* Urmare a articolului nostru de ieri, inspectorii sanitari vor lua la puricat bucătăria Spitalului Judeţean Argeş
În ediţia de ieri a ziarului nostru – care a atras numeroase comentarii (şi) pe reţelele de socializare – am scris despre raţia de hrană pe care Spitalul Judeţean de Urgenţă din Piteşti o oferă, cel puţin de la o vreme, pacienţilor, arătând că mâncarea axată pe legume congelate sau conservate necesită serioase îmbunătăţiri.
În cea mai mare unitate medicală din Argeş meniul include carne şi brânzeturi în numai trei zile pe săptămână, iar fructe şi legume proaspete, ioc.
Iar zicala „un măr pe zi ţine doctorul departe” nu poate fi aplicată la Judeţean (mai puţin în cazul doamnei manager Adriana Molfea, care molfăia un măr chiar în timp ce-i băteam ieri la uşă), fiindcă printre puţinele alimente achiziţionate în stare proaspătă fructele pline de vitamine lipsesc cu desăvârşire!
Repetăm: mâncarea este de proastă calitate întrucât suma alocată per bolnav pentru mic dejun, prânz şi cină este – pentru majoritatea oamenilor internaţi – de numai 10 lei pe zi, depăşind în puţine cazuri 15-16 lei pe zi (de hrană ceva mai consistentă au parte persoanele care suferă de cancer, diabet, boli infecto-contagioase şi femeile care nasc la spital).
Un control… apetisant
DSP Argeş (Direcţia de Sănătate Publică) s-a autosesizat în urma articolului „La Spitalul Judeţean, mâncarea e ciorbă lungă, să ajungă” titrat pe prima pagină în „Argeşul” de ieri şi ne-a transmis că va efectua „cât de curând” un control la nivelul respectivei unităţi medicale, „care va include şi problema legată de mâncarea bolnavilor”.
Abia aşteptăm să… degustăm menţiunile din raportul inspectorilor sanitari! Conducerea spitalului, care l-a luat pe „nu ştiu” în braţe atunci când i-am solicitat un punct de vedere, are ceva vreme „să dreagă busuiocul”. Ori ciorba.
Pacienţii vor fi în câştig dacă farfuriile de la Judeţean vor fi apetisante şi cu adevărat hrănitoare (măcar) în perioada inspecţiei sanitare…
În luna martie a anului în curs, inspectorii sanitari din Bucureşti şi Gorj au luat la puricat spitalele din judeţ. A fost vorba despre un control tematic, încrucişat (argeşenii au verificat unităţile de profil din Bucureşti), iar deficienţele constatate în primăvară au fost (majoritatea) remediate, ne asigură reprezentanţii DSP Argeş.
Secetă de… amenzi
Până una-alta, Serviciul de Control în Sănătate Publică din cadrul DSP Argeş ne informează că, în luna iulie, inspectorii sanitari au avut în vizor produsele biocide (au controlat avizele şi etichetarea la nivelul producătorilor, importatorilor şi distribuitorilor din judeţ; nu au descoperit neconformităţi), apele de îmbăiere (au recoltat şi analizat probe de apă din cinci piscine; analizele au fost conforme), taberele şcolare de la Nucşoara şi Corbeni (au concluzionat că „funcţionează în condiţii bune”) şi unităţi de turism (la cele şapte hoteluri şi 13 pensiuni verificate nu au aflat nereguli).
Totodată, luna trecută au fost verificate 47 de unităţi de alimentaţie publică, fiind aplicate (doar) trei sancţiuni contravenţionale.
Astfel, două avertismente au fost date pentru lipsa produselor de dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare, respectiv a cursurilor de igienă. Iar unica amendă în valoare de 800 lei a fost încasată pentru neverificarea zilnică a stării de sănătate şi a igienei angajaţilor.
Cu aşa rezultate pozitive, mai că îţi vine să crezi că Argeşul stă „pe roze” la turism şi alimentaţie publică… Să vedem, însă, concluziile controlului din bucătăria Spitalului Judeţean. Le aşteptăm, şi noi, şi opinia publică.
2 Comentarii
Brancardierul
Bine că aţi reamintit de faptul că există DSP. Culmea s-a şi autosesizat si va interveni curât,pardon; curând. Adică in zile cum s-ar traduce?Trăiti in zadar cu speranţa că veţi gusta din menţiunile din raportul inspectorilor sociali!Va fi foarte amar pentru dumneavoastră si veţi fi foarte dezamăgită.Mă bazez pe faptul că in spitale ,ceea ce aţi consemnat dvs. se petrece de ani mulţi.La câţi ani intervine DSP-ul?NU se va întâmpla nimic. BIne că ne-aţi mai arătat cât de ocupaţi sunt cei de la DSP,că altfel înţelegeam că nu fac nimic,aşa cum se vede.
Anonim
Statul Român este cel mai mare hoț din România.
Sunt slabe șanse să- l vedem închis.