* Colacul de salvare: meditaţii gratuite în şcoli, până la examenele reale
Rezultatele la simularea evaluării naţionale, afişate vineri, sună deşteptarea în Argeş, nefiind măgulitoare nici pentru elevi, nici pentru profesori. Cu trei luni înainte de examenele reale, şcolile gimnaziale din judeţul nostru se „laudă” cu un procent de promovabilitate de 50,04%. Jale este în mediul rural, unde n-au luat medii de trecere (5) nici măcar 28% dintre elevi. Note foarte mici, chiar şi de 1, au fost „încasate” mai ales de copiii de la sate, care-şi duc traiul, de azi pe mâine, în zonele defavorizate ale judeţului.
Inspectorul şcolar general adjunct Mihaela Crişan, preşedinta comisiei judeţene, ne-a spus că, în această săptămână, rezultatele urmează să fie analizate la nivelul şcolilor, prin discuţii individuale cu elevii, dezbateri la clasă şi şedinţe cu părinţii. Totodată, în aceste zile se întrunesc şi consiliile profesorale, pentru a adopta măsuri de remediere a situaţiei, una dintre ele fiind prinderea în program a orelor de pregătire suplimentară – desigur, gratuite pentru copii. Aceste meditaţii se vor desfăşura până la finele anului şcolar, aşa încât evaluarea naţională din iunie să-i prindă pe elevii argeşeni mult mai bine pregătiţi.
La prima probă, limba română, elevii argeşeni s-au descurcat mai binişor faţă de a doua probă, aşa încât au promovat 66,54% dintre candidaţi. Doar nouă şcolari au luat note de 10 (de la Şcolile „Nanu Muscel” Câmpulung, „Mircea cel Bătrân” Piteşti, „Tudor Muşatescu” Piteşti şi Colegiul Naţional „Dinicu Golescu” Câmpulung).
În schimb, la matematică, procentul de promovabilitate a fost de numai 34,89%, subiectele din acest an având un grad de dificultate mult mai mare faţă de anii trecuţi. Un paradox semnalat de Mihaela Crişan: chiar dacă ştiinţele exacte le-au dat de furcă elevilor, la această probă au fost obţinute 25 de note de 10. „Vârfurile” provin de la Şcolile „Ion Pillat”, „Traian”, Mircea cel Bătrân”, „Nicolae Bălcescu”, toate din Piteşti, „Mircea cel Bătrân”, „Regina Maria”, ambele din Curtea de Argeş, Colegiul Naţional „Dinicu Golescu” Câmpulung ş.a.
De notat că un singur elev din Argeş, de la „Dinicu Golescu”, a obţinut la simulare media 10.
Notele de la evaluarea simulată nu se contestă şi nu se trec în catalog. În situaţiile excepţionale în care se doreşte consemnarea rezultatelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise, depuse de copiii interesaţi.