Vineri dimineaţă am urcat dealul la Spitalul de Pediatrie. Ne-am grăbit să fim punctuali fiindcă acolo era anunţat un eveniment: ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, era invitată să asiste la punerea în funcţiune a Computerului Tomograf şi la inaugurarea Secţiei de Recuperare, renovată în întregime. În ziua de azi, când mai mult vorbim decât facem, astfel de acţiuni – normale într-o ţară civilizată – sunt considerate adevărate sărbători. Sunt de-a dreptul performanţe…
Am mai spus-o şi cu alte ocazii: nu agreem festivismele, tăierile de panglici, declaraţiile hei-rupiste, electorale. Iar dacă vineri, la Pediatrie, asistam la aşa ceva, fiţi siguri că îi băgam pe oficiali „în cerneală”. Vizita ministresei – programată de Ziua Copilului cu două luni înainte – a fost scurtă şi la obiect. Sorina Pintea a văzut ce era de văzut, a ascultat, a aflat. De la cine? Păi, şi de la unii politicieni care, deloc întâmplător, sunt şi oameni din branşă: Dan Manu, preşedintele Consiliului Judeţean, Cristina Stocheci, senator, Emilian Dragnea, prefect „apolitic”. Dar şi de la şefii acestui spital care, de vreo câţiva ani, înregistrează progrese notabile. Şi le vom numi aici, în primul rând, pe Florina Gheorghe, manager, şi Daniela Enescu, director medical. În faţa acestor femei dedicate, dar şi a celor care le-au dat girul ne înclinăm.
Reprezentanta Guvernului a părut mulţumită de ce a văzut. Mai ales de Secţia de Recuperare Neuromotorie de la etajul al VII-lea. Am fost şi noi acolo, în halate şi cipici, şi, credeţi-ne, totul arată ca scos din ţiplă. Cu mulţi ani în urmă, pe vremea când în spital veneau, vara, să opereze pe gratis medicii de la „Operation Smile” – mai ales malformaţiile „gură de lup” – când intrai pe acest culoar, dar şi pe altele, trebuia să te ţii de nas; puţea, de-a dreptul. Din acest motiv, făcând un arc peste timp, saltul ni se pare nu mulţumitor, ci impresionant. Mai ales că în domeniul recuperării medicale „lucrurile stau prost în România”, conform spuselor ministrului Sănătăţii.
Sigur, despre Pediatria piteşteană – unde recent a fost inaugurată şi o modernă Unitate de Primiri Urgenţe – sunt multe de spus. Spitalul are şi el durerile sale, iar una dintre ele, acută, este deficitul de medici din anumite secţii. Vom scrie despre asta cu altă ocazie. Astăzi, însă, vom încheia aceste rânduri cu o altă problemă care ne doare: criza bebeluşilor.
Sorina Pintea a fost întrebată vineri despre cauza exactă a îmbolnăvirii, în 2016, a mai multor copii din Argeş, diagnosticaţi cu sindrom hemolitic-uremic, trei dintre aceştia încetând din viaţă. Pe 20 aprilie, doamna ministru trebuia să dea un răspuns în acest sens la interpelarea deputatului liberal Dan Bica. Cu o zi înainte, sub titlul „Criza bebeluşilor – dosar încă deschis!”, scriam că, înainte de toate, părinţii copiilor morţi aşteaptă din partea ei un verdict serios. Din păcate, nu s-a întâmplat asta. Iar vineri, la Piteşti, Sorina Pintea a spus că are nişte răspunsuri, dar că deocamdată nu ni le poate spune…
În aprilie, după articolul nostru, cititorii ediţiei online au anticipat asta: „Răspunsul va fi unul laconic, ca să nu zic draconic. Dosarul va rămâne deschis până vom fi noi, pe pereţi, ceramică de Horezu” – a scris dl. Puiu; „O minciună corect exprimată în cuvinte e mai convingătoare chiar decât adevărul gol-goluţ exprimat incoerent” – a opinat d-na Delia Dumitrică. Îi contrazice cineva?