Primar: Ion Pădureanu
Viceprimar: Dorel Rumînescu
Secretar: Elena Iorga
Contabil: Simona Pătru
Sate componente: Godeni (reşedinţă), Coteşti, Capu Piscului şi Malu
Populaţie: 2.958 locuitori
Suprafaţa: 33 kmp
Gospodării: 1.164
Case: 1.488
Apă curată ca… lacrima
S-a dus vestea că în Godeni oamenii-s harnici, pricepuţi într-ale grădinăritului. Piaţa din Câmpulung este aprovizionată din belşug cu zarzavaturi şi legume aduse la tarabă de producătorii agricoli din comuna cu terenuri mănoase.
Stând de vorbă cu primarul Ion Pădureanu am aflat că izvoarele de aici au „o apă curată ca… lacrima, cea mai bună din zona Muscelului”.
Aspiraţii şi speranţe
„Comuna Godeni are aspiraţii de comună europeană. Mai avem mult de lucru, dar nu ne pierdem speranţa că vom reuşi, pas cu pas, să atingem acest obiectiv.
În primul rând îmi doresc ca cetăţenii să beneficieze de toate utilităţile. Apă curentă există în toată satele. Toate căminele culturale sunt reabilitate.
Şcoala este de nivel european, cu personalitate juridică. Am întocmit proiect şi ridicări topografice pe toate străzile în vederea depunerii proiectului de asfaltare la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice”, a spus primarul Ion Pădureanu.
Investiţii în derulare
– Reabilitarea localului unde a funcţionat primăria (sediul vechi);
– Consolidarea primăriei (sediul nou);
– Extinderea şi reabilitarea sistemului de alimentare cu apă în satul Godeni;
– Reabilitarea drumului comunal Olteanu;
– Extinderea sistemului de canalizare în toată comuna (proiect depus la MDRAP).
Aşezare geografică
Revărsată pe o parte şi alta a râului Bughea, comuna Godeni este situată în partea de nord a judeţului Argeş, în zona subcarpatică, la o distanţă de 55 kilometri nord de municipiul Piteşti şi la 12 km sud-vest de oraşul Câmpulung Muscel, având o altitudine între 450 metri, în culoarul râului Bughea, şi 800 metri în nord-vest.
Atestări documentare
Cea mai veche atestare documentară îi aparţine satului Coteşti, numele aşezării figurând în actul din 5 august 1452, prin care Vladislav al II-lea întăreşte unor boieri mai multe sate pe care le scuteşte de slujbe şi dăjdii. Cetatea romană Grădiştea (Castrul Jidava) a fost în hotarul primei aşezări a Coteştilor.
Satul Godeni are, de asemenea, o vechime documentară mare, aşa cum reiese dintr-un hrisov scris pe piele de iepure la 10 februarie 1461, când domnul Ţării Româneşti, Vlad Ţepeş, le dă ostaşilor Godea şi Băra drept recunoştinţă pentru vitejia şi destoinicia arătată în lupta de la Geamăna, de pe Dâmboviţa, pământurile ce se întind din Râul Târgului, de la Castrul Jidava, spre apus, până la Dealul Slănicului.
Personalităţi locale
– Eugen Proca, fost ministru al Sănătăţii între 1978 şi 1985, membru de onoare al Academiei Române şi, totodată, medicul care a făcut primul transplant renal la om în România;
– Poeta Ileana Mălănciou;
– Profesorul Aurel State (născut la 29 aprilie 1921, decedat la 19 noiembrie 1983), fost deţinut politic (12 ani de detenţie în lagăre ale URSS, 8 ani detenţie în închisorile româneşti).
În satul Godeni se află trei cruci de piatră clasificate ca monumente memoriale sau funerare de interes naţional: una din 1662 – în curtea bisericii; una din 1759 – pe vechiul drum spre Mărcuş în grădina lui Boldohan; şi una din 1668 – în fostul cimitir din strada Popeşti.
Monumente istorice de arhitectură, de interes local: biserica „Sfântul Nicolae” (1911) din Capu Piscului şi biserica „Naşterea Maicii Domnului” (1880) din Coteşti.
Puncte tari
– Apă curentă în toate satele;
– Reţea de canalizare în zona centrală (a fost depus un proiect pentru extindere);
– Iluminat public stradal;
– Internet, tv. cablu, telefonie fixă şi mobilă;
– Trasee asigurate pentru transportul în comun (maxi-taxi şi autobuze);
– Distanţa mică faţă de Câmpulung (12 km);
– Forţă de muncă disponibilă, calificată;
– Aprovizionarea pieţei din Câmpulung cu zarzavaturi şi legume (de la pătrunjel, ceapă şi salată, până la morcovi, varză şi cartofi);
– Terenuri disponibile la vânzare (preţuri avantajoase);
– Facilităţi oferite investitorilor;
– Zăcăminte de cărbune în subteran;
– Puţurile forate dau cea mai bună şi mai pură apă potabilă din zona Muscel;
– Pensiunea „Piscul Soarelui”;
– O întreprindere patronată de doi fraţi italieni (fabricarea pieselor de schimb pentru fiare de călcat);
– Târg local săptămânal (marţi) de desfacere a produselor agricole;
– Stadion comunal realizat prin proiect european (530 de locuri în tribună, pretabil pentru campionate judeţene de fotbal);
– Centru de îngrijire pentru copii (prin proiect european);
– Formaţia de dansuri populare „Coroniţa” (instructor coregraf, Simona Stancu);
– Două dispensare umane, un cabinet stomatologic, două farmacii, un cabinet medical veterinar individual (dr. Viruţa Ghizdaveţ);
– Bibliotecă comunală înzestrată cu un fond de carte generos (funcţionează în cadrul Primăriei, în localul căminului cultural);
– Fântâna Comanii (monument al naturii).
Puncte slabe
– Lipsa investitorilor;
– Închiderea exploataţiilor miniere din Godeni şi Coteşti;
– Fărâmiţarea terenurilor;
– Împuţinarea efectivelor de bovine (a vacilor cu lapte).
Ameninţări
– Scăderea populaţiei;
– Îmbătrânirea populaţiei;
– Mirajul străinătăţii (plecarea tinerilor spre alte zări în căutarea locurilor de muncă);
– Alunecările de teren cauzate de închiderea sectoarelor miniere.
Oportunităţi
– Dezvoltarea fermelor de animale;
– Înfiinţarea unităţilor de producţie (brutărie, croitorii, ateliere de meşteşuguri – ţesut port popular sau covoare tradiţionale);
– Dezvoltarea turismului rural prin amenajarea altor pensiuni.