Se caută angajaţi pentru anumite profesii, ca de exemplu personal pentru îngrijirea bătrânilor, conductori de locomotivă, informaticieni, profesori, instalatori. Pe internet şi în presă apar zilnic oferte de lucru într-o ţară – Germania – în care sunt înregistraţi 2,5 milioane de şomeri. Ministerul Muncii a publicat recent situaţia sectoarelor în care posturile vacante sunt ocupate, în medie, după patru-cinci luni. Explicaţia este că lipsesc oamenii calificaţi, în special infirmieri şi surori medicale care trebuie să lucreze în schimburi de noapte şi duminicile, în condiţii stresante şi destul de prost plătite. Aceste meserii nu sunt atractive pentru tineri, aşa că viitorul nu arată prea bine. Se estimează că există un deficit de peste 11.000 de persoane calificate pentru îngrijirea bolnavilor. În ultimii ani am asistat la soluţii de compromis în sistemul privat de îngrijire la domiciliu. Au fost „importate” persoane din Polonia sau România, care sunt angajate temporar. Statul sprijină îngrijirea bătrânilor în familie, cu ajutor financiar între 300-700 euro.
Odată cu creşterea criminalităţii, în oraşe, în general, şi în gări, în special, a crescut cererea de agenţi de securitate, funcţie care nu este de invidiat. Adesea, aceşti băieţi tineri sunt victime nevinovate ale unor huligani drogaţi sau în stare de ebrietate. Absurd este că agresorii nu-şi primesc pedeapsa meritată, deoarece legea acceptă faptul că într-o stare critică omul are o vină redusă. O sarcină extrem de grea pentru personalul de ordine şi protecţie o constituie situaţiile de excepţie, adică demonstraţiile şi meciurile de fotbal.
Toţi sociologii şi psihologii sunt de acord că societatea a cunoscut schimbări vizibile şi că vechile structuri încetăţenite au devenit insuficiente. În curând vor fi necesare forţe de sprijin şi de apărare chiar şi în şcoli, unde curtea a devenit, în pauze, un loc de confruntare între elevi; în special străinii au cuţite, iar agresivitatea în rândul tinerilor este un fenomen social.