Recentele modificări ale legislaţiei în domeniul circulaţiei rutiere, adoptate de Camera Deputaţilor ieri (după ce şi Senatul le votase), lasă, practic, fără obiect de activitate Poliţia Rutieră.
Iată cum arată cel mai controversat amendament votat de parlamentari:
„În cazul utilizării dispozitivelor radar instalate pe autovehicule staţionare sau pe suporţii amenajărilor rutiere, ori a utilizării dispozitivelor radar tip pistol, este obligatorie presemnalizarea prezenţei acestora în zona drumului public prin panouri de atenţionare, postate mai înainte pe sensul de mers, cu minimum 500 m în localitate şi cu minimum 2000 m în afara localităţii, dar nu mai mult de 1.000 m în localitate şi 4.000 m în afara localităţii faţă de radar”.
Practic, vitezomanii de care sunt pline şoselele (am dat chiar ieri exemplul unui puşti care gonea cu 115 km la oră prin buricul Piteştiului) nu trebuie decât să reducă viteza până trec de radarul cu clopoţei al Poliţiei Rutiere.
După care pot accelera liniştiţi, până la ce viteze doresc, fără teama că-i va mai opri vreun agent de Poliţie.
În ultimii 1o ani, în România au murit anual între 2.000 şi 3.000 de persoane, în accidente rutiere. Plus alte zeci de mii de răniţi, unii cu sechele pe viaţă.
E drept, de zece ani încoace, numărul românilor care mor în tragedii rutiere scade constant. A scăzut de la peste 3.000 pe an la mai puţin de 2.000.
Dar la fel de adevărat e că la capitolul deceselor produse în accidente rutiere, niciodată n-am părăsit ultima poziţie a clasamentului european.
Dacă aceste modificări votate deja de parlamentari vor deveni literă de lege (pentru asta mai trebuie doar ca preşedintele Klaus Iohannis să promulge legea), deputatul PSD de Argeş Cătălin Rădulescu crede că numărul de morţi în accidente rutiere va scădea. „Fac pariu că va scădea”, declara dânsul aseară.
Noi credem că nu numai că nu va scădea, dar ne vom „consolida” şi mai puternic poziţia de lider european al mortalităţii cauzate de accidente rutiere.
Mai ales dacă ţinem cont de faptul că, din cele peste 2,6 milioane de amenzi date de Poliţie anul trecut, peste 750.000 au fost date tocmai pentru viteză excesivă, după cum arată statisticile oficiale ale Poliţiei Române.
Un detaliu interesant: acea ciudată prevedere legală, citată mai sus, e opera unor parlamentari care nu fac parte din coaliţia de la Putere: Marius Bodea (PNL), Sandor Bende şi Zacharie Benedek, ambii de la UDMR. Ea a fost, însă, votată de parlamentari din întreg spectrul politic, mai puţin de cei ai USR.