Alegerea unui loc de muncă este foarte importantă pentru viitorul tinerilor. De aceea, ea trebuie făcută cu mare grijă. Ca viitori angajaţi, studenţii piteşteni au de ales între un post la stat sau unul la privat. Care este părerea lor, dar şi care sunt avantajele şi dezavantajele celor două medii de lucru, puteţi afla din următorul sondaj de opinie
„Depinzi de patron„
Georgiana Alina, 20 ani, Jurnalism: „Cred că e mai bine la stat, pentru că ai parte de mai multe beneficii, cum ar fi măriri salariale şi zile libere atunci când sunt date de Guvern. Cât despre privat, depinzi de patron”.
Adriana Bălămiu, 23 ani, Drept: „Eu aş alege să lucrez la stat, cel puţin pentru ceea ce vreau să fac în viitor. De ce? Pentru că îmi oferă o siguranţă, un salariu care nu va fi modificat după cum bate vântul sau după cum i se pare şefului că se munceşte. Însă depinde şi de situaţie şi de domeniul de activitate”.
„Prea mult stres„
Mădălina Stroe, 21 ani: „Pentru mine este mult mai atractiv să lucrez la stat, deoarece salariul este mult mai mare faţă de mediul privat. Acolo salariul creşte în funcţie de performanţa ta, iar la început este greu. La stat mergi după un anumit sistem, iar orele de muncă sunt respectate. Ai program fix şi mult mai mult timp liber. Încerc să scap de prea mult stres, de aceea aleg un job la stat”.
Elena Nicoleta, 19 ani, Kinetoterapie: „Ambele situaţii au avantajele şi dezavantajele lor în ceea ce priveşte programul, partea economică, tehnologia şi altele. Eu optez pentru un loc de muncă la stat, chiar dacă beneficiile materiale de la privat ar putea fi mult mai mari. Depinde şi de domeniul de activitate pe care ţi-l alegi”.
„Viaţa este mai dură”
Adelina Ionela, 19 ani: „În cele mai multe cazuri este foarte greu să ghiceşti de tânăr valurile sociale care vor face o profesie interesantă, bănoasă, utilă pentru semeni. Cei mai mulţi dintre noi ne-am ales drumul în viaţă influenţaţi fiind de părinţi, de profesori, de conjuncturi. În România munca la stat este de cele mai multe ori mai prost plătită decât cea la privat, dar rareori o să întâlniţi un bugetar care renunţă de bună voie la o astfel de slujbă. Viaţa într-o companie privată poate fi mai dură, poate fi uneori mai obositoare, prelungirile peste program fiind mai frecvente şi mai neplătite, dar are avantajul că, în cele mai multe cazuri, aduce mai multe satisfacţii materiale”.
Creştere, dinamism
Ion Ciobanu, 21 ani, Drept: „La privat, deoarece salariile sunt mai mari. De asemenea, posibilitatea de creştere sau avansare este la fiecare pas. Există dinamism, posibilitatea de a pleca şi de a interacţiona cu oamenii străini şi lista ar putea continua”.