Azi, mai mulţi poliţişti argeşeni au protestat pe platoul de lângă Teatrul „Al. Davila” Piteşti, mişcarea fiind organizată de Federaţia Sindicatelor Naţionale ale Poliţiştilor şi Personalulul Contractual din România (FSNPPCR), Biroul Teritorial Argeş. Lor li s-au alăturat, în semn de solidaritate, colegi din Prahova, Olt, Vâlcea, Dâmboviţa şi alte judeţe. A fost prima mişcare de protest a poliţiştilor, dintr-o serie care va avea loc în zilele următoare.
Multe nemulţumiri
Potrivit liderului SNPPC Argeş, Cecilia Tatia, nemulţumirile vizează subfinanţarea MAI, logistica precară în raport cu riscurile şi complexitatea misiunilor poliţieneşti, salarizarea necorespunzătoare, deficitul de personal, tergiversarea elaborării/adoptării proiectului de lege privind statutul poliţistului, care să ofere o protecţie reală lucrătorilor din poliţie, modificările aduse anul trecut Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat. Chiar dacă s-au auzit fluiere şi vuvuzele, a fost un protest paşnic, civilizat şi responsabil, supravegheat de la distanţă de un echipaj de jandarmi. Manifestanţii au purtat pancarte cu mesajul „Avem onoarea să vă raportăm: indiferenţa şi abuzurile voastre nu le mai suportăm”, iar mişcarea de ieri de la Piteşti este prima dintr-un lanţ de manifestări programate să aibă loc în zilele următoare.
Colaborare între sindicate
Din discuţiile purtate cu liderii sindicali am reţinut că opt sindicate din poliţie au încheiat un protocol de colaborare, obiectivul fiind sprijinul reciproc şi crearea unui cadru juridic pentru soluţionarea revendicărilor comune privind drepturile şi interesele poliţiştilor printr-un protest de amploare în faţa sediului MAI, care va avea loc pe 24 martie, cu o zi înainte de Ziua Poliţiei, urmat de un marş către Piaţa Victoriei. Azi şi mâine, dar şi în intervalul 26-30 martie, vor fi pichete la sediul MAI.
La acţiunile de protest din Capitală vor participa Federaţia Sindicatelor Naţionale ale Poliţiştilor şi Personalului Contractual din România, Federaţia Sindicatelor Democratice ale Poliţiştilor din România, Federaţia Sindicatelor Poliţiştilor SED LEX, Sindicatul Naţional al Agenţilor de Poliţie, Sindicatul Naţional Uniunea Poliţiştilor, Sindicatul Poliţiştilor Europeni (EUROPOL), Sindicatul Poliţiştilor „Diamantul”, precum şi Sindicatul Naţional al Poliţiştilor „Onoare şi respect”.
7 Comentarii
Anonim
Foarte bine că fac grevă!
Cine poate face.
Este inadmisibil ca un polițist debutant cu vârsta de 19 ani să aibă un venit net de doar cel puțin 3300 Lei ( salariu fără sporuri+ norma de bine mâncat) în timp ce cadrele didactice cu peste 30 ani vechime la catedră au ca nesimțiți net în jur de 2500 Lei.
Ar fi bine să le majoreze salariile polițiștilor, că altfel cine le mai dă peste ceafă intelectualilor (inclusiv cadrelor didactice).
Este revoltător ca polițiștii să aibă pensii doar de 9000 lei/ lună, după atâta activitate de cărat bastoane în cap oamenilor cinstiți și supraveghere de afaceri „nonprofit” trafic de lemne, droguri, prostituție, etc.
