Dintr-un judeţ fanion din punct de vedere economic, administrativ şi politic, Argeşul a ajuns în ultimii ani la… şi altele. Este, practic, „sub papuc”, în sensul că toate deciziile importante sunt luate în alte zone ale regiunii din care facem parte. Ultima „lovitură” a fost instalarea în fruntea Poliţiei Argeş a unui teleormănean, de parcă noi nu aveam ofiţeri capabili să conducă instituţia! Şi când te gândeşti că argeşeni precum Ion Stoica sau Valentin Fătuloiu au condus pe vremuri Poliţia Română!
Instituţii regionale
În ceea ce priveşte instituţiile regionale, lucrurile sunt clare: în Argeş mai avem deconcentrate cu acest statut (pentru Regiunea Sud Muntenia) doar Administraţia Bazinală de Apă Argeş-Vedea, Comisariatul Regional al Gărzii de Mediu şi Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură. În rest, e jale: ora exactă în transporturi se dă la Alexandria, deşi în Argeş sunt cei mai mulţi şi mai mari transportatori rutieri din ţară; Finanţele dau raportul la Prahova, iar Antifrauda la Alexandria, deşi în judeţul nostru se află cel mai mare exportator al ţării, Automobile Dacia; silvicultorii răspund în faţa şefilor din Prahova, deşi Argeşul are cele mai întinse păduri din regiune. Şi exemplele pot continua. Practic, judeţul nostru a fost „decapitat” la nivel regional, în condiţiile în care unii politicieni încă se mai bat cu pumnul în piept că vor reuşi să impună Piteştiul în faţa Ploieştiului drept capitală regională când va veni vremea reorganizării administrativ-teritoriale a ţării.
Firme
Şi în privinţa marilor companii ne plecăm în faţa altora: CFR răspunde de comanda Craiovei, la fel CEZ şi distribuitorii de gaze, Poşta – la Ploieşti, la fel şi Petrom. Mai mult, în vreme ce în Prahova rafinăria Petrobrazi a ajuns mai performantă decât cea deţinută de OMV în Austria, cea de la Piteşti a fost transformată într-un depozit de carburanţi, iar petrochimia stă degeaba. Asta, în condiţiile în care ungurii fac „figuri” că nu suntem în stare să exploatăm şi să prelucrăm gazele şi petrolul găsite în Marea Neagră…
Primarii, pe drumuri
Şi când vine vorba despre decizii importante privind proiectele de dezvoltare din Argeş, deciziile sunt luate în altă parte. De exemplu, săptămânal, primarii noştri fac drumuri la Târgovişte sau la Călăraşi pentru rezolvarea problemelor ce ţin de proiectele cu fonduri europene sau cu bani de la stat. Din când în când, şefi din Bucureşti sau din Călăraşi vin să semneze proiecte de dezvoltare din Argeş, după care îşi văd în continuare de treabă. Primarii sunt puşi pe drumuri în dese rânduri pentru probleme pe care le-ar putea rezolva simplu aici, la Piteşti. Dar cine să se bată pentru ca deciziile să fie luate la noi?
Doar câţiva la vârf
Până la urmă, totul se reduce la decizii politice. Or, din acest punct de vedere, nu mai avem politicieni de top, o spunem cu părere de rău! În PSD, nu avem nici măcar un vicepreşedinte la nivel naţional; nici partidul de opoziţie, PNL, nu se poate lăuda cu aşa ceva; în schimb, stăm bine la partidele mici: argeşenii Cătălin Bulf (PMP), Gheorghe Dinescu (PNŢCD) şi Ionuţ Moşteanu (USR) sunt vicepreşedinţi naţionali ai formaţiunilor din care fac parte. Cu oarecare putere la centru sunt şi câţiva argeşeni, cum ar fi deputaţii Andrei Gerea (ALDE) şi Mircea Drăghici (PSD), ambii având funcţii de chestori ai Camerei Deputaţilor. Mai avem un şef la Protecţia Comsumatorilor, în persoana fostului consilier judeţean Marius Pârvu, iar în rest… tăcere.
Judeţul Argeş, sub papuc!
Advertisement
Advertisement