Pentru a ajunge student la drept, ştiinţe economice ori jurnalism nu e nevoie decât de un bacalaureat promovat şi de câteva sute de lei pentru taxa de înscriere.
La fel şi la alte facultăţi. Puţine instituţii de învăţământ superior mai organizează concursuri de admitere serioase.
Pentru a fi admis la o şcoală de subofiţeri, însă, nu e suficient bacalaureatul. Mai trebuie şi cunoştinţe solide de limba română şi de o limbă străină.
Admiterea la facultate nu prea mai e admitere
Când vine vorba de studii superioare, lucrurile devin de la an la an mai simple pentru absolvenţii de liceu care optează pentru o facultate.
La cele particulare, noţiunea de admitere aproape că şi-a pierdut sensul. Intră, practic, toată lumea. De picat, nu pică nimeni.
La facultăţile de stat lucrurile stau, în linii mari, cam la fel. Pentru a-şi atrage studenţi, şi acestea au început să elimine examenul de admitere. Ajunge şi aici o diplomă de bacalaureat şi plata unei taxe de înscriere. Însă, aici se mai şi pică.
Doar universităţile de prestigiu mai organizează admiteri pe bază de examen: „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, cele de Medicină şi Farmacie din Târgu-Mureş, Cluj-Napoca, Bucureşti şi Timişoara, Politehnica din Bucureşti, Universitatea şi ASE, ambele din Bucureşti.
Poate încă una-două. În rest, selecţie serioasă nu mai există aproape nicăieri.
E mai greu la subofiţeri decât la Drept sau la Ştiinţe Economice
Astfel stau însă lucrurile în ceea ce priveşte şcolile de maiştri militari sau de subofiţeri. Cei care optează pentru o carieră militară nu numai că au de trecut probele psihologice şi cele de rezistenţă fizică, dar mai trebuie să şi înveţe pe rupte la limba română, limba engleză sau limba franceză, respectiv fizică, matematică sau legislaţie în domeniul apărării.
Bibliografia pentru aceste probe nu este chiar floare la ureche, fiind destul de stufoasă. De exemplu, la limba română, candidaţilor li se impun competenţe de: lexic, fonetică, morfosintaxă şi sintaxă, sintaxa propoziţiei şi a frazei, scrierea funcţională, ortografie şi punctuaţie.
Având în vedere că în liceu acestea nu mai sunt incluse în programă, viitorii agenţi de poliţie sau subofiţeri de poliţie, jandarmi ori pompieri trebuie să reia întreaga materie din anii de gimnaziu.
Pe lângă limba română, viitori sergenţi-majori ori agenţi mai dau examen şi la engleză sau franceză, la alegere.
Mai greu pentru sergenţi-majori decât pentru profesori
Dacă am compara subiectele la gramatică date la examenul de titularizare sau definitivat în învăţământ cu cele ale candidaţilor la şcolile de agenţi de poliţie, am observa nu numai că probele celor din urmă sunt mai complexe şi mai dificile, chiar dacă sunt de tip grilă, dar şi că un profesor are mai puţină bătaie de cap cu elementele de morfologie şi sintaxă decât viitorii sergenţi-majori.
Mediile de admitere la şcolile pomenite nu sunt deloc mici. De exemplu, la şcoala de agenţi de poliţie „Vasile Lascăr” din Câmpina anul acesta punctajul cel mai mare obţinut a fost de 93 de puncte din 100 posibile, iar cel mai mic, de 54 de puncte.
Din cei 3795 de candidaţi înscrişi, doar 1281 au fost admişi.
Examenul scris are 90 de întrebări tip grilă, dintre care 60 la limba română şi 30 la limbile engleză sau franceză.
Consecinţele: poliţişti şi jandarmi deştepţi, sfertodocţi în posturi cheie
Lipsa de rigurozitate în selectarea studenţilor a condus la o inflaţie de licenţiaţi, ale căror diplome au prea puţină (sau deloc) acoperire în cunoştinţe.
Aceşti oameni ajung jurişti, economişti, jurnalişti etc, fără să fi dat un examen serios în viaţă, incapabili să lege 2-3 fraze coerente în româneşte.
Îi întâlnim peste tot în diverse funcţii de conducere ori posturi-cheie prin ministere sau instituţii ale statului (dar nu numai). Ba chiar şi prin Guvern, mai nou.
