* Salarii mai mici în ianuarie 2018, decât în decembrie 2017
Mii de salariaţi ai sistemului de învăţământ argeşean încasează, în această lună, mai puţini bani la salariu decât în decembrie 2017, atrage atenţia liderul de sindicat Adrian Voica, arătând că lefurile sunt mai mici ca urmare a Hotărârii nr. 34/2018 prin care Guvernul a reactualizat regimul de acordare a sporurilor pentru condiţii de muncă în domeniu.
Adrian Voica, preşedintele Sindicatului Învăţământului Preuniversitar Argeşean „Muntenia”, spune că „învăţământul a ajuns la coada ierarhiei în ceea ce priveşte salarizarea” şi că „membrii de sindicat sunt pregătiţi să protesteze, fiindcă anumite categorii de sporuri unele câştigate în instanţă din anul 2000 până în 2017 – sunt tăiate, ca urmare a Hotărârii 34/31 ianuarie 2018”.
„Se lucrează la un calendar al protestelor. Luăm în calcul greva generală. Se poate merge până la deschiderea conflictului de muncă şi la încetarea activităţii. În afară de nemulţumirile legate de salarizare sunt voci care spun că ar fi fost încălcată Legea Educaţiei prin organizarea probelor de evaluare a competenţelor în timpul anului şcolar, întrucât un candidat la bacalaureat nu poate susţine examenul de maturitate înainte de absolvirea liceului”, a afirmat Adrian Voica.
Potrivit prevederilor Hotărârii nr. 34 din 31 ianuarie 2018, sporul pentru condiţii periculoase şi vătămătoare de muncă se acordă salariatului din Învăţământ doar dacă se încadrează în bugetul instituţiei. Cuantumul este stabilit prin aplicarea unei cote procentuale asupra salariului de bază (între 5 şi 15%). La determinarea concretă a sporului pentru condiţii de muncă trebuie avute în vedere o serie de împrejurări, printre care: existenţa concomitentă a mai multor factori de risc, durata de expunere la acţiunea acestor factori, natura factorilor nocivi-fizici, chimici sau biologici şi mecanismul de acţiune a acestora asupra organismului. De asemenea, vor fi luate în calcul condiţiile de muncă ce implică un efort fizic mare în situaţii nefavorabile de microclimat, zgomot intens sau vibraţii, praf, radiaţii, vapori, aburi, condiţiile de muncă ce implică o suprasolicitare nervoasă, care determină un risc de accidentare sau de îmbolnăvire, precum şi structura şi nivelul morbidităţii în raport cu specificul locului de muncă. Nominalizarea personalului care beneficiază de acest spor, fără depăşirea procentului prevăzut în prezentul regulament, este făcută de conducătorul ierarhic şi se aprobă de consiliul de administraţie, cu consultarea organizaţiilor sindicale sau a reprezentaţiilor salariaţilor.
2 Comentarii
Anonim
La ce ne mai trebuie grevă că la acest moment nu mai are niciun rost?
Este ca în fabula cu măgarul.
Un politician din Guvern a zis că el reușeșete să educe măgarul să nu mai mănânce.
A început să nu- i mai dea mâncare. După vre-o câteva zile, politicianul nostru găsește măgarul mort și strigă supărat:
A murit măgarul, tocmai acum când l- am învățat să nu mai mănânce.
Domnilor politicieni, domnilor șefi de sindicate, sistemul de educație a murit de tot și de înviat nu- l mai învie nimeni.
Oricum pe lumea celaltă este mai bine, că doar nu s- a întors nimeni, oare de ce s-ar mai întoarce decedatul EDUCAȚIE.
Anonim
Eu nu mai înțeleg nimic.
Cine face grevă Guvernul sau Politicianul ?
Din câte am văzut liderul de sindicat odată ajuns minstru a mai ajustat puțin salariile cadrelor didactice că erau prea mari.
Acum să înțelegem că ministru ajuns iar lider de sindicat dar rămas și membru în Guvern vrea să pună de o grevă.
Se pare că, Caragiale este mai actual decât niciodată.
Totuși suntem în posesia unei ghicitori:
Ale cui salarii din sistemul de educație nu scad ci doar cresc?
Ghici, ghicitoarea mea.
Așteptăm răspuns de la Voica și Tudosoiu. (tot o apă și un pământ).