Simfonia Lalelelor nu e doar despre flori, ci despre artă şi tot ceea ce e frumos.
Astfel, la ultimul etaj de la Casa Cărţii l-am întâlnit pe sculptorul Gheorghe Toader din Tulcea.
Lucrările înfăţişează în general fauna Deltei şi în special păsările de la Dunăre. Fiecare obiect are în spate o poveste, făcând lucrarea cu atât mai valoroasă.
Pentru iubitorii de artă mai „practici”, Toader face veioze cu becuri ecologie, baza fiind rădăcina unui copac. Priveşti şi rămâi uimit de câtă imaginaţie şi talent trebuie să ai ca să faci asemenea lucruri.
Presa locală din Tulcea (locul unde s-a stabilit Toader) a relatat despre artist că e singurul din Europa care sculptează în rădăcini… iar interlocutorul nostru a confirmat că informaţiile sunt reale.
De 15 ani, nelipsit de la Simfonie
În ceea ce mă priveşte, pentru mine a fost o ocazie de a cunoaşte un om extraordinar, dar pentru piteştenii mai vechi e deja o prezenţă obişnuită la evenimentul de tradiţie de la noi din municipiu.
Gheorghe Toader participă la „Simfonie” an de an, începând cu ediţia din 2003. Povestea din spatele acelei decizii este una interesantă, dat fiind faptul că debutul la „Simfonie” s-a petrecut după 27 de ani de pauză.
Militar de profesie, artistul spune că a fost dezamăgit în acei ani de faptul că nu putea fi prezent la expoziţiile unde erau trimise lucrările (din pricina politicilor din regimul trecut), iar unele dintre ele, adevărate opere de artă, ajungeau înapoi zgâriate.
Sau nu mai ajungeau deloc, aşa că a decis să renunţe. Şi totuşi…
Necazul l-a adus înapoi la artă
Gheorghe Toader a revenit la artă în urma unei mari supărări ce l-a determinat să caute inspiraţia şi puterea de a continua în ceea ce a iubit dintotdeauna – sculptura în lemn.
„Din 1976 nu mai sculptasem nimic. Am fost militar, iar în 1998 m-am retras, devenind cadru în rezervă.
Chiar şi aşa, vreme de cinci ani nu am realizat nicio lucrare. În anul de declic s-a petrecut un necaz şi aşa m-am reapucat.
Am început să sculptez în piatră, apoi am continuat să lucrez şi în lemn. La Piteşti am avut prieteni foarte buni, am vrut chiar să-mi fac casă aici, însă până la urmă am revenit în locul natal (n.r. – artistul zâmbeşte, amintindu-şi că era atât de aproape să rămână la Piteşti şi totuşi, la final, a cărat toate materialele în judeţul de la Dunăre şi Marea Neagră).
De atunci, particip în fiecare an la eveniment, asta în afară de multe alte expoziţii din ţară şi din străinătate.
Am expus lucrări în Canada la Montreal, în Slovacia la Bratislava, în Austria, Germania ş.a.m.d.
Mai nou, realizez sculpturi care pleacă dintr-un tablou pictat. Picturile le fac băiatul meu şi colegii. Unele lucrări au destinaţie comericală, având preţuri de la 50 lei la 1500 lei, altele sunt piese pe care nu m-am gândit niciodată să le vând” – ne-a declarat artistul.
De un asemenea om am avea şi noi nevoie la Piteşti, nu de alta, dar, după cum am aflat, nu e prezent la târguri doar ca simplu expozant, ci promovează şi turismul. Turismul din Deltă, desigur.
Un Comentariu
Goargăș
Mă și mir cum de a mai participat la o Simfonie așa de ,,represivă”. Artistul tot artist! Felicitări!