Situaţie fără precedent în Argeş, unde, printr-o decizie judecătorească, o primărie a rămas fără câteva sute de hectare de teren. Este vorba despre comuna Rociu, care printr-o decizie civilă, definitivă, a Curţii de Apel Piteşti, a fost deposedată de 776 hectare de teren. Potrivit deciziei magistraţilor, 620 ha vor reveni comunei Căteasca şi 120 ha comunei Suseni.
Una s-a cerut, alta s-a înţeles
Totul a început în urmă cu mai mulţi ani, când Primăria Căteasca a început un proces cu Primăria Rociu pentru clarificarea unor limite de grăniţuire a localităţii. Primăria Căteasca cerea aproximativ 62 de hectare de teren, iar instanţa i-a atribuit peste 600 de hectare. Surpriza mare o constituie însă Primăria Suseni, care, deşi nu avea nicio calitate şi nu ceruse nimic, a primit şi ea peste 100 hectare de teren extravilan. În acest context, dacă lucrurile nu se vor schimba, aproximativ 250 de cetăţeni din Rociu vor fi nevoiţi să-şi schimbe toate actele, inclusiv cele de identitate şi documentele cadastrale, şi vor apărea ca proprietari pe teritoriul altor comune.
Revizuirea, o posibilă soluţie
„În cererea de chemare în judecată, Căteasca a cerut să se stabilească limita dintre două tarlale, 5 şi 6, în suprafaţă de 62 hectare. În loc să stabilească limita dintre tarlale, spre surprinderea noastră instanţa a dat extindere administrativă şi pentru Căteasca, şi pentru Suseni, deşi aceasta din urmă nu solicitase ceva. Este vorba despre proprietăţi deţinute până în 1959, care au fost reconstituite prin aplicarea legilor fondului funciar apărute după 1990, inclusiv celor care domiciliază în alte localităţi. O altă ciudăţenie este că între noi şi Căteasca există proces-verbal de bună vecinătate încheiat în 2010, iar cele 62 ha revendicate le-a primit prin hotărâre a comisiei judeţene de fond funciar. Faţă de toate cele de mai sus, noi am depus la instanţă cerere de revizuire a cauzei, care va avea termen pe 9 martie (adică mâine, n.r.) şi sperăm ca de data asta judecătorii să se aplece cu toată atenţia asupra dosarului şi a documentelor depuse”, ne-a declarat Aurelian Bălăşoiu, primarul din Rociu.
Surprins de hotărârea judecătorilor s-a arătat a fi până şi Eugen Mira, primarul din Căteasca, acesta confirmând că prin procesul demarat de fostul primar s-au cerut doar 62 ha, dar dacă instanţa a dat mai mult, el nu are ce comenta.
Protest în sat
Aflând ce anume a decis curtea de apel piteşteană, peste 100 de locuitori ai satului Şerbăneşti au ieşit în stradă, pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de situaţia ivită. Nu a fost o manifestare politică, aşa cum s-ar putea crede, ci o adunare populară organizată ad-hoc. Oamenilor nu le venea să creadă că terenurile lor se vor „muta” în alte comune, iar ei trebuie s-o ia de la capăt cu actele. Împreună cu edilul Bălăşoiu au analizat cazul, iar toate punctele discutate şi analizate au fost cuprinse într-un proces-verbal. Însoţit de lista cu semnături a participanţilor, documentul va fi depus la Prefectură spre a fi adus la cunoştinţa guvernanţilor. Dar, aşa cum am precizat, fiind vorba despre o hotărâre judecătorească definitivă, singura şansă ca lucrurile să fie îndreptate o constituie revizuirea dosarului, soarta lui fiind tot în mâna magistraţilor. Deşi nu s-a spus direct, se crede că judecătorii au făcut o confuzie şi în loc de 62 hectare, ar fi citit 620, iar de aici a pornit întreaga nebunie.
Un Comentariu
Anonim
Și poți să le faci ceva, la judecători?
Sunt protejați de lege.
Chiar dacă distrug (și ce distrugeri?) nici un judecător nu va plăti.
Totuși acest dosar este de competența D.N.A.ului, măcar să fie trași la răspundere cei care au dat șpaga, că cei care și-au făcut parte din șpaga sunt cunoscuți -avocați, experți și bineânțeles nelipsiții judecători.