Poate că sună fantezist, însă noul proiect anunţat de Ovidiu Puiu, rectorul Universităţii „Constantin Brâncoveanu” din Piteşti, a început să prindă contur şi e o chestiune de timp (mai precis, doi ani) până când va fi gata. Concret, după cele prezentate ieri la „Subiect de presă”, este vorba despre modernizarea instituţiei de învăţământ pe care o conduce, într-o asemenea manieră încât va deveni practic un orăşel al culturii şi al antreprenoriatului. Gazdele emisiunii difuzate la Antena 1 Piteşti, Mihai Golescu şi Cristina Munteanu, au pus întrebările potrivite pentru a afla mai multe informaţii preţioase despre acest plan inedit.
Zvonuri demontate
Ovidiu Puiu a demontat zvonurile conform cărora Universitatea „Constantin Brâncoveanu” ar urma să fie demolată. De fapt, corpurile vechi de clădire (cele din anii ’60) vor fi înlocuite de un ansamblu rezidenţial pentru tineri, de un centru de conferinţe modern şi un „hub” (n.r. – centru de activităţi) dedicat studenţilor care vor să pună pe picioare o afacere. În paralel, facultăţile vor continua să funcţioneze în aceiaşi parametri.
„Nu puteam realiza ceva atractiv în vechile corpuri, iar costurile cu renovarea ar fi fost mai mari decât cele ale unei construcţii de la zero” – a spus Ovidiu Puiu.
„Construim ceva extraordinar”
„În cei 28 de ani care au trecut de la Revoluţie, românii au dărâmat Şcoala – noi încercăm s-o reconstruim. Într-un sistem concurenţial care naşte învingători şi învinşi, dăm tonul cu un proiect care va fi reprezentativ la Piteşti şi pe care sunt sigur că unii îl vor copia. Şi poate că la un moment dat vor reuşi mai mult decât ce-am făcut noi, iar asta e bine. Trebuie să ne schimbăm mentalitatea, să nu mai trăim în duşmănie şi invidie, ci să conlucrăm pentru bunăstarea societăţii. În proiectul nostru avem deja un partener şi un agent care se va ocupa de promovare aşa cum trebuie. Am convingerea că va fi un loc frumos pentru oameni frumoşi. Numai aşa putem avansa” – a spus rectorul Universităţii „Constantin Brâncoveanu”.
Totul pentru tineri
„Ideea a plecat de la faptul că, odată cu lansarea programului Start-up Nation, foarte mulţi tineri au început mici afaceri. Dar nimeni nu s-a gândit să-i ajute la început de drum. Noi, în centrul pe care-l vom pune la dispoziţie gratuit, vrem să le asigurăm un mediu de lucru profesionist, cu birouri, echipamente de calcul, acces la bibliotecă ş.a.m.d. Nu i-am uitat nici pe tinerii artişti (unii excepţionali), iar pentru aceştia vom amenaja în curte un parc cu loc dedicat activităţilor culturale unde se vor putea exprima liber şi, mai important, vor fi văzuţi. Sunt elevi de la Dinu «Lipatti» şi de la alte şcoli care au nevoie de aşa ceva” – este de părere Ovidiu Puiu.
Când va fi gata?
„Infrastructura va fi gata în maximum doi ani, iar de la 1 ianuarie 2020 vom lansa o agendă care va cuprinde calendarul evenimentelor” – a anunţat rectorul.
„E un loc unde se simt bine şi cartea, şi distracţia. Dincolo de faptul că studenţii sunt la cursuri, au la dispoziţie o multitudine de facilităţi care să le dezvolte cunoaşterea. Aşa văd eu lucrurile” – a apreciat Mihai Golescu.
„Trebuie să învăţăm să ne apărăm valorile, dar şi să punem la punct un sistem care să producă valori. Mai mult decât atât, trebuie să le oferim un mediu confortabil în aşa fel încât tinerii să nu mai plece în străinătate, ci să rămână în ţară. Pot să vă spun că aceia care pleacă nu sunt neapărat bucuroşi. Mulţi şi-ar dori să se întoarcă, le e dor de România, însă îşi doresc un anumit grad de confort – şi normal ar fi să le putem asigura acest lucru” – a conchis Ovidiu Puiu.
15 Comentarii
Dacul Liber
Deci, pana la urma faceti niste blocuri acolo.
Ca centru de conferinte mai aveti unul. Care sta inchis de ceva ani.
Si cei care cumpara un apartament primesc si un loc de student. Sau primesc direct diploma de licenta ?
cititor
vorbe,vorbe,vorbe…,fabrica de diplome
Goargăș
Inițiativa este excelentă și sper ca așchia, contrar proverbului, să sară departe de trunchi (tatăl, profesorul ASE Puiu), în sens pozitiv. Pe de altă parte poate să fie și mama mamelor hubului, dacă studentul este loază, tot degeaba. În plus, cum pot tinerii de bună credință să se inițieze și să înceapă mici afaceri intr-un mediu concurențial total nepropice, cu îmbogățiți peste noapte din licitații dubioase cu statul, mediu în care inițiativa nu este încurajată iar Codul fiscal îi duce pe întreprinzători intr-o junglă legislativă greu de pătruns. În privința faptului că este o universitate „particoleră”, nici cu cea de stat nu mi-e rușine. Totuși, ambele au avut/au profesori de excepție, dorință de carte să fie. Succes amândurora!
