Uleiurile esențiale reprezintă esența plantei din care a fost extras. Plantele elaborează uleiuri esențiale cu scopul de a se feri de boli, de a indepărta dăunătorii sau pentru a atrage insectele care ajută plantele în procesul de polenizare. Compușii volatili aromatici din ulei se află în semințe, tulpini, rădăcini și flori.
Procesul prin care se obțin depinde de soiul plantei. Distilarea reprezintă separarea compușilor la o temperatură mai mare prin intermediul vaporilor, care condensează ulterior la temperaturi diferite (aşa-numita distilare fracţionată, dacă se folosesc şi solvenţi).
Presarea la rece este procedeul folosit în cazul plantelor sensibile la temperaturi mari sau atunci când se doreşte un produs pur din punct de vedere chimic, fără urme de solvenţi etc.
Uleiurile esențiale au capacitatea unică de a ajuta corpul și mintea să se relaxeze.
Stilul de viață modern ne afectează sănătatea fizică și psihică. O alimentație necorespunzătoare, lipsa exercițiului și stresul fizic ne afectează din ce în ce mai mult. Influența pe care amestecurile de uleiuri esențiale o pot avea asupra minții, te ajută să îți descoperi potențialul și să îți susții energia mentală.
De la purificarea organismului și controlul greutătii și pană la susținerea fiecărui sistem al organismului, suplimentele de uleiuri esențiale vă pot oferi soluțiile specifice de care aveți nevoie pentru a vă reface echilibrul și a avea o stare generală optimă.
Eficacitatea uleiurilor esențiale din plante împotriva unor boli a fost demonstrată de-a lungul sutelor de ani de utilizare. Dar ele nu sunt lipsite de contraindicații și efecte adverse dacă nu sunt respectate instrucțiunile de administrare.
Cele mai populare uleiuri esențiale
Uleiul esențial de bergamotă se extrage din arborele de Citrus aurantiumvar, o plantă tropicală cu aromă puternică,reprezentând o componentă principală în multe parfumuri. Uleiul este folosit și în crearea ceaiului Earl Grey.
Bergamota este indicată pentru ameliorarea stresului, depresiei, anxietății, dar și unor infecții, în special ale pielii, cum ar fi psoriazisul și eczemele.
Este recomandată pentru stimularea funcției ficatului, sistemului digestiv și a splinei și oferă o stare generală de bine.
Uleiul esențial de lemn de cedru este un ulei parfumat care provine din lemnul arborelui Juniperus virginiana, întâlnit în America de Nord. Arborele a fost descoperit în urmă cu mii de ani, încă din Egiptul antic, iar acest ulei se consideră că ar fi unul dintre primele extrase vreodată.
Are rol calmant și ajută la atenuarea anxietății și a stresului. Acesta contribuie inclusiv la atingerea unui echilibru spiritual și joacă în rol important în tratarea problemelor respiratorii, infecțiilor tractului urinar dar și afecțiuni cutanate.
(Va urma; continuarea, sâmbăta viitoare)
Anda MUREŞAN
sursa foto: elemental.eu