În schimb, purtătorii de uniforme sunt din ce în ce mai bine pregătiţi, deşi-i conduc miniştri şcoliţi prin universităţi ecologice, biologice, creştine etc.
Probe de examen la şcolile de agenţi de Poliţie
Limba română: lexic, fonetică, morfosintaxă şi sintaxă, sintaxa propoziţiei şi a frazei, scrierea funcţională, ortografia şi punctuaţia
Limba engleză: morfologie şi sintaxă sau
Limba franceză: morfologie şi sintaxă, lexic
Probe de examen la şcolile de subofiţeri ale MApN
Limba engleză: proba orală, proba scrisă (morfologie, sintaxă, vocabular,
general: formule de salut, identificare personală, cazare, mâncare, evenimente, activităţi cotidiene şi din timpul liber, familie, călătorii, cumpărături; b. cu specific militar general: noţiuni de bază întâlnite în mass-media internaţională, formule de salut şi de adresare, grade militare, activităţi cotidiene.
Limba română: fonetică, morfosintaxă, vocabular
Legislaţie în domeniul apărării
Probe de admitere la şcolile de maiştri militari ale MApN
Matematică (algebră şi trigonometrie)
Fizică (mecanică şi electricitate)
Pentru şcolile de subofiţeri de jandarmi şi de pompieri, probele de admitere sunt aproximativ aceleaşi ca şi la şcolile de agenţi de poliţie sau de subofiţeri ale MApN.
Ioana RADU
Sorin SIMION
21 Comentarii
Anonim
Ați văzut ?!…Şi ziceați că studiile sunt gratuite, ba studenții mai primesc şi cazare, masă, chiar soldă , 2 rânduri de echipament complet şi pentru orice sezon (plus uniforma de gală !). Când termină şcoala au loc de muncă asigurat , plătit peste nivelul unui academician în ACADEMIA ROMÂNĂ , locuință ,servicii medicale şi medicamente gratuite , asistență juridică, transport pe de-a moca etc.etc. Trai , neneacă !…Plus spaga cea de toate zilele ! Iar cu Limba română o lasă mai moale , dacă tot n-au cu cine !…
Petre
Lauda de sine nu miroase a bine „poliţişti şi jandarmi deştepţi, sfertodocţi în posturi cheie”
Ai să fim serioși, unde ați văzut așa polițiști și jandarmi deștepți și sfertodocţi ?
Din păcate polițiști și jandarmii sunt primii la încălcat legile, ca să nu vorbim de infracțiuni de gen falsificare de documente, realizare de filaje neautorizate, înscenări, etc.
Poliția și Jandarmeria nu sunt decât niște organisme de represiune a … cetățeanului de rând, de cele mai multe ori desfășurând acțiuni contra cetățeanului.
Nu degeaba este folosit tot mai des termenul de poliție politică.
Privitor la intrarea în astfel de structuri peste 90% din locuri sunt vândute înainte de înscrierea candidaților.
Drept urmare lăsați-o mai moale cu scursura societății plătită regește din bani publici.
Vorbiţi, vă rog, o dată cu dna sergent-major Delia Dragomirescu, de la Jandarmeria Argeş, cu subcomisarul Mădălin Zamfir de la Poliţie sau cu orice elev de la Şcoala de Maiştri Militari de la Piteşti. Apoi reveniţi şi spuneţi-ne dacă am greşit sau nu în articolul de mai sus.
Anonim
Luați legătura cu Poliția Mioveni și vedeți câte filaje neautorizate, câte înscenări cu amenzi , Procese verbale de constatare în fals, etc. au făcut în ultimele 6 luni.
Luați legătura cu Poliția Câmpulung, idem.,
etc.
Bineânțeles că nu- s tâmpiți să recunoască …, dar totuși nu sunt așa deștepți cum îi faceți dumneavoastră ca să facă „crima perfectă”.
Faptul că pe dvs. v-au vrăjit din vorbe o doamnă sergent- major și un subcomisar, pentru mine nu spune nimic. Am văzut și trăit prea multe ca să- mi mai schimb părerea.
Anonim
Este numai bine că ați pomenit despre responsabilul cu legea 544/2001 din cadrul Poliției Argeș.
Vă rog întrebați-l dvs. dacă indicatorul de circulație „Sație taxi” amplasat amplasat pe gardul Spitalului Câmpulung are avizul Poliției și a fost montat în prezența Poliției.
