Ademenite de vremea caldă din ultimele zile, au început să apară, pe meleagurile argeşene, păsările migratoare. Adrian Mestecăneanu, muzeograf, reprezentant al Societăţii Ornitologice Române, filiala Argeş, ne zugrăveşte tabloul speciilor care au ajuns în zonele de cuibărire.
„Întâi au sosit graurii, apoi codobatura albă, sturzul cântător, pitulicea mică, barza albă, mărăcinarul mic, codroşul de munte, ciocârlia de pădure. Acestea sunt păsări care se descurcă mai bine la temperaturi apropiate de zero grade Celsius, decât celelalte, care încă nu au venit (lăstunul, drepneaua, rândunica, silvia, greluşelul, lăcarul, cucul, pupăza, turturica, prigoria, chira, chirighiţa, unele specii de stârci, de raţe şi de păsări răpitoare etc), putând să-şi găsească mâncare şi în asemenea condiţii sau să se hrănească şi cu altă hrană decât cea obişnuită. Principalul lor duşman în perioada de faţă nu este atât frigul, cât lipsa hranei. De asemenea, au început să se deplaseze către zonele de cuibărire, din nord, şi cintezele şi şorecarii. Vremea rece, prognozată pentru această săptămână, mai ales dacă se soldează cu un strat gros de zăpadă, care să persiste mai multe zile, ar putea să le creeze mari probleme acestor primi mesageri ai primăverii, unii fiind nevoiţi să se întoarcă, iar alţii putând chiar să moară”, spune Adrian Mestecăneanu.
2 Comentarii
Puiu
Apreciez la maximum aceasta frumoasa activitate a domnului Mestecaneanu. Este o profesie deosebita, foarte importanta. Acești oameni șunt foarte rari, dar cred ca au și un dar de la Dumnezeu. Ei sunt foarte atenți la ceea ce se întâmplă cu vietățile care ar trebui sa ne încânte zilnic, dar pe care noi, oamenii preocupați mai mult de mizerii, le-am uitat definitiv.
Delia Dumitricā
Intr-adevar, acesti oameni au un har: acela al intelegerii tainelor naturii. Sunt putini , sensibili, pregatiti si modesti, adica exact contrariul politicienilor… Si iarasi il gasesc la comentarii pe distinsul domn „Puiu”, la un articol care-i sensibilizeaza doar pe anumiti OAMENI.
Delia D.