Bine că nu și-au ales să scandeze țigări, țigări, țigări…
MILITIA
Eu cred că a face comparații între salariile unor categorii sociale cu cele ale altor categorii sociale este profund greșit. Dacă doriți o astfel de comparație trebuie avut în vedere faptul că un profesor are salariul raportat la o normă întreagă de 18 ore/săptămână. Un polițist care participă la cercetarea unor evenimente/infracțiuni execută serviciu de foarte multe ori cu o normă de 10-18 ore/zi, poate și mai mult. Un alt exemplu este că prin lege poliţia desfăşoară un serviciu permanent 24/24 ore, 365/365 zile, iar încadrarea la un post de poliţie este cu 2-3 poliţişti. Încercaţi să planificaţi 3 poliţişti astfel încât să asiguraţi permanenţa tot timpul. În legătură cu pericolul la care sunt expuse cele două categorii veţi constata că sunt diferenţe mari. Cu privire la „norma de bine mâncat” aceasta este dată ca în orice moment poliţiştii să fie în măsură să participe la misiuni, în judeţ sau în ţară. Aş întreba în câte zile/nopţi/sărbători legale sunt deranjaţi domnii profesori ? Nu contează că este nopate, zi liberă, Paşti, Crăciun, Revelion, poliţistul chemat să intervină la eveniment este obligat să se prezinte la servici. Aceasta este diferenţa. Nu se recunoaşte faptul că în realitate, în poliţie se lucrează mult peste norma legală de 176 ore/lună, ajungându-se de multe ori chiar la 300 ore lucrate/lună. Salariul/oră profesor: 2500/72 ore = 34,72 lei. Salariul/oră poliţist: 3300/176= 18,75 lei care poate fi mai mic în funcţie de orele depăşite.
Anonim
Domnu MILITIAN iar te înșeli. Te rog precizează norma unui cadru didactic este 40 ore/ săptămână din care 18 ore de predare, s.a / săptămână.
Și cum nu știi să aduni, să scazi, să înmulțești și să împarți, îi dai din gură pe marginea drumului.
Da, norma de hrană pentru polițiști își vede efectul în piața Ceair, Țigări, Țigări,Țigări, …, și săracii polițiști de îmbuibați ce sunt nici măcar nu mai aud.
Da, la cadrele didactice le-au crescut salariul cu 25% de la 1 ianuarie, așa a zis Guvernul și a realizat niște calcule falsificate ca ale matale. În realitate creșterea a fost și negativă fiind cuprinsă între -4 și 4%.
Trebuie să recunoaștem în România este bine plătită munca de represiune ..
Anonim
Apropo, ăști polițiști trebuie plătiți bine, că dacă nu, cine mai face treaba traficantului comandant Poșircă?
puiu
De data aceasta sunt de acord cu miliţianul deştept.Are argumente credibile.Şi dacă luăm problema în amănunt, câştigă detaşat prin ceea ce afirmă .Nu mă credeţi, pot argumenta ,dar nu vreau o dispută între categoriile sociale care au totuşi un punct comun: contribuie la formarea şi menţinerea moralităţii. Şi ar mai fi ceva. Eu nu am văzut până acum poliţist interesat de salariul altcuiva. Ne plac, sau nu ne plac poliţiştii,este treaba fiecăruia dintre noi ,dar accept că fară ei este foarte greu.
Anonim
D-lor nu vă mai „hârjoniți”, problema e exact pe dos !
Profesorul e obligat să raporteze „tot” sefilor, dar mai ales să citească , să învețe şi să-si scrie „Temele” 24 de ore din 24 ,în fiecare zi, la şcoală , acasă, oriunde se află, că nişte suflete vor să ştie , şi de unde , dacă nu de la el, „că tot i-a plăcut lui să bea…cerneala !”, să nu uite buna creştere (nici în baie) , să spună „săru’ mâna” când cumpără „orice/”mai ieftin”, vă rog!… (de oriunde), să spună „mulțumesc” când îl înjură țiganii de la Coremi (nişte puştani, ciopor la „sala de păcănele” de lângă Alimentara de unde „profesorul” îşi cumpără „covrigii de zi cu zi” şi „pâinea neagră”, în autobuzul 2 , la piață , in scara blocului unde LEGUMEŞTE căldura şi apa rece ,pt. că …”ăsta are bani ,…mănâncă „!!! Etc etc etc. …De aceea , Să trăiți , am înțeles , domnule comandant !
Goargăș
Tatia nu este o reprezentantă onestă a intereselor polițiștilor. O cunosc profesional, nu mi-a produs impresia unui polițist corect și profesionist. Familistă cu probleme…și atunci?…domnilor polițiști nu aveți un reprezentant activ în care să aveți încredere?…atunci vă meritați soarta!