În pieţele din Piteşti, ouăle „de ţară” (neînregistrate, neştampilate) se vând la colţ de stradă sau pe tarabă în general cu 50 de bani bucata. În magazine, preţul oului variază între 35 şi 75 de bani; siguranţa alimentară face diferenţa.
Ouăle „neoficiale”, vândute de ţărani la tarabă, pot fi vechi şi ne pot îmbolnăvi! Pe de altă parte, sunt mult mai gustoase decât ouăle din magazin. Cum testăm prospeţimea acestui produs, nelipsit de pe masa pascală?
Ei bine, dacă este proaspăt, atunci când e scufundat într-un vas cu apă trebuie să rămână lipit de partea de jos a recipientului, în poziţie orizontală. Dacă oul se ridică, nu e tocmai proaspăt. Există şi testul în apă cu sare. În acest caz, dacă e proaspăt, oul stă în poziţie verticală, pe fundul vasului.
Pentru masa de Paşti, vrem ouă proaspete, mari, gustoase şi cât mai sănătoase. Cele de găină sunt cele mai populare. Cele de struţ, de bibilică, de gâscă sau de raţă capătă şi ele teren pe piaţă. Aceste produse pot fi achiziţionate direct de la ferme, anunţurile fiind postate pe internet.
Oul de struţ poate fi vedeta unui coş de Paşte impresionant. Un ou cu greutate (pentru consum) costă cel puţin 80 lei; cântăreşte circa 1,9 kg – cam cât un… cofrag cu 24 de ouă de găină. Un ou de prepeliţă costă cam cât unul de găină (50-51 de bani). Cel de raţă se vinde cu trei lei, iar cel de gâscă, cu 3-5 lei.
Indiferent de provenienţă, oul crud trebuie păstrat la temperaturi între 4 şi 6 grade Celsius, cel mult 30 de zile. Şi oul fiert poate rezista câteva săptămâni, dar numai dacă e ţinut la rece. Nu ar trebui să cumpărăm ouă fisurate sau sparte, fiindcă riscul de alterare este mult mai mare.
Medicii ne avertizează să fim atenţi în special la ouăle de raţă şi de gâscă, pentru că există riscul infestării cu salmonella, iar excesele pot duce la toxiinfecţii alimentare, indigestie şi chiar pancreatită!
Autor: Mirela Neagoe