Dacă nu vine muntele la Mahomed, se duce Mahomed la munte. Această expresie i se potriveşte Serviciului de Expertiză Medicală din Piteşti unde am găsit o situaţie aberantă. În lipsa rampei pentru persoanele cu handicap, cadrele medicale coboară din cabinetele de la etaj şi îi evaluează pe bolnavii nedeplasabili în… maşinile cu care aceştia au fost aduşi, de aparţinători, la oficiu.
Serviciul de Expertiză Medicală din cadrul Casei Judeţene de Pensii Argeş este… înghesuit într-un imobil care are şi destinaţie locativă. Mai exact se află la etaj, undeva în dosul Policlinicii nr. 2 de pe strada I.C. Brătianu. Intrarea în oficiu „dă” în parcarea blocului A2.
Să zicem că un pacient cu handicap locomotor din cutare loc găseşte un şofer care să-l aducă la Piteşti cu o maşină. Pentru a obţine o pensie de invaliditate, bolnavul trebuie să obţină un aviz eliberat de Serviciul de Expertiză Medicală.
Cum la oficiul cu pricina nu există o rampă specială pentru fotoliul rulant, persoana invalidă se confruntă cu o mare problemă. Are însă noroc că personalul medical, dând dovadă de omenie, a găsit o soluţie de compromis; în cazurile speciale (oameni nedeplasabili), expertizarea medicală se face în… maşina unde se află beneficiarul, adică în… parcarea blocului A2.
Revenim la sediul Serviciului de Expertiză Medicală pentru a vă descrie şi alte aspecte. Pacienţii cu picioare încă bune care ajung, de bine de rău, în faţa cabinetelor de expertiză medicală, au de trecut şi testul… claustrofobiei, până să ajungă în faţa comisiei.
De ce? Fiindcă holul de aşteptare – unde nu există niciun ochi de geam – este incredibil de îngust („un pas de pitic”, lăţime!). „Bube” ce ţin de condiţiile igienico-sanitare se află mai ales la grupul sanitar al oficiului, unde dezordinea este la ea acasă: vasul de la veceu nu are capac, la chiuvetă nu curge apă fiindcă robinetul este defect, clanţa de la uşă are şi ea nevoie de reparaţii etc.
Activităţile desfăşurate la nivelul cabinetului de expertiză medicală includ: avizarea pensionărilor de invaliditate, emiterea deciziilor de încadrare în diferite grade de invaliditate, revizuirea dosarelor medicale pentru pacienţii invalizi, analizarea documentaţiilor medicale privind accidentele de muncă şi bolile profesionale, prelungirea concediilor medicale etc.
Ca o concluzie, rampa specială pentru persoanele cu handicap l-ar putea aduce pe Mahomed la munte sau altfel spus ar face să dispară situaţia aberantă precum consultaţii medicale oferite invalizilor într-o parcare de la bloc…
Altminteri, aşa cum a fost alocat acest spaţiu Casei de Pensii Argeş, ne trimite cu gândul că, după ce bolnavii sunt chinuiţi o dată de viaţă, mai trebuie să treacă încă o dată prin… Iad, ca să-şi vadă o brumă de pensie. Mama ei de viaţă!
Pe cale de consecinţă, propunem Consiliului Judeţean Argeş să reanalizeze spaţiile de care dispune şi să aloce unul adecvat.
Mirela NEAGOE