Ieri, zi programată pentru o conferinţă de presă la Consiliul Judeţean. Dăm să intrăm, dar trei tinere ne ţin calea şi ne spun că trebuie să semnăm „de participare” pe două tabele. De ce? „Aşa e procedura” – ni se răspunde. Vor fi lansate două proiecte cu finanţare europeană şi ăştia sunt „paşii” ceruţi de UE, care ne dă banul! Drept urmare, dacă vrem să intrăm, trebuie să ne înregistrăm pe hârtiile respective cu nume, prenume, loc de muncă, număr de telefon, adresa de e-mail, ce mai, aproape tot, mai puţin CNP-ul.
Nu e prima oară când ni se cere asta, dar acum găsim prilejul de a scrie. Ce ne-a determinat s-o facem? Câteva flash-uri ale unui aparat de fotografiat! Una dintre tinere ne face şi poze când ne înregistrăm pe acele formulare! Pentru noi e deja o noutate. Deci, nu sunt suficiente anumite date personale, e nevoie şi de… instantanee! De ce? „Aşa e procedura” – sună din nou, ca un clişeu, răspunsul. Unde sunt trimise toate aceste date şi fotografii? „La ADR Sud Muntenia.” Şi, de aici, probabil, mai departe la UE. Care ne dă… banul! Şi vrea să ne vadă şi la faţă, nu?
În fine, trecem de aceste „furci caudine” şi intrăm în sală. Ca să ce? Păi, ca să ni se spună, în mare măsură, aceleaşi lucruri povestite acum două săptămâni. Atunci, într-un cadru la fel de oficial, cu tot cu „proceduri”, a fost semnat contractul de finanţare a proiectului de reabilitare energetică a Palatului administrativ al judeţului – „Casa Albă”. Iar acum proiectul ăsta – ca să vezi! – trebuia lansat. Deci, o dată semnat şi a doua oară lansat! Ştim, asta e procedura cerută de UE. Care ne dă – e adevărat – peste 24 milioane lei nerambursabili ca să renovăm toată clădirea, s-o izolăm termic, să-i schimbăm ţevăraia de apă caldă, să-i punem panouri solare pe acoperiş etc, etc. Şi care ne mai dă alţi 600.000 lei, tot nerambursabili, ca să instruim 80 de angajaţi ai Consiliului Judeţean să fie mai eficienţi, să lucreze mai bine cu cetăţeanul, să-l plaseze, domnule, „în centrul activităţii” lor, nu pe la margine…
Deci, hotărât lucru: e de bine! Şi că ne dă Uniunea Europeană atâta bănet, şi că ai noştri, care compun o echipă competentă, au ştiut să-i obţină pentru utilitatea publică. E clar însă că nu suntem de acord cu câteva lucruri. „Procedura” de la UE e una dintre ele. Cu derivata sa principală: pierderea de timp. Stăm şi tot vorbim despre proiecte, în loc să le facem! Şi, uneori, ne trezim că trece vremea, că apar fel de fel de probleme (n-am lustruit bine faianţa, n-am găsit chit sau vată minerală, ne-a lăsat baltă constructorul), că nu suntem gata nici în anul 2021 şi că trebuie să dăm banii înapoi. Păi, ce, ar fi prima oară?
Procedura nu ne închide gura…
Advertisement
Advertisement