# Locuitorii au sesizat Garda de Mediu
După repetate demersuri făcute către OMV Petrom, nemulţumiţi că nu au fost luate măsurile necesare, mai mulţi cetăţeni din satul Greabănu (Cocu Vale) – comuna Cocu au sesizat Garda de Mediu cu privire la faptul că, în urma activităţii de extracţie a ţiţeiului, toată pânza freatică din zonă a fost afectată de apa sărată (şi cu gust metalic) şi, astfel, sursele de apă potabilă au devenit inutilizabile.
Contaminare şi pagube însemnate
În sesizarea depusă vineri la Garda de Mediu (cu numărul de înregistrare 25/S/16 FEB 2018), grupul de cetăţeni de la Cocu mai semnalează, pe lângă faptul că fântânile din gospodăriile lor au devenit inutilizabile, atât pentru ei, cât şi pentru animale, că şi un pârâu din zonă a fost afectat. Mai precis, s-a constatat că din izvorul respectiv iese apă sărată şi că, din toamna anului trecut, această apă a ajuns pe terenul unor cetăţeni unde erau livezi de pomi fructiferi şi fâneţe, acestea suferind pagube serioase. Pârâul menţionat se varsă în apa din localitate, care este afluent al râului Cotmeana.
Cetăţenii respectivi au sesizat şi OMV-ul, iar reprezentanţii acestei companii s-au deplasat la faţa locului, au constatat pagubele şi chiar au luat probe de apă pentru analiză. În urma analizelor, cetăţenilor li s-a transmis verbal că apa este contaminată şi că fântânile a două familii nu mai pot fi folosite. Mai mult, la începutul acestei luni, s-a constatat că un alt izvor din localitate, precum şi terenurile mai multor familii au fost afectate de apa sărată. Şi de această dată au fost depuse sesizări către OMV (nr.1105/12.02.2018, nr. 1104/12.02.2018) în care au fost aduse la cunoştinţă cele menţionate, dar, în afara asigurării minimului necesar de apă pentru o singură familie, nu s-a observat o schimbare în bine a situaţiei (apa pârâului este la fel de sărată, poluarea pânzei freatice şi a terenurilor se extinde). În sesizarea înaintată Gărzii de Mediu, cetăţenii respectivi au precizat: „Considerăm că poluarea generată de activitatea de extracţie a ţiţeiului de către Societatea OMV Petrom pune în pericol viaţa locuitorilor din zonă, aceştia fiind lipsiţi de apă potabilă, şi distruge mediul.”
OMV încearcă să dreagă busuiocul…
Coincidenţă sau nu, chiar în ziua în care cetăţenii au făcut sesizarea către Garda de Mediu, reprezentanţii OMV s-au deplasat la Cocu şi au încheiat, cel puţin cu o familie, un proces-verbal prin care se stabileşte modul de soluţionare a petiţiilor formulate de aceştia. Pe scurt, „OMV Petrom SA se angajează să asigure apa potabilă pentru uzul uman şi pentru animale pe o perioadă în care să se realizeze branşarea la o sursă permanentă. OMV Petrom va asigura racordarea la reţeaua publică de apă a comunei şi va achita contravaloarea facturilor lunare, pe un volum de apă de comun acord agreat, până la refacerea condiţiilor de potabilitate a apei”.
Înţelegem şi apreciem rapiditatea cu care OMV încearcă să rezolve problemele cetăţenilor afectaţi de lipsa apei potabile, dar reprezentanţii companiei vor trebui să le dea explicaţii comisarilor Gărzii de Mediu. În plus, aşteptăm să vedem cum vor rezolva problema apei sărate care curge din izvoarele folosite de oamenii de la Cocu. Ba mai mult, vom urmări şi cum va fi rezolvată problema terenurilor şi a livezilor cetăţenilor, care au fost afectate de apa sărată, pentru cei care se ocupă de agricultură sau pomicultură fiind cunoscut faptul că acolo unde şi-a făcut apariţia sarea nu mai poate creşte nimic normal.
Poluare şi la Merişani
În altă ordine de idei, nici nu a trecut o săptămână de când fisurarea unei conducte de ţiţei a OMV Petrom a poluat un pârâu şi mai multe suprafeţe de teren din comuna Merişani. Incidentul a fost făcut public la mai bine de o săptămână de la producerea sa, după ce un ONG din Merişani a postat pe reţelele de socializare imagini cu zonele poluate. Imediat Garda de Mediu a aplicat sancţiunea maximă – 100.000 lei – şi au fost dispuse măsuri din partea Gărzii de Mediu. Solul afectat de poluare trebuie înlocuit cu sol fertil, cei de la companie având termen până la sfârşitul lunii februarie, în caz contrar urmând a fi sancţionaţi.
Un Comentariu
Monica
La Albota gasim aceeasi situatie! Ar trebui sa se sesizeze cei de la Protectia mediului