- 3.907 sunt elevi din seria curentă
Start bacalaureat 2016! Examenul maturităţii începe, astăzi, cu probele orale. Prima evaluare este, ca de obicei, la limba română. Examenul ce se „întinde” până la 15 iunie constă în evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare. Candidaţii vor extrage un bilet cu subiectul ce va consta în citirea unui text la prima vedere, după care vor răspunde la întrebări în faţa comisiei de bacalaureat.
Potrivit inspectorului şcolar general adjunct Mihaela Crişan, la sesiunea iunie-iulie a bacalaureatului din acest an şcolar s-au înscris 4.605 absolvenţi din judeţ, dintre care 3.907 sunt din seria curentă, iar 678 din promoţiile anterioare.
78,8% promovabilitate la clasa a XII-a
4.958 de argeşeni aflaţi în anul terminal de liceu figurează în cataloagele anului şcolar 2015-2016. Totuşi, procentul elevilor care „intră” în bac, după promovarea clasei a XII-a, este, la nivelul judeţului nostru, de numai 78,8%. Doamna M. Crişan a explicat că nu s-au înscris la sesiunea de vară a examenului de maturitate 232 de elevi care în ultimul an de liceu au rămas cu situaţii neîncheiate şi 375 de corigenţi.
Pe de altă parte, 431 de inşi care taman au absolvit un liceu s-au mai ostenit să participe la examenul de maturitate. Să nu uităm că avem şi 13 tineri argeşeni care au susţinut bacul olimpicilor.
În perioada 21-24 iunie se va desfăşura evaluarea competenţelor digitale. Ciclul probelor orale se încheie cu evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională, programată între 27 iunie şi 1 iulie.
Probele scrise ale examenului naţional de bacalaureat încep la 4 iulie, cu testarea cunoştinţelor de limbă şi literatura română. La 6 iulie, aspiranţii la diploma de maturiate vor da proba obligatorie a profilului. Examenul de bac se va încheia cu proba la alegere a profilului, la 8 iulie. La 12 iulie, potrivit programării, se vor afla primele rezultate şi tot atunci se vor depune contestaţiile; rezultatele finale vor fi afişate pe 16 iulie.
Candidaţii nu vor avea voie să intre la examenul de bacalaureat cu ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete, manuale, cărţi, ciorne, telefoane sau alte mijloace care le-ar putea uşura fraudarea examenului. Comisiile de bacalaureat sunt obligate, pe de altă parte, să asigure dotarea cu camere de supraveghere video şi audio funcţionale a claselor în care se desfăşoară probele, a sălilor în care se descarcă şi se multiplică subiectele, precum şi a spaţiilor în care se preiau, se evaluează şi se depozitează lucrările scrise.
Mirela NEAGOE