De câteva zile, la Piteşti au reapărut „colecţionarii germani” de maşini de cusut Singer, vechi. Un cititor de-al nostru, domiciliat în zona Calea Bucureşti, ne-a semnalat acest lucru. Pe mai mulţi stâlpi din zonă – dar şi în Exerciţiu şi Banat – au reapărut afişele care anunţă doritorii că un „colecţionar german” cumpără astfel de maşini de cusut vechi, oferind cică între 40.000 şi 65.000 euro. Cu „plata pe loc”.
Cum funcţionează ţeapa
Doritorul să-şi vândă vechitura la preţ de apartament cu 2-3 camere sună la numărul de telefon de pe afiş. I se cere, invariabil, să comunice seria maşinii de cusut, pentru „verificarea autenticităţii”. I se cere să aştepte să fie „verificată” seria maşinii de cusut. După o zi sau două, naivul e sunat şi i se dă marea veste: „Seriile maşinii dv sunt bune, e autentică. O cumpărăm”. Doar că… şi aici intervine ingeniozitatea escrocilor: „V-o cumpărăm, dar numai împreună cu perechea ei. Dar nu vă faceţi probleme, ştim noi pe cineva la Botoşani sau la Oradea (în alt capăt de ţară, oricum – n.r.) care are perechea maşinii dv. Vă punem în legătură, nu vă faceţi probleme”. Apoi, credulul lacom sună la Botoşani şi i se cer 7.000 sau 10.000 de euro pe maşina de cusut-pereche dorită de „colecţionarul german”. Omul plăteşte şi capătă şi a doua maşină de cusut. Când încearcă, însă, să-l contacteze pe colecţionarul-fantomă, la telefon nu mai răspunde nimeni. Credulul rămâne cu miile de euro date pe o vechitură care nu valorează nimic. Escrocul/escrocii se aleg cu cele câteva mii de euro.
Variaţiuni pe aceeaşi temă
În alte situaţii, escrocheria e de mai mică anvergură. Credulului i se cer doar nişte sume modice. Camuflate îndărătul unor aşa-zise „taxe de autentificare”, „taxă de intrare în sistem”, „taxe pentru traducere autorizată în limba germană” etc. Escrocii se aleg cu doar câteva sute sau mii de lei, dar în acest caz păgubiţii, de cele mai multe ori, nu mai reclamă acest lucru la Poliţie.
Toate aceste escrocherii sunt posibile graţie folclorului care zice că unele maşini de cusut Singer vechi ar avea piese de platină. Cică evreii, în perioada Reich-ului, şi-ar fi mascat averile în aceste componente de platină, pentru a le proteja de urgia prigoanei naziste. Escrocheria cu maşini de cusut Singer se întinsese, acum câţiva ani, ca pelagra. Au fost semnalate cazuri la Bacău, Cluj-Napoca, Alba Iulia, Focşani, Arad, Timişoara etc.
Revenind la Piteşti, cititorul nostru ne-a spus că a semnalat deja Poliţiei fenomenul. Îl semnalăm şi noi, aici, cu speranţa că nu va mai pica nimeni în plasa abil întinsă de aceşti escroci.
2 Comentarii
Anonim
Si noi am pățit acelaș lucru acum vreo 13 ani, nea înșelat cu 3500€
Anonim
Toti acei ce sunt excrocati sunt naivi, adica alegatori PSD -ALDE oameni care credi in minciuniț