Nu de alta dar la cereriile adresate în scris a dat-o nu după prun ci în prun.
Oare de ce subcomisarul Mădălin Zamfir de la Poliţia Argeș mușamalizează ….?
Vă rugăm domnilor redactori să ne spuneți dumneavoastră dacă indicatorul respectiv produce efecte? Dacă da, unde le produce în curtea Spitalului? Există oare stația respectivă sau este doar o stație fantomă cu aprobarea tacită a primarului?
Dacă dvs. reușiți să demonstrați că aceea stație funcționează legal, postați actul în cauză pentru a vă demonstra că acesta nu este real.
Deci , domnul subcomisar pe care-l lăudați nu este decât un gargaragiu care mănâncă banii statului degeaba și se ocupă de acoperirea ilegalităților.
Anonim
Apropo, de vorbit cu individul de la Poliție nu s-a vorbit ci doar s-a comunicat în scris.
Consider că scrisul este mai „tare” și produce efecte, față de vorbele goale de laudă și ridicat în slăvi ale organului.
Ce părere aveți despre faptul că în Câmpulung avem treceri de pietoni presemnalizate doar pe un sens de mers?
Eu ca pieton traversez în legalitate strada doar până la mijloc, după care continui traversarea ilegal pe pielea mea pentru că avem polițiști gargaragii și corupți care nu se pricep la nimic.
etc.
Discuția în continuare despre lauda organului nu mai are niciun sens. Vorba ceea despre un polițist real… ai dreptate n-ai dreptate Coșcodaru tot te bate.
popa.n.
Dle Petre, puneti o intrebare>
Ai să fim serioși, unde ați văzut așa polițiști și jandarmi deștepți și sfertodocţi ?
Sfertodocti inseamna prosti. Aticolul spune ca celor cu grade mici (sergenti) li se cer cunostinte solide ca sa intre la respectiva scoala, dar vor fi condusi de sfertodocti, adica de prosti, cand vor iesi din scoala,pentru ca in posturile cheie, de conducere, sunt pusi oameni nu tocmai pregatiti,pentru ca sunt pusi pe criterii politice.
Dv sunteti suparat pe jandarmerie, si acum va suparati pe jurnalistul care a scris un articol destul de bine documentat… Nici macar nu ati inteles ce ati citit…
Petre
Îmi pare rău.
Afirmațiile dvs. că cei care concurează pentru posturi cu grade mici, sunt foarte deștepți dar sistemul îi tâmpește pe parcursul studiilor, nu are cine știe ce bază și logică.
Un om educat și cinstit oricât are el parte de pregătire acordată de niște proști cu funcții de conducere numiți politic, nu va ajunge niciodată să execute ordine de gen dăt cu pumnul în cap protestatarului, sau călcatul în picioare al celui care prostestează ca să nu mai zicem executarea unor ordine de gen gazarea populației în masă cu gaze chimice interzise de lege, sau împușcarea în cap a simplului cetățean, ordine și acțiuni similare cu cele executate de Jandarmeria Română în Kosovo.
Pe scurt, îmi mențin punctul de vedere: Jandarmii (în cea mai mare parte) cu grade mai mari sau mai mici sunt niște animale și criminali care au în sânge așa ceva, locul lor fiind numai în pușcărie și nu la trai pe buzunarul celor bătuți.
Faptul că nu am înțeles ce am citit, este posibil, acum este la modă analfabetismul funcțional. Dar, ce pot să vă spun, că ce am văzut cu ochii mei sigur am înțeles, (inclusiv faptul că nimeni nu intră în Jandarmerie întâmplător).
Pe scurt STATUL ROMÂN ESTE UN STAT CRIMINAL!
cititor
Vai ,vai ce ingerasi erau asa-zisii protestatari.care demult,cu 2 luni in urma spuneau ce au de gand sa faca, ce aruncau ei cu pietre,si cocteiluri Molotov ,care au furat dintr-un magazin privat cum spuneau ei ca o sa fie ,citez sange,foc si sange pe strazi ,si ei ingerasii au fost atacati de jandarmi,hai d-le Petre ca esti penibil ,zau ,pe cine vrei sa prostesti ?
Anonim
Când te-or bate jandarmii să nu te plângi.
Sau ești frate cu ei și speri ca ție să nu ți se întâmple vreodată.
