George Şovu, autorul scenariilor pentru celebra serie de filme „Liceenii”, s-a născut pe meleagurile Ţiţeştiului. Şi tot în această comună a văzut lumina zilei Dumitru Popescu, inventatorul „cârmei de balon”, invenţie brevetată de contele german Ferdinand Zeppelin. Pe aceste meleaguri am ajuns zilele trecute pentru a pune „Satul argeşean faţă în faţă cu viitorul european” – proiect susţinut de cotidianul „Argeşul”, Consiliul Judeţean şi Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului. Cum ni se dezvăluie localitatea cârmuită de primarul Gheorghe Savu, în Centenarul Marii Uniri, aflaţi în ceea ce urmează.
* Populaţie: 5.200 de locuitori;
* Sate componente: Ţiţeşti, Bucşeneşti, Valea Stânii, Valea Mânăstirii şi Cişmea;
* Suprafaţa: 2.350 hectare (452 ha intravilan şi 1.898 ha extravilan);
* Suprafaţa agricolă: peste 900 ha;
* Căi de acces: DN73, DN73D, DC83 – Valea Stânii şi DC84 – Ţiţeşti.
„Punte între trecut şi prezent”
„Gândindu-mă la vorbele înţelepte ale bătrânei din «Moara cu noroc», «Omul să fie mulţumit cu sărăcia sa, căci, dacă e vorba, nu bogăţia, ci liniştea colibei tale te face fericit», eu îmi asum să veghez pe cât pot la pacea caselor localnicilor, dar şi la bunăstarea comunităţii căreia îi aparţinem de multă vreme… A fi primarul acestei comunităţi înseamnă să fiu punte între trecut şi prezent şi pe această punte neşubrezită să crească destinul copiilor noştri. Lor trebuie să le răspundem de ce costumul nostru popular se poartă doar ocazional, de ce vorbim doar la aduceri-aminte de meşterii cojocari şi cizmari ai locului, de ţesătoare şi de rotari, olari, sobari, dogari. Doar de eforturile noastre laolaltă depinde să reînviem Târgul Moşilor, aşa cum era altădată sau tradiţia locului numit nu demult «La han». Nu vorbesc despre reinventarea tradiţiei, ci despre dezgroparea ei de sub noianul acestor timpuri sumbre. Mă întreb câţi dintre noi mai vin spre locurile natale pe Calea Sării sau pe Calea Buţii? Istoria locurilor nu trebuie să se oprească la noi. Bătrânii noştri duşi de mult nu sunt chipuri neclare sau documente îngălbenite de vremi, nu sunt doar fişe biografice, date de naştere şi de moarte. Sunt prezenţe vii care ne însoţesc în fiecare moment”, a spus primarul comunei Ţiţeşti, Gheorghe Savu.
Aşezare geografică
Comuna se află în partea estică a judeţului, pe malul stâng al râului Târgului. Este străbătută de şoseaua naţională DN73, care leagă Piteştiul de Braşov. În satul Cişmea, din acest drum se ramifică şoseaua judeţeană DJ732A, care duce spre nord la Bălileşti.
Localitatea este traversată şi de calea ferată pe ruta Piteşti-Câmpulung-Parc Kretzulescu.
Personalităţi locale
* Dumitru Popescu (1867-1905) – pionier în tehnica aeronauticii mondiale; realizator al machetei unui aparat de zbor cu înălţare cvasiverticală, prefigurând elicopterul; inventatorul unui „lacăt cu cifre” şi a „cârmei de balon”, invenţie „însuşită” şi brevetată de contele german Ferdinand von Zeppelin;
* Ion. C. Lăzărescu (1921-1999) – profesor emerit, specialitatea biologie, distincţie acordată în 1963;
* George Şovu (1931-2016) – romancier, inspector şcolar, autor de manuale de limbă şi literatură română; a semnat scenarii pentru celebra serie de filme „Liceenii”.
Ziua comunei
În jurul datei de 24 iunie au loc manifestări cultural-artistice şi sportive prilejuite de ziua comunei. Evenimentul iniţiat şi organizat de Primărie, Consiliul Local, Căminul Cultural şi Şcoala „I.C. Lăzărescu” se derulează cu suportul generos al unor companii importante de pe raza localităţii.
Proiecte în derulare
Sistem de monitorizare video; extinderea reţelei de gaze; canalizare menajeră (etapa a II-a); construirea de şanţuri betonate şi podeţe; construirea unui drum local prin Vadul Pârâului Mânăstirea, în zona Valea lu Cireş; modernizări de drumuri locale (zona monumentului, uliţa Bisericii, Deleni – satul Bucşeneşti, Valea Chiţii – satul Ţiţeşti).
