– Sate componente: Lunca Corbului (reşedinţă), Lăngeşti, Silişteni, Bumbuieni, Pădureţi, Catane, Cieşti, Mârghia de Jos şi Mârghia de Sus.
– Suprafaţa: 10.084,32 ha; intravilan: 1.084 ha; extravilan: 9.000,32 ha);
– Populaţie: 2.849 locuitori.
„
În Lunca Corbului se construiesc o grădiniţă nouă şi un alt sediu al primăriei. Cum se lucrează de zor la cele două obiective, am putea spune că zgomotul şantierului acoperă zgomotul clopoţeilor legaţi de picioarele căluşarilor care-şi spun „Tigrii Carpaţilor”, dansatorii din formaţie fiind cei mai tineri „ambasadori” ai localităţii.
Cel mai aprig susţinător al căluşarilor este chiar primarul comunei, Gheorghe Drăgan. Primul gospodar al localităţii în care se aude deseori „Hălăi-şa!” vrea să înfiinţeze în comună, prin Şcoala Populară de Arte şi Meserii Piteşti, o clasă de căluşari (secţie externă), arătând că are datoria să ocrotească şi să lase moştenire dansul popular românesc, comoara cultivată din generaţie în generaţie.
Recuperarea anilor pierduţi…
Primarul pune preţ şi pe lucrul în echipă. Edilul-şef îşi doreşte să recupereze anii pierduţi, astfel încât localitatea pe care o cârmuieşte să ajungă la nivelul comunelor cu performanţă din judeţ. „Lipsa fondurilor este o frână în dezvoltarea comunei. Fără bani nu poţi face nimic, nu poţi elabora proiecte de dezvoltare pentru creşterea nivelului de trai al oamenilor… Principala mea preocupare este să obţin resurse financiare pe diverse căi, pe plan local, de la Consiliul Judeţean, de la Guvern, de la Uniunea Europeană… Multe dintre problemele sesizate de cetăţeni exced competenţelor primarului. Deşi am întreprins nenumărate diligenţe către furnizorul de energie electrică în vederea găsirii soluţiilor tehnice pentru schimbarea racordării actuale la Staţia de Distribuţie Piteşti, nici până acum nu s-a rezolvat problema. Iar din această cauză au de suferit 442 de gospodării din Mârghia, în sensul că la cea mai uşoară adiere de vânt se întrerupe în zonă alimentarea cu energie electrică. Noi vom continua demersurile până la soluţionarea situaţiei. La fel, mă străduiesc să rezolv o altă problemă care mă doare – canalizarea, precum şi înlocuirea reţelei electrice de iluminat stradal, veche de aproape 60 de ani”, a spus primarul Gheorghe Drăgan.
Proiecte în derulare
– Sediul Primăriei (o construcţie nouă realizată cu fonduri de la bugetul propriu şi de la Consiliul Judeţean);
– Construirea unei grădiniţe cu program normal în satul Lunca Corbului (prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală 2 – OG 28/2006);
– Reabilitarea căminului cultural din satul Pădureţi (cu fonduri europene);
– Construirea unei hale pentru utilajele agricole/spaţii pentru echipamente (proiect depus prin Grupul de Acţiune Locală „Ţinutul verde”, ce cuprinde 18 unităţi administrativ teritoriale din judeţele Argeş şi Olt).
Evenimente locale
Târg anual de Sfinţii Constantin şi Elena – 21 mai;
Ziua mârghienilor – 15 august;
Târg anual de Sfânta Măria Mică – 8 septembrie;
Ziua comunei – 8 septembrie;
Târg săptămânal – în ziua de vineri.
Aşezare geografică
– Localitatea este situată în partea de sud-vest a judeţului Argeş, la o distanţă de 25 km faţă de municipiul Piteşti şi la 15 km de oraşul Costeşti;
– Teritoriul comunei se situează în zona de trecere de la Platforma Cotmeana la Câmpia Română, pe cursul mediu al râului Cotmeana.
Atestare documentară
Cel mai vechi atestat este satul Cieşti. El este pomenit în actul din 5 august 1451, prin care Vladislav al II-lea întăreşte unor boieri mai multe sate.
Activităţi specifice zonei: cultura cerealelor, legumicultura, pomicultura, viticultura, creşterea animalelor şi a păsărilor, apicultura.
Obiective turistice:
Biserica „Adormirea Maicii Domnului” – sat Catane; Bisericile „Sfânta Maria”, „Sfântul Nicolae” şi „Sfinţii Voievozi” – sat Pădureţi; Monument comemorativ al Răscoalei din 1907.