Apropo cu lovirea israilenilor din taxi ce-or fi avut jandarmii?
Dar cu bătăile aplicate jurnaliștilor?
ION
Rezultatul deșteptăciunii organului se regăsește în creșterea corupției (reale) și infracționalității (reale) pe teritoriul României.
Numai cu sprijinul organului în sensul mai sus menționat am reușit să ocupăm primul loc din coadă din Europa la nivel de trai, siguranță, etc..
Aveți dreptate, profesorii sunt proști, ca de altfel orice alt absolvent de orice altă facultate cu excepția celor arondate MAI. (este prost).
Nu știu cum se face de ați descoperit dumneavoastră că, căruțele cu deștepți se răstoarnă numai în curtea Ministerului de Interne.
Cu acest articol domnule editorialist vă rog să mă credeți ați jignit inteligența oricărui om cinstit (prost sau deștept) care lucrează pe bani puțini în România și care cunoaște că posturile de bugetari bine plătite se dau numai utilizând combinația șpagă cu PCR.
ION
Apopo domnule editorialist de ce nu scrieți ce a reușit să descopere DNA.ul la concursul organizat acum 7-8 ani la unitatea de tancuri din Pitești.
Vă rugăm să vă informați și să ne comunicați și nouă care erau criteriile reale de ocupare a posturilor., indivizii implicați, gradele acestora, etc
Restul cu ceea ce ați scris dumneavoastră este teorie. Nu degeaba se spune că hârtia suportă orice.
De asemenea există o contradicție în cele afirmate de dvs., și anume că prin funcții de conducere din diverse ministere și instituții se regăsesc absolvenți MAI și ce bine este.
1) După cum bine știți funcțiile de conducere în România se dau numai politic și nu pe competență. În concluzie cum politica este o curvă, restul vă las pe dvs. să deduceți.
2) Un absolvent MAI nu se pricepe decât la acțiuni de POLIȚIE POLITICĂ filaje, inscenări, diversiuni, etc. Ei sunt infiltrați politic în instituții pentru astfel de activități, că în rest cunoștințe de logică , algebră, geometrie, fizică, economie, etc, lăsați-o mai moale.
3) Practica ne-a arătat și ne arată că astfel de conducători în instituții publice nu generează altceva decât corupție și faliment. (mă refer aici pentru țară, că în rest buzunarele lor sunt pline)
Sorin Simion
Nu confundaţi, rogu-vă, generalii cu sergenţii-majori sau cu maiştrii militari. Noi la aceştia din urmă ne-am referit în text, în special la generaţiile ultimilor ani, de când există selecţie reală. Cât despre corupţia din armată, s-a scris la vremea respectivă în toată presa, dacă bine-mi amintesc.
Anonim
Selecția reală din ultimii ani a dat roade în Piața Victorie în data de 10 august 2018.
Printre rezultate enumerăm:
– jurnaliști străini care au primit cadou de la jandarmi bastoane după cap (de jurnaliști români nu mai comentăm că aceștia s-au obișnuit cu bătaia)
– turiști străini dați jos din taxi și snopiți în bătaie
– simpli cetățeni călcați în picioare de către jandarmi
– telefoane mobile zdrobite de jandarmi
– cetățeni pașnici pe care s-au experimentat arme chimice.
– alergat de către jandarmi cetățeni care se găseau la cumpărături prin magazine și nu numai
Ce este mai grav este că fiecare jandarm care a fost prezent în data de 10 august 2018 avea în dotare pistol cu, cartușe de război.,lucru care încalcă grav Convențiile și Tratatele la care a aderat România.
În nicio țară Europeană, Jandarmeria nu are voie să participe la acțiuni de protest gen 10.08.2018 cu pistoale și cartușe de război.
Într-o țară europeană la acest moment jandarmii erau după gratii pentru comitere de infracțiuni contra umanității.
Domnule editorialist, vă rog doar să vă gândiți dacă ați mai fi scris acest articol, dacă la o simplă plimbare ați fi fost bătut de către jandarmi sau poliție fără să fi comis nimic, în afara faptului că ați consumat aer și ați uzat trotuarul în plimarea dvs..
Anonim
erată plimbare.
Oricum limba română are mai puțină importanță la acest moment după ce ai fost bătut (nevinovat) de Statul Român.
Anonim
„Admiterea la facultate a devenit o glumă. Concurenţa e la sergenţii-majori”, este „normal” să fie așa.
