Recent, Curtea de Apel Piteşti a decis condamnarea definitivă la închisoare cu suspendare a unor edili vâlceni, care la data faptelor ocupau funcţiile de viceprimar, primar, consilier local, secretar şi contabil ai unei localităţi din judeţul vecin pentru fraudă cu fonduri europene. Cei în cauză au fost trimişi în judecată de DNA Piteşti în urmă cu patru ani.
Astfel, Vasile Miu, viceprimar al comunei Sălătrucel şi vicepreşedinte al Asociaţiei Crescătorilor de Bovine, Ovine, Porcine şi Albine Sălătrucel şi membru în comitetul de conducere al acesteia, a fost condamnat la doi ani şi cinci luni de închisoare cu suspendarea pentru folosire sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, şi complicitate la infracţiunea de conflict de interese. La fel, Dumitru Drăghici, la data faptelor primar al comunei amintite, preşedinte al Asociaţiei Crescătorilor de Bovine, Ovine, Porcine şi Albine Sălătrucel şi membru în comitetul de conducere al acesteia a primit o pedeapsă de trei ani închisoare cu suspendare pentru complicitate la folosire sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete având ca efect obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, conflict de interese, fals intelectual şi uz de fals. În acelaşi dosar au mai fost condamnaţi Nicolae Dan Grecu, consilier local şi agent veterinar la Sălătrucel, secretar al a sociaţiei anterior precizate şi membru în comitetul de conducere al acesteia (la data săvârşirii faptelor), şi Elena Cernea, secretar al primăriei Sălătrucel (tot la data comiterii faptelor), la câte o pedeapsă de doi ani şi cinci luni închisoare cu suspendare. Aceeaşi condamnare a primit-o Ion Mesia, contabil-casier al primăriei şi cenzor în cadrul asociaţiei, pentru complicitate la folosire sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, datorită căreia au fost obţinute ilegal fonduri europene. Instanţa a mai stabilit ca pe parcursul termenului de supraveghere împricinaţii să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de câte 60 zile în cadrul Primăriei Sălătrucel, şi să restituie în solidar către Ministerul Agriculturii suma de 835.948,42 lei, reprezentând sprijin pe suprafaţă aferentă campaniilor 2010 şi 2011, precum şi a sumei de 478.522,51 lei, reprezentând sprijin pe suprafaţă aferent campaniei 2012.
Decizia este definitivă.
Din rechizitoriul procurorilor Anticorupţie piteşteni rezultă că viceprimarul Miu, beneficiind de ajutorul lui Drăghici, Grecu, Cernea şi Mesia, a folosit şi prezentat cu rea credinţă la APIA Vâlcea, în campaniile anilor 2010- 2011, un contract de concesionare, iar în campania anului 2012 un contract de arendare ca să obţină fonduri europene pentru Asociaţia Crescătorilor de Bovine, Ovine, Porcine şi Albine Sălătrucel a aceleiaşi suprafeţe de teren, respectiv 320 ha păşune, ambele contracte fiind încheiate pe un termen de 10 ani. Documentele au fost întocmite sub o falsă prezumţie de legalitate pentru ca, aparent, să facă dovada îndeplinirii criteriilor de eligibilitate.