Puncte tari
– SC IP Automatic Design, ce atrage forţă de muncă bine calificată şi din comună (fabrică de prelucrare prin aşchiere – metalice; execută piese de export de înaltă calitate, atât unicat, cât şi serii prin strunjire şi frezare CNC, găurire, eroziune, sudură);
– Suprafeţele agricole exploatate judicios;
– Cele cinci societăţi agricole puternice, care au luat în arendă pământurile pentru a cultiva cereale (cu fonduri europene au construit un parc auto pentru utilajele agricole);
– Lacul cu acumulare Rogozea (pescuit sportiv şi de agrement) şi pensiunea aferentă (construită cu fonduri europene);
– Cadastrul general efectuat;
– Acoperire bună a semnalului pentru telefonie mobilă;
– Alimentare cu apă în toată comuna;
– Iluminat public în toată comuna;
– Fondul de vânătoare (fazani, mistreţi, vulpi).
Puncte slabe
– Lipsa reţelelor de canalizare şi a staţiilor de epurare;
– Lipsa reţelelor de gaze naturale;
– O parte din drumurile comunale necesită reabilitări.
Ameninţări
– Îmbătrânirea populaţiei;
– Reducerea populaţiei şcolare;
– Diminuarea numărului de bovine;
– Inundaţii provocate de cursurile de apă neregularizare (râul Cotmeana, pârâul Mârghiuţa şi pârâul Târşcov).
Oportunităţi
– Dezvoltarea afacerilor în domeniul apicol (au fost accesate şi fonduri europene în această direcţie, sortimente de miere fiind obţinute din rapiţă, salcâm, floarea-soarelui etc).
– Solurile fertile permit diversificarea culturilor agricole;
– Dezvoltarea bazinului legumicol;
– Premiile obţinute la concursuri de gen de formaţia locală de căluşari „Tigrii Carpaţilor” recomandă înfiinţarea unei clase de căluşari la Lunca Corbului – ca secţie externă a Şcolii Populare de Arte şi Meserii Piteşti.
Mirela NEAGOE
Val NICOLAU
15 Comentarii
Anonim
Bravo. Domnule. Primar dv. Și echipei dv. Aveți. In. Vedere. Și. Strada. cracul Parisului. Din. Ciesti. O strada. Extrem. De. Circulata. De. Utilajele. Asociațiilor. Agricole.
Anonim
bai vere
Anonim
Raspuns: nu!
Anonim
totul e o vrajeala, pe cat de eftina ata e de fina,a gasit locul si prostul in termeni romanesti
Anonim
bani in majoritatea lor sant europeni si chiar mai aveau un pic si nu erau acensati,paise poate domn primar baga prosteala in populatie ca tine
Anonim
Gaze naturale când?Vin alegerile!
Anonim
ASFALTAREA PORTIUNII DE DRUM CARE LEAGA MARGHIA DE BARASTI DE VEDE SI MOTOESTI CAND O FACETI? MERITATI SA FITI PUBLICATI CU ACEST DRUM PE LA TOATE TELEVIZIUNILE SI ZIARELE NATIONALE. RUSINE…………………………SA VA FIE.
MONICA
DRUMUL CARE FACE LEGATURA INTRE BARASTI DE VEDE SI MOTOESTI , CAND IL ASFALTATI? SUNTETI O RUSINE PENTRU SOCIETATE. CRED CA VOI FILMA SI VOI DISTRIBUI LA TOATE TELEVIZIUNILE DRUMUL RESPECTIV.
Anonim
DOMNULE PRIMAR ,PRINTRE ALTELE ATI PUTEA FACE DEMERSURI CA ACEL DISPENSAR NOU DIN CATANE SA FIE DESCHIS IN PERMANENTA AVAND UN MEDIC NU 2 ORE PE SAPTAMANA.AVETI IN VEDERE CA POPULATIA ESTE IMBATRANITA SI NU SE POT DEPLASA LA DISPENSARUL DIN LUNCA CORBULUI. CRED CA ESTE PACAT DE INVESTITIA FACUTA…….
Anonim
Bine ar fi sa se faca un proiect de la care sa poata beneficia toata lumea de apa curenta., Asteptam ca dispensarul din Catane sa fie functional, nu muzeu, CANALIZARE a-ti promiso de la primul mandat……..etc.
Anonim
Drumul intre Mârghia și Bărăști a fost asfaltat! Mai puțin o porțiune de 3 Metri. Înțeleg că aceea este fâșia de granita între Arges și Olt. Nu trebuie discuită ?
Anonim
Porțiunea de 3 METRI neasfaltată dintre Mârghia (Arges) și Bărăști (Olt) fiind la hotarul dintre județe nu ar trebui discuită că o fâșie de granita?
LOCUITOR AL SATULUI
Buna ziua ,vreau sa va aduc la cunostiinta ca daca nu se iau masurile necesare pentru asfaltarea drumului din satul Crestusesti ,voi face toate demersurile necesare pentru a obtine aprobarea de la Pitesti ca acest lucru (asfaltarea) sa se produca incepand cu acest an. Sper ca acest mesaj sa fie citit si sa ajunga la urechile ciu trebuie. Sa aceti o zi buna
Anonim
👍