Proiecte noi
Reabilitarea clădirii fostei CAP şi a magaziei; achiziţia unui autoturism; amenajarea unei fântâni la monument; împrejmuirea Şcolii cu clasele I-IV Ţiţeşti; achiziţia unui teren de lângă casa de cultură; extinderea iluminatului public/modernizarea în satul Valea Mânăstirii; covor asfaltic (DC 83, 84).
Puncte tari
– Drumurile asfaltate pe o lungime de 25 km;
– Căile de acces principale: DN 73, DN73D, DC83-Valea Stânii şi DC 84- Ţiţeşti;
– Utilităţile – reţele de gaze, apă, canalizare, curent electric, cablu, internet, telefonie fixă şi mobilă;
– Forţa de muncă bine reprezentată (60% din populaţia activă lucrează);
– Agenţii economici: „Romstorn” SA, „Farm Elena Ruxandra”, „Nasty Chiss” SRL, „SBR Infomecanich” SRL, „Delta Invest”, „Haulotte Argeş” SRL, „Piroux Industrie România” SRL, „Cor Tubi” SRL, „La Deleni Star” SRL, „Edil Com Fulgeanu” SRL, „Bad Construct” SRL, „Sogefi” SRL, „Segula Integration” SRL, „Pavone” SRL”;
– Clasa de sculptură în lemn din cadrul Şcolii Populare de Artă şi Meserii (a primit aprobare de funcţionare în 2017).
Puncte slabe
– Reţeaua slabă în semnal în satul Valea Mânăstirii;
– Migrarea populaţiei de etnie romă;
– Fărâmiţarea exploataţiilor agricole;
– Lipsa unor centre de prelucrare şi depozitare a fructelor şi legumelor.
Oportunităţi
– Agricultura, flora spontană, dezvoltarea turmelor de ovine;
– Construirea unui parc de joacă pentru copii în jurul casei de cultură;
– Depistarea mesteşugarilor locali (dogari, tâmplari, confecţioneri de măturoaie din nuiele);
– Protejarea patrimoniului silvic;
– Înfiinţarea unui târg de animale;
– Înfiinţarea unui centru de ambalare şi comercializare a mierii şi a produselor apicole.
Ameninţări
– Depopularea localităţii prin migraţia externă;
– Migrarea elevilor către şcolile din oraş;
– Reducerea populaţiei scolare;
– Tendinţa de abandonare a şcolii de către elevii de etnie romă;
– Dispariţia dogăritului, a dulgheritului;
– Dispariţia turmelor de bovine ale comunităţii.
31 Comentarii
Profesor
Omule, nu-ți fa de lucru cu profesorii de la scoala din localitatea pe care o pastoresti din cauza a 30 de voturi in plus fata de contracandidat. Deconteaza-le profesorilor naveta.
Anonim
Banii se găsesc în ștampila directorului și semnătura contabilului. Se pare, că la dvs. ori s-a terminat tușul ori s-a rupt mânerul de la ștampilă.
Ungeți sistemul, că problema sigur se remediază (favorabil).
Anonim
Banii sunt in urma aprobării Consiliului Local majoritar pnl dacă vrea să voteze un proiect de hotărâre în acest caz , dar se pare că sunt împotrivă .
Ana
Ăștia sunt liberării, nu le pasa de profesori, de fapt, nu le pasa de nimeni decât de ei.
Anonim
Banii poate sunt la Argentina, marea organizatoare de evenimente, calificata la locul de munca
rectificativ
romani au talent. Poate apare si o emisiune la absolut tv TITESTI OAMENI TALENTATI. 😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃 ce fain ar fi 😘😘😘😘😘😘😘 cunosc si prezentatorul care dar potrivi. Dar nu mai bine ar fi un post local tv in localitatea dumneavoastra. 😆😆😆😆😆😆😆
iedu
sunt petru acest lucru.
Anonim
Comuna este strabatuta de paralela 45
Doru
Comuna este strabatuta de paralela 45 grade latitudine nordica si de meridianul 25 grade longitudine estica . Intersectia este situata pe teritoriul comunei . Ar trebui marcat acest lucru
catusa
bani bani de naveta ii vrem eu nu mai am bani de lapte la copiii. noi nu vrem scoli populare dansuri etc. noi vrem sau ii învățăm matematica si romana. nu vrem tablete si table noi vrem bani de naveta.
ilinca director
pe aici nu se trece batalioane romane carpați. nu stiti ca PNL sau PDL nu da si ia din buzunar. Mai bine era inainte trăiască domnul Rizea .
ION
Luați legătura cu:
– agentul 007 dela Consiliul Județean
– agentul 007* de la ISJ Arge;
– contabilul instituției
și sigur se rezolvă problema.
În situația de mai jos s-a rezolvat problema
Eventual, în funcție de insistențe o să vă alegeți și cu trei mici, o halbă de bere, precum și o șapcă de culoare roșie. Oricum și acestea vor fi achitate tot din buzunarul dumneavoastră.
clonamari
eu am castigat bani din lapte si corn! ce bine e ! am bani de naveta!!!
sotul
correct ce este al lor al lor ramane vesnic adevar!!!!!
