Sunt foarte trist. Credeam că trăiesc într-una dintre ţările cele mai democrate şi legale ale Europei. Inexact! Ieri, fostul preşedinte al Republicii şi candidat la un al doilea mandat Nicolas Sarkozy a fost arestat de poliţiştii care anchetează de mai mult timp modul de desfăşurare a campaniei sale electorale din 2007. Adică stă într-o celulă la Secţia de cercetări financiare a Tribunalului din Paris. Nu credeam că aşa ceva se poate întâmpla la noi, aici, în ţara-model de democraţie. Subiectul dosarului este finanţarea de către Ghadafi, răposatul dictator al Libiei, a campaniei electorale a lui Sarko.
Nicolas Sarkozy este cercetat pentru prima dată în acest dosar care a demarat în 2013. Arestul fostului preşedinte al Republicii poate dura până la 48 de ore. Unul dintre foarte apropiaţii săi colaboratori, Brice Hortefeux, fost ministru de interne a lui Sarko pe durata celor cinci ani de preşedinţie, este şi el cercetat, dar în libertate. Scandalul a început în 2012 după publicarea unui document de către agenţia de presă „Mediapart”, care evocă finanţarea campaniei victorioase a lui Sarkozy. De atunci, mai multe mărturii au confirmat această teză. Confratele nostru cotidian „Le Monde” aminteşte că Ziad Takieddine, care a fost intermediarul afacerii, este primul care a vorbit, afirmând că a livrat bani libieni lui Sarkozy. Care, aşa cum v-am semnalat la timpul potrivit, a luat şi de la răposata Lillianne Bettancourt, cea mai bogată persoană din ţară. Versiunea banilor daţi a fost confirmată şi de Abdallah Senoussi, fost director al informaţiilor militare a regimului libian, în faţa Consiliului naţional de tranziţie libian. Aşa cum trebuia să ne aşteptăm, Nicolas Sarkozy neagă faptul. Dar îmi aduc bine aminte de indignarea parizienilor când au aflat că sângerosul dictator Ghadafi a fost primit cu mare pompă şi ceremonie la palatul prezidenţial Elysee de către preşedintele Franţei… Sarkozi. Anchetatorii se ocupă şi avansează pe urmele lui Alexandre Djouhri, bănuit de a fi intermediarul între Nicolas Sarkozy şi Bechir Saleh, casierul lui Ghadafi. Djouhri este în prezent încarcerat la Londra, aşteptând eventuala său transfer în Franţa.
Ancheta priveşte acuzaţii de corupţie activă şi pasivă, trafic de influenţă, fals şi utilizare de falsuri, abuz de bunuri sociale şi ascundere şi complicitate la aceste infracţiuni. Nicolas Sarkozy a dezminţit totdeauna orice finanţare libiană a campaniei sale electorale.
2 Comentarii
Puiu
Nu ar trebui sa fiți supărat! Dacă l-au luat înseamnă că e o tara democratica, legala. Daca nu-l luau era o problema. Sa nu mai rada de noi! Nici nu ar mai fi nevoie, pentru ca noi ii avem pe ai noștri, care rad. Mulți acum se gândesc la faptul ca se poate si la noi, dar eu nu cred. Si pe care sa-l ia, la noi? Numai mascații sa nu greșească, la descinderi!
Valentin
La noi ar fi si mai simplu. Doar o comparatie facuta de organele competente intre veniturile legale ale politicienilor si nu numai, si averile lor nerusinate, i-ar arunca direct in puscarii sau macar i-ar deposeda de prada furata noua. Deja se stiu multe despre jaful la care am fost supusi, se stiu si autorii. Abia cand se va intampla asta, vom incepe sa ne insanatosim. Pentru ca acum, suntem o natie bolnava. Iar virusul bolii sunt ei, nemernicii la varf. Ne trezim ?