindcă sunt animale sălbatice, care pot avea comportamente imprevizibile şi deveni periculoase. Misiunea pădurarilor a fost serios îngreunată de turiştii aflaţi în zonă, care au început să facă gălăgie pentru a speria animalele şi acestea să nu intre în cuşcă. La fel, în momentul când pădurarii au vrut să tranchilizeze ursoaica, turiştii au început să aibă comportament agresiv. Problema e că, din câte se pare, la scurt timp după încheierea relocării, pe Transfăgărăşan, tot în apropiere de Cetatea Poenari, ar fi apărut alţi patru urşi, mai exact o ursoaică însoţită de trei pui. Autorităţile au luat act de sesizarea primită şi vor trimite pe teren echipe care să verifice care este situaţia. Dacă informaţia se va confirma, cel mai probabil va fi organizată o altă acţiune de capturare a respectivelor sălbăticiuni.
O ursoaică şi puii ei, capturaţi la Cetatea Poenari
Advertisement
Advertisement
2 Comentarii
Anonim
Bine ca nu i-au omorat! Daca nu li s-ar distruge habitatul-am auzit ca n-au nici apa, caci orice curs de apa este captat pentru microhidrocentrale, daca padurarii le-ar pune hrana asa cum prevad normele, ar mai veni in zonele populate? Sunt niste biete animale flamande si disperate. Imaginile cu ursii cersetori de pe Transfagarasan arata niste fiinte grav subnutrite, doar blana a mai ramas de ele.Oamenii sunt singurii viniovati pentru aceasta situatie, si apoi ii mai si omoara cand vin dupa mnancare, cum s-a intamplat cu ursuletul de la Miercurea-Ciuc sau cu cel de la Sibiu, executati cu cruzime, desi puteau fi tranchilizati si relocati?
Delia Dumitrica
Nu exista dubii! Animalele padurilor au ramas fara hrana si fara adapost; cu taierile masive de copaci le-au distrus “habitatul”. La ce sa ne asteptam? Instinctul este acela de supravietuire, de aceea isi fac aparitia prin zonele locuite dupa hrana. Bine ca nu i-au omorât! Poate ca decizia a fost luata de niste oameni cu suflet.