Sâmbătă, la Biblioteca Judeţeană, dr. Viorel Pătraşcu a lansat o carte de călătorie, a şasea dintr-o serie începută în urmă cu peste un deceniu. „Saona cea frumosă”, după cum a numit-o, cuprinde 10 destinaţii din Europa, Africa şi America de Sud, pe care autorul le-a vizitat în ultimii doi ani.
Carte şi tratament
Este, în opinia mea, o dezvăluire măiastră a unui şirag de mărgăritare adunate bob cu bob de copilul Viorel, prelucrate apoi cu talentul şi experienţa celui adult, astăzi medic şi scriitor. Recunosc, e o combinaţie ce m-a îndemnat să pun mâna pe carte şi s-o citesc din scoarţă în scoarţă încă din seara de după eveniment, lucru care nu-mi stă de obicei în fire. Nu întâmplător, am fost însă acolo, în sala arhiplină a bibliotecii. Sunt, vă spun din capul locului, un iubitor al călătoriilor în ţară şi peste hotare. Iar aceste călătorii, dincolo de beneficiul evident social şi cultural, sunt în opinia mea cel mai bun tratament pentru sindromul „burnout” (epuizare emoţională, psihică şi fizică). Dr. Viorel Pătraşcu, prin sinceritatea sa debordantă, empatizează cu oamenii şi insuflă dorinţa de a descoperi lumea – cu bani puţini, cu bani mulţi, nici nu are importanţă. Tot ce vrei acum este să strângi un mic bagaj, să-i ai alături pe cei dragi şi să pleci la drum. Nu mâine, nu peste un an, în acest moment! Ăsta este farmecul şi frumuseţea „Saonei”, o carte realizată nu doar cu talent scriitoricesc, ci şi cu o grafică deosebită, fiecare capitol având parte de ilustraţii superbe pe care autorul le-a surprins în călătorii.
Pasiunea de a călători
Despre aceste ilustraţii deosebite, dar mai ales despre pasiunea de a călători şi de a scrie a vorbit la lansare şi autorul, dr. Viorel Pătraşcu.
„Să fac o carte de călătorii fără imagini edificatoare mai bine n-o mai fac! Aşa că am decis să aloc acest spaţiu (136 de pagini) cu fotografii reprezentative, cu toate că anumite persoane mi-au recomandat să mai «tai» din ele ca să reduc costurile. O să continui să scriu cărţi de călătorie câtă vreme pot să mă plimb. Este o pasiune care a plecat de la faptul că eu, în familie, n-am moştenit o bibliotecă. Ca student, nu mi-am cumpărat decât cărţile de specialitate, de medicină. În anii de facultate, aveam o bursă modestă, banii de acasă erau puţini şi am construit biblioteca încetul cu încetul. Mă duceam la Bacău, o dată pe săptămână, cumpăram cărţi. La un moment dat, am început să îndrăgesc foarte tare cărţile de călătorie şi luam notiţe despre cum e la Paris, cum e la Roma, ce trebuie neapărat să văd – cu toate că în acele vremuri Occidentul era interzis. Ceea ce m-a impresionat, dintre toate scrierile de călătorie, a fost «Cartea de la San Michele» a lui Axel Munthe. O recomand tuturor şi mai cu seamă tinerilor medici sau studenţi la medicină! Am început să scriu şi aveam aşa-zisa literatură de sertar… pentru la bătrâneţe! Cel care m-a îndemnat prima dată să public a fost Sergiu Nicolaescu, după ce a citit jurnalul meu de la Filipeni! Cu aceeaşi plăcere îmi fac meseria, cu aceeaşi plăcere scriu la două ziare («Argeşul» şi «Viaţa Medicală») şi fac o emisiune de televiziune” – a spus autorul.
Opere sociologice
„Acest volum este de o calitate impresionantă. Putem spune că scrierile de călătorie ale domnului Viorel Pătraşcu sunt opere sociologice. Ultima dintre ele – un îndreptar foarte serios şi foarte pragmatic pentru a vizita anumite zone de pe glob. Este scrisă alert, cu nerv, cu afecţiune şi ne simţim apropiaţi de scriitor. Este un mod prosocial de a face cultură, pentru că doctorul Pătraşcu împărtăşeşte ceea ce l-a frapat, ceea ce l-a impresionat şi ceea ce consideră că este cultură şi civilizaţie autentică. Acest gen de literatură este unul foarte greu, iar literatura de călătorie este pe o pantă ascendentă. Graniţele s-au estompat, imaginaţia noastră este mult mai liberă, avem posibilitatea de a vizita foarte multe locuri. Viorel Pătraşcu este un scriitor autentic, o personalitate culturală şi un om adevărat” – a apreciat Octavian Sachelarie, directorului Bibliotecii Judeţene.
„Mi-aş dori un volum complet”
„Dr. Viorel Pătraşcu surprinde detaliile cu maximă acuitate, iar dincolo de lucrurile pe care le vede, apar foarte multe corelaţii cu ce a lăsat acasă, cum sunt românii. Surprinde trăsăturile lor de caracter şi le pune în paralel cu oamenii din locurile unde ajunge. Este o analiză de psihologie socială comparativă. Totodată, aflăm foarte multe despre autor căci spune foarte multe lucruri despre sine, despre copilul care a fost, despre pasiunile sale ş.a.m.d. M-aş bucura ca Viorel Pătraşcu să scoată un volum care să cuprindă toate destinaţiile vizitate şi să poată fi recomandat inclusiv de agenţiile de turism” – a spus Jean Dumitraşcu, directorul Filarmonicii Piteşti şi vechi gazetar.