Puiu
De obicei înţeleg şi intru pe aceeaşi lungime de undă cu domnul George Olteanu, poate şi prin prisma faptului că este unul dintre jurnaliştii mei preferaţi. De data aceasta am recitit titlul şi chiar articolul de mai multe ori , pe fragmente. Am fost ferm convins că la” Subiect de presă” a fost invitat domnul Mircea Geoană. Spun asta pentru că domnul Ovidiu Puiu m-a impresionat ca demagog şi nicidecum ca pedagog. În schimb m-a umplut de respect în calitate de rector- manager al Universităţii „Constantin Brâncoveanu” , pentru modul cum încearcă să-i atragă pe viitorii studenţi în ograda lui.
„În cei 28 de ani care au trecut de la Revoluţie, românii au dărâmat Şcoala – noi încercăm s-o reconstruim. ”
Aici am rămas fără cuvinte.MI-am revenit cu intervenţia Seniorului Mihai Golescu:
„E un loc unde se simt bine şi cartea, şi distracţia. Dincolo de faptul că studenţii sunt la cursuri, au la dispoziţie o multitudine de facilităţi care să le dezvolte cunoaşterea. Aşa văd eu lucrurile”
Să nu-mi cereţi părerea despre nivelul şi prestanţa Universităţii, pentru că n-am s-o fac.
Goargăș
Îmi pare rău că nu prea ne armonizăm dar eu l-am cunoscut pe Puiu
tatăl, profesor la ASE București (absolvită de mine) care a pus bazele acestei universități și a adus profesori de elită (Mareș, la contabilitate, de exemplu). Viața însă i-a impus și colaborarea cu notabilități locale (nu nominalizez, se știu), în vederea indeplinirii dezideratului
„să fie bine ca să nu fie rău”. Am cunoscut/testat absolvenți ai ambelor universități din Pitești, nu e mare diferență. Și cea de stat are multe locuri „cu plată”. Altfel, și eu am avut o senzație de text care trebuia marcat cu un P intr-un cerc. De, tot viața….
Pentru ştiinţa dv şi a altor cititori: între noi şi Universitatea „Constantin Brâncoveanu” nu există relaţii de natură lucrativă. Dânşii îşi fac publicitate în alte ziare.
Bagdasar Arseni
Să nu uităm de medicamente…
Puiu
Nu neg un cuvânt din cele scrise de Domnia Voastră, mai ales că am spus în finalul comentariului că nu voi face referire la Universitate. Este exact ceea ce aţi remarcat cu uşurinţă: o senzaţie te text. Cu mult respect , domnule Goargăş!
Goargăș
Vă mulțumesc. Mă onorează aprecierile dumneavoastră. Cu și mai mult respect!
Chiriasul
Daca voi construiti acolo blocuri de locuinte , cum ramane cu : „În doi ani vom avea o universitate ca în Occident!”?
Si ce este aia „ansamblu rezidenţial pentru tineri”? Cei batrani nu pot sa cumpere? Ca cei tineri nu au bani.
Ion Iliescu
D’aia in țara asta nu s-a produs vreo îmbunătățire a nivelului de trai ai românilor din clasa medie … Pentru că „elitele” fură împreună de 28 ani susținute de dinozaurii comuniști.
Știați că … „cel mai iubit fiu” al PDSR e amestecat până la gât în subiectul articolului ???
Chiriasul
Detaliaza ca devine interesant ce spui.
ION
Este normal ca Universitatea Constantin Brâncoveanu să fie pe culmi înalte.
În urmă cu 6- 7 luni , Titi de la ISJ Arges a adunat la ședință toți directorii, unde le- a transmis că musai să se înscrie (pe banii instituțiilor de educație) la masterul de management la facultatea mai sus menționată (unde este criză de clienți).
Unii directori au încercat să spună că au deja un astfel de Master terminat chiar la FUniversitatea în cauză.
Răspunsul lui Titi a fost prompt , „Nu-i nicio problemă vă mai înscrieți odată”.
Aceste masterate plătite din bani publici, nu reprezintă decât o formă de spălare de bani ai partidului unic și ai politicienilor șmecheri.
Așa că lăsați-o mai moale cu facultățile ăstea particulare, că este de toată jenă.
Într-un stat adevărat erau închise nu numai universitățile în cauză, dar și conducătorii instuțiilor care se ocupă cu așa ceva.
Anonim
Comentariu şters din cauză că nu are nicio legătură cu articolul.
Anonim
Comentariu şters din cauza limbajului trivial folosit.
Vera
In doi ani nu o sa mai aveti nimic.
S-a profitat destul de naivitatea argesenilor.