Patru locuinţe din Rucăr se află în pericol după ce, ieri-dimineaţă, în zonă s-a produs o alunecare de teren care a afectat mai multe grădini şi ameninţă patru case. Au fost anunţate autorităţile locale şi judeţene, precum şi ISU Argeş. Acolo au ajuns cadre ale jandarmeriei pentru o primă evaluare în vederea izolării zonei, dacă va fi cazul. În această dimineaţă, la Rucăr sunt aşteptaţi să sosească reprezentanţi ai Prefecturii Argeş, ai ISU, ai altor instituţii abilitate pentru a se face constatarea pagubelor şi a se stabili măsurile care se impun în astfel de situaţii.
Se caută soluţii
„Într-adevăr, de dimineaţă am fost anunţaţi că în punctul Suseni s-a produs o alunecare. Este o zonă cu teren în pantă, în spatele gospodăriilor sunt păduri la limita superioară a unui deal, care continuă cu fâneţe şi grădini şi câteva case. Alunecarea s-a produs pe la jumătatea pantei şi a antrenat diverse aluviuni precum pietre, lemne, rădăcini, vreo doi-trei copaci etc. În acest moment, la noi ninge, iar alunecarea s-a oprit şi pare a fi stabilizată. Problema este ce va urma după oprirea ninsorii şi creşterea temperaturii. Ne temem că, atunci când se va dezgheţa sau vor fi ploi însemnate, alunecarea se va reactiva şi va pune efectiv în pericol casele oamenilor. Până acum nu au mai existat probleme atât de serioase în zona respectivă. Tocmai de aceea aşteptăm sosirea reprezentanţilor Prefecturii şi ai ISU Argeş, pentru a stabili concret ce avem de făcut. Oricum, noi suntem în alertă şi căutăm soluţii pentru rezolvarea situaţiei. Ţinând cont de configuraţia terenului şi a dificultăţilor de acces, probabil va trebui să demolăm câteva garduri, pentru a face loc utilajelor mecanizate, dacă specialiştii vor stabili că va fi nevoie de intervenţia acestora”, ne-a declarat ieri Ionel Dulamă, primarul Rucărului.
Sub observaţie
La rândul său, prefectul Emilian Dragnea ne-a declarat: „Urmărim îndeaproape evoluţia alunecării pentru că, deşi în acest moment nu ameninţă direct locuinţele, pericolul nu a trecut şi am în vedere ceea ce se poate întâmpla după dezgheţ. Au fost atenţionate administraţia locală şi serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă să ţină sub observaţie atentă evoluţia fenomenului. Mâine (azi, n.r.) vom trimite la faţa locului specialişti de la Situaţii de Urgenţă pentru constatarea şi evaluarea problemei, respectiv pentru identificarea soluţiilor de rezolvare”, spunea prefectul Dragnea.
Vă reamintim că o situaţie similară a fost semnalată şi de la Curtea de Argeş, unde case de pe strada Rozelor sunt ameninţate să se prăbuşească tot din cauza unor alunecări de teren. Săptămâna trecută, firma care câştigase licitaţia de reabilitare a zonei îşi reluase lucrul fiindcă vremea dădea semne de îndreptare, dar schimbarea condiţiilor meteo a dus din nou la sistarea execuţiei.
Un Comentariu
Geo
Care amenințare o fi mai mare: cea a alunecării de teren sau Mafia Locală?