Pesta porcină africană se întinde ca focurile de pe dealurile de la Poenari, iar Argeşul este în alertă maximă.
Ţăranii şi fermierii sunt îngroziţi la gândul că vor fi focare şi la noi în judeţ, ceea ce înseamnă că vor fi nevoiţi să ucidă populaţia porcină şi să se aleagă cu despăgubiri aproape modice din partea statului, şi acelea plătite… aşa cum plăteşte statul.
Ce ar trebui să facem, aşadar, ca pe masa de Crăciun să nu ajungem să avem carne de porc din import?
Iată principalele direcţii indicate de către Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Argeş:
# Cum arată un porc bolnav de pestă porcină africană?
Nu există semne clare care să indice boala, semnele pot fi atribuite şi altor boli. Dar se pot observa la porcii bolnavi semne ca:
• moarte rapidă, intervenită într-un timp extrem de scurt;
• temperatură foarte ridicată (40,5 – 42 grade C) şi stare febrilă;
• roşeaţă sau învineţire a pielii, a marginilor urechilor, a vârfului picioarelor, a abdomenului şi pieptului;
• lipsa poftei de mâncare, apatie şi împleticire în mers;
• vomitări, diaree (uneori cu sânge) şi urdori la ochi.
# Ce fac în cazul în care suspectez că un porc este bolnav de pestă porcină africană?
• anunţaţi imediat medicul veterinar împuternicit de liberă practică din localitate, ori medicul veterinar oficial, ori Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor din judeţ.
# Sfaturi pentru a vă proteja porcii afectaţi de această boală: nu intraţi în adăposturile unde creşteţi porcii cu încălţămintea şi hainele cu care aţi umblat pe stradă; este recomandat chiar ca, pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să puneţi o tăviţă cu paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică; creşteţi porcii doar în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de curtea dumneavoastră, cu porci mistreţi sau cu proprietari străini care deţin porci domestici; nu hrăniţi animalele cu resturi alimentare/lături/spălătură provenite de la carnea de porc gătită în familie; dacă există vânători în famile care aduc carne de mistreţ, sub nicio formă nu daţi porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne; nu scoateţi scroafele/vierii din exploataţie în scopul montei cu animale din altă exploataţie; nu cumpăraţi purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi (cu crotalie) şi fără certificat sanitar-veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit; nu folosiţi în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp, pentru că ea ar fi putut să vină în contact cu porci mistreţi bolnavi.
Toate animalele suspecte trebuie ucise, iar carcasele distruse, conform legislaţiei în vigoare. Proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat la preţul de piaţă al animalelor.
Un Comentariu
bogdan
adica sa inteleg trebuie sa imi tai porcul cat mai am timp??