Unde în altă parte poți să bați oameni ca la fasole, inclusiv să-i omori (a se vedea crimele jandarmilor români din Slovenia) , fără să pățești nimic, ba din contră ești lăudat, avansat în grad, bașca bani fără număr.
Cred că astfel de articole în presă nu ar trebui să mai apară, sau dacă tot este nevoie să apară ar fi bine să redați adevărul gol goluț:
– care sunt motivele pentru care Jandarmii români sunt de 5 ori mai mult decât efectivele altor țări din U.E. la 1000 de locuitori?
– care sunt motivele pentru care au salarii imense în comparație cu intelectualitatea?
– care sunt motivele pentru care sunt mușamalizate crimele săvârșite de către aceștia, inclusiv abuzurile- infracțiunile pe care le comit?
etc.
După părerea mea, într-o țară democratică la acest moment era desfințată toată Jandarmeria (care nu are nicio legătură cu JANDARMERIA LUI CUZA), iar cei care au lovit și fugărit protestatarii pe străzile Bucureștiului erau arestați și judecați în regim de urgență.
Cu banii rezultați din desfințarea Jandarmeriei investiți în sănătate și educație ne-am mai spăla rușinea și am deveni o țară cât de cât normală.
La acest moment ca să faci un RMN prin Casa de Sănătate necesită 3 luni din lipsă de fonduri și nu din lipsă de aparatură RMN.
ION
Tocmai asta spuneam și eu.
Beneficiarii șpăgilor au fost și sunt cei cu funcții de conducere și cu acces la documente.
Dar dătătorii de șpagă sunt și cei care ziceți dumneavoastră sergenți majori, maiștii militari.
Privitor la selecția reală din ultimii 5 ani, da aceasta este reală – darea și luarea de mită pentru ocuparea unui post. Restul este teorie.
Poliția , Jandarmeria și orice altă instituție de forță din România are la conducere numai oameni corupți, iar cine crede că selecția (în general) se face fără mită se înșală.
Excepția este tocmai faptul că din eroare se mai strecoară și câțiva clienți fără a da mită.
Încă din cele mai vechi timpuri există un principiu foarte simplu numit cerere și ofertă.
Întotdeauna când oferta este mică și cererea mare crește gradul de corupție și cum lupul își schimbă părul dar năravul ba …
ION
Ca punct de plecare în afacerea numită deștepții, vă rog să citiți materialul de mai jos:
ȚGeneralii Marian Ion şi Mihai Chiriţă au fost condamnaţi de ICCJ la patru ani şi, respectiv, doi ani de închisoare, alături de aceştia primind pedepse cu închisoarea alţi 95 de ofiţeri, subofiţeri şi maiştri militari, în dosarul privind fraudarea concursurilor organizate în unităţi MApN. Marian Ion, fost adjunct al şefului Direcţiei de Management şi Resurse Umane din Ministerul Apărării Naţionale, şi Mihai Chiriţă, fost şef al Direcţiei de Instrucţie şi Doctrine din cadrul Statului Major General din MApN, au fost condamnaţi pentru instigare la fals intelectual. Lui Mihai Chiriţă îi va fi dedusă din pedeapsă reţinerea de 24 de ore din 13 decembrie 2010 şi arestarea preventivă din 21 decembrie 2010 până în 17 februarie 2011. Sentinţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie este definitivă.”
Și astăzi este mult mai rău decât era atunci.
Observator
Dom’Petre ,cred că nu poți să-l contrazici pe „cititor”, decât dacă nu cumva, din greșeală ,ai prins televizorul invers in suport.Nu vreau sa cred că gândiți într-o logică negativă.
Anonim
Concluzia:
În România numai cei care dau și primesc șpagă au un șansa unui trai bun.
Recomandările de genul fi cinstit, nu fura, nu da și nu lua șpagă, nu funcționează în România, aceste indicații nu duc departe, ci doar la sărăcie, și alte belele.
Boni
Greșeală majoră. Dacă vom fi din ce în ce mai mulți aceia care promovează cinstea, gunoaiele se vor autoelimina.
Anonim
Din păcate în România cinstea este pe cale de dispariție.
Chiar dacă avem legislație privitor la ocrotirea cinstei, din păcate nu avem autorități care să o respecte.
Toate instituțiile statului sunt pline de necinste.