Cine vrea thriller la zi, îl află la Connelly. Cine aventură vrea, de la stand acu` să ia ”Avocatul din limuzină”. Îl va cunoaște pe Mickey Haller, din ținutu` Los Angeles. Apărător tenace având de-a face cu drogați, criminali, infractori sexuali violenți. Tipul are Lincoln să umble, casă a-ntâia să stea, da` și-o ipotecă echivalentă pe ea. Așa că trudește nu glumă printre delincvenți. Dând, până la urmă, peste unu` care îl bagă urât în belea. Mămica acestuia, femeie de business, trăgându-i un glonț în burtă, ca răzbunare. După ce i-a omorât detectivul isteț, ca să-și scape odrasla ”fiu de cățea”…
Eu doar în mare schițai povestea dintre coperte. Căci autoru-a țesut cu mult mai mult pe canava. Fapte, oameni și-ntâmplări din belșug. Ilustrând bogat și adevărat viața cotidiană americană. Cu bune și rele, împliniri, neîmpliniri, câștiguri și pierderi. Îndeosebi, între ele, sistemu` juridic de peste ocean. Principiile și mecanismele lui. Valorile dobândite, deficiențele neclintite. Izbânzile și eșecurile. Procedurile greoaie și-a lor aplicare cam obositoare. Judecători, procurori, avocați, garanți, polițiști, detectivi și justițiabili d-ăi buni sau opuși. Mai cu seamă, din ăștia în culpă, întrucât America nu e ferită de droguri, crime și sex violent. De prostituate și de asasini, de mari ticăloși și nenorociți. De spaime și demență, drame și nefericiți. De lipsa unui orizont luminos pentru nenumărați. Și, neîndoios, de atâtea destine contorsionate…
Cartea* e scrisă fluent și alert. Niciun pic reticent și cu maxim efect. Plauzibil, cumpănit, pe de-a-ntregul iscusit. Este-o ficțiune de citit atent. O radiografie a criminalității de pe acele meleaguri nouă îndepărtate, dar, adeseori, îndelung visate. Amestecă echilibrat probleme de drept, etică, psihologie, deontologie. Scene și dialoguri ce treaz te țin până în zori. Derularea lor e-n mare viteză, pe loc captivantă, foc de fascinantă. Californianul e inteligent, se mișcă rapid și eficient. Anticipează și luptă pentru victorii. Apreciază rezonabil șanse și soluții. Își asumă eșecuri uman și caută a corecta ceea ce s-ar mai putea. Iar după convalescența rănii aproape mortală, are puterea s-o ia de la capăt. Gândind că-i ”vindecat și pregătit” să stea ” din nou drept într-o lume fără adevăr”…
După cum se vede, un final ales și pilduitor. Mobilizator și strălucitor. Pentru fiecare, oricând, un imbold. Michael Connelly fiind, vădit, și mare, și tare la făcut romane d-alea cu vigoare. Pline de culoare și convingătoare, musai fascinante și atrăgătoare…
Adrian SIMEANU
* Michael Connelly, Avocatul din limuzină, Ed. RAO, 2014
Un Comentariu
Anonim
Comentariu şters din cauză că nu avea nicio legătură cu articolul.