Goargăș
Dacă postacii de mai sus sunt cadre didactice e vai de învățământul din Argeș.
ion
dumneavoastra ce sunteti? papa lapte ?
ITIC
brovo bravo bravo
ITIC
bravo bravo bravo
maresalul
nu sunte cadre suntem popi, politisti ca se poarta la noi pedofilatul. hi hi hi hi hi
Puiu
Și dacă nu sunt, se schimba cu ceva situația, domnule Goargas? Eu ma abțin sa mai comentez ceva despre cadrele didactice, pentru ca am mai făcut-o, și nu a fost bine.
Sa lăutari din… Ve…. Tr…..!
Puiu
Corectez, un nenorocit de telefon: Salutari…
Anonim
Ceea ce confirmă, terorismul la care sunt supuse cadrele didactice.
Goargăș
Salutări afectuoase, domnule Puiu, ,,oriunde v-ați afla”. De ce să nu comentăm? Am cunoscut, acum mulți ani, un învățător, Modreanu, dintr-un sat al comunei Țițești. Dacă ar trăi acum, nu cred că ar comenta despre o amărâtă de navetă care trebuie decontată, în cadrul unui articol reușit, care se referă la întreaga activitate a comunei. Sigur că îi stimez pe dascăli dar au defectul că îi consideră pe oameni elevii lor chiar dacă ,,elevii” au părul alb. De aici și suficiența toxică a unor conducători administrativi proveniți din rândul profesorilor.
Anonim
„o amărâtă de navetă care trebuie decontată”, o fi pentru dumneata.
Pentru noi, cei care trăim de azi pe mâine, reprezintă ceva.
Nu mă refer aici , la contabili, directori, inspectori și alții care se ocupă doar de ciordeală, salariul fiind un mizilic.
Goargăș
Vă sunt alături, înțeleg doleanța financiară dar contextul solicitării este nepotrivit. În plus tot vorbiți ca fură contabilii, directorii și inspectorii. Vorbe în vânt care, dacă sunteți cu adevărat dascăli, nu vă onorează. Veniți cu exemple concrete și cu probe, dacă aveți curaj. Văd că puneți pe primul plan la furturi, contabilii. De disciplina financiară ați auzit, desigur. E mai dură decât disciplina aia valabilă pentru loazele de elevi care cu greu mai pot fi stăpâniți (nu toți, desigur). Pe undeva este normal, având în vedere că pleacă deja de acasă cu un deficit educațional. Vă respect și vă rog să nu vă supărați pe mine.
escrocul
eu am furat un frigider. pentru naveta !!!
Anonim
Vrei să spui că lucrezi prin compensare?
Anonim
Domnule Goagăraș, cu disciplina asta financiară s- a furat masiv în România.
O fi disciplină financiară în alte state, dar nu la noi nu este cazul.
Despre curajul de a te pune cu Mafia Statului, nu este ceva așa simplu cum pare la prima vedere.
Să manifești curajul în mod deschis așa cum cred unii, însemană sinucidere sau autodistrugere.
Oricum tragem întradevăr o singură concluzie: România este plină de oameni lași și de hoți și escroci în funtea instituțiilor.
Goargăș
Din păcate aveți și dumneavoastră dreptate. Eu îmi câștig banii cinstit și cu multă muncă. Am luat de multe ori atitudine împotriva hoților, cei care mă cunosc știu acest lucru. Dar trebuie să facem front comun, e prea mare caracatița, în toate domeniile.
ION
Disciplină la elevi, nu există.
Disciplină în România nu mai există.
Acum este democrație făcută de politicieni și pentru politicieni.
Dacă sistemul și-ar dori să fie disciplină nu s-ar mai fura.
Dacă nu se mai fură, nu mai avem corupție cu toate avantajele: șpagă, comision, parandărăt, etc.
Dacă nu mai există avantajele mai sus menționate majoritatea politicienilor și șefilor de instituții ar deveni boschetari (aceștia nefiind în stare să- și gestioneze traiul din salariu).
Concluzia: credeți că Titi șeful ISJ Argeș și- ar dori să fie boschetar?
Credeți că judecători, procurori, polițai, vor altceva decât ceea ce este acum?
Sper să nu spuneți că în prăpădita asta de țară toate sunt bune și frumoase.
Până și un orb și-ar da seama că în România se fură în draci, iar sistemul de educație nu face excepție, ba din contră este fruntea.
Apropo de terorismul din educație nu ați auzit?
iepuied
eu sunt mic si pitic ce sa mai fur. eu ma f …. c….. ca nu am ce sa fac sa castig ceva ca sa pot sa merg cu masina unde trebuie.