Trăim în era tehnologiei, nu putem trăi nici măcar o zi fără telefonul mobil, iar acest „sindrom” este şi mai vizibil atunci când vine vorba de tineri. Cât timp dedicăm telefonului, reţelelor sociale, dar şi dacă se consideră studenţii dependenţi de tehnologie aflăm din următorul sondaj.
„Nu sunt dependentă”
Adelina Ionela, 19 ani, Jurnalism: „Cu toate că telefonul a devenit o unealtă extrem de utilă în ultimii ani, asta nu înseamnă că nu are şi efecte negative asupra oamenilor. Din punctul meu de vedere, noile tehnologii aduc dependenţă în rândul tinerilor. Nu dedic extrem de mult timp telefonului mobil, deoarece prefer alte activităţi în afară de statul pe Facebook. Nu pot spune că nu-l folosesc deloc, îl folosesc, însă nu în exces şi nici nu sunt dependentă de el.”
Cristiana Stanciu, 23 ani, Limbi Moderne: „Folosesc telefonul foarte mult, dar nu cred că ele dau dependenţă, ci noi ne lăsăm a fi dependenţi.”
Elena Nicoleta, 19 ani, Kinetoterapie: „Dedic foarte mult timp telefonului şi reţelelor sociale… Recunosc că marea majoritate a timpului o petrec stând pe telefon, este singurul obiect care nu-mi lipseşte niciodată din geantă. Are şi el beneficiile lui, socializarea cu prietenii, familia, accesarea internetului atunci când este nevoie şi altele.”
Ovidiu Ştefan Pîrvu, 21 ani, Voluntar: „Folosesc foarte des telefonul, într-o zi cred că de cel puţin două ori pe oră dacă nu sunt la universitate. Nu e vorba numai de reţele de socializare, e vorba de mail şi alte aplicaţii pe care le folosesc. De exemplu, îl folosesc mult pentru organizaţia de voluntariat din care fac parte.”
Alexandra Smaranda, 24 ani, Biologie: „Nu pot face o medie a timpului alocat reţelelor sociale, deoarece telefonul meu e tot timpul conectat la internet şi de obicei răspund în orice moment. Cu siguranţă aduce dependenţă. Până la o anumită vârstă, când nu eşti capabil să separi binele de rău, îmi par chiar nocive. Consider că e OK să ne folosim într-un mod constructiv timpul, prin urmare o să-mi închid Facebook-ul o perioadă, e o gură bună de aer proaspăt. Chiar petrec mult timp aiurea.”
„Telefonul e indispensabil”
Mădălina Stroe, 21 ani, Jurnalism: „Pentru mine telefonul mobil este indispensabil. Este un mijloc de comunicare fără de care niciunul din noi nu se poate descurca. Îmi petrec o bună parte din timp în mediul virtual, comunicarea scrisă este principalul mod în care mă adresez celorlalte persoane. Încerc să fiu mai selectivă şi să înţeleg adevărata utilitate a telefonului fără să-mi creez dependenţă.”
Nicoleta Geambaşu, 25 ani, Ingineria Mediului: „Da, chiar creează dependenţă. Îmi petrec cam tot timpul liber cu telefonul în mână.”
Iuliana Marinescu, 20 ani, Jurnalism: „Nu mă consider dependentă de telefon sau de reţelele sociale. Am zile întregi în care doar las internetul activat în caz că trebuie să primesc vreun mesaj sau în caz că trebuie să discut cu anumiţi prieteni. Pot să stau şi zile în şir fără să am nevoie de asta, îl folosesc pentru a petrece timpul liber. Ele aduc dependenţă şi trebuie să avem grijă în caz că suntem sensibili şi influenţabili.”
Mihai Broşteanu, 21 ani, Drept: „Da, petrec şi eu foarte mult timp cu telefonul, pe Facebook mai puţin. Provoacă dependenţă în rândul tinerilor, ei cad mai uşor în această capcană. Eu spun să o lăsăm mai uşor cu tehnologia, are multe avantaje, dar şi partea rea se face prea tare observată.”