Colegiul Naţional “Ion C. Brătianu”, pe care l-am numit, cu ani în urmă, “nava amiral a învăţământului românesc”, sărbătoreşte azi 152 de ani de la înfiinţare. De-a lungul timpului, colegiul din Piteşti s-a afirmat drept una dintre cele mai de seamă instituţii de învăţământ din ţară care a deschis drumul multor generaţii de elevi, din mijlocul cărora s-au afirmat personalităţi proeminente ale ştiinţei şi culturii româneşti, precum şi ale vieţii politice, inclusiv prim-ministru (Armand Călinescu) şi preşedinte de stat (Emil Constantinescu).
Clădirea principală a colegiului, monument istoric de o mare valoare arhitecturală, a fost ridicată, din fondurile Ministerului Învăţământului, între anii 1898-1899. Având peste un secol de existenţă, clădirea se afla într-o stare de degradare avansată.
Cu sprijinul Primăriei Piteşti, în urmă cu doi ani, au început lucrările de reabilitare, pe sectoare de lucru, avându-se în vedere asigurarea spaţiului pentru desfăşurarea cursurilor. În luna martie a acestui an lucrările de reabilitare a sălilor de clasă, laboratoarelor şi altor spaţii interioare s-au încheiat şi au fost recepţionate de o comisie din care au făcut parte, printre alţii, Bobi Marinescu, patronul firmei care a executat lucrările de reabilitare, prof.dr. Alina Manea, director al colegiului, prof. Florica Dumitru, director adjunct.
În prezent se execută lucrări de pavoazare a curţii interioare, aflate într-un stadiu avansat de execuţie. Şi în acest an şcolar elevii colegiului au obţinut rezultate meritorii la simularea examenului de bacalaureat, la examenul de competenţe digitale şi la concursurile şcolare. Astfel, la faza naţională şi internaţională a olimpiadelor şcolare s-au calificat 39 de elevi şi echipele de baschet, băieţi şi fete. Rezultate notabile au obţinut elevii: Gănescu Bianca Mihaela, coordonată de prof. Ileana Topologeanu, pe lângă menţiunea naţională s-a calificat în lotul pentru olimpiada internaţională de lingvistică. Eleva Silvia Popescu, coordonată de prof. Cucu Gheorghiţa, a obţinut un premiu special la faza naţională a concursului internaţional Certamen Ovidianum Ponticum, iar elevul Daniil Turturoiu, coordonat de prof. Tatiana Florea, a obţinut menţiune la concursul internaţional de muzică şi limba franceză “Chants, sons sur le scene”.
Se află în curs de amenajare, într-o sală reabilitată, Muzeul Colegiului Naţional Ion C. Brătianu. Cu porţile deschise, colegiul aşteaptă invitaţii de onoare şi profesorii care, cu ani în urmă, l-au slujit cu credinţă şi devotament.
Prof. Constantin Vărăşcanu