* Experţii desemnaţi de instanţă au stabilit că nu există prejudiciu
Cu trei zile în urmă a fost finalizată cercetarea judecătorească în dosarul ANRP (Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor), în care sunt judecaţi fostul deputat de Argeş Theodor Cătălin Nicolescu, Mihnea Iuoraş, fost subprefect de Cluj, Horia Georgescu, fost şef al Agenţiei Naţionale pentru Integritate (ANI), şi alte persoane pentru abuz în serviciu. Cu acest prilej, experţii numiţi de instanţă au constatat, surprinzător, că… nu există niciun prejudiciu, ceea ce înseamnă că dosarul întocmit de DNA va fi desfiinţat de apărătorii celor în cauză. Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti vor anunţa prima decizie la sfârşitul lunii ianuarie.
În acest context, într-o postare pe paginile de socializare, Horia Georgescu, fostul şef al ANI, judecat pentru abuz în serviciu după ce ar fi aprobat despăgubiri pentru imobile supraevaluate la ANRP, afirmă că prejudiciul comunicat mediatic şi constatat de specialişti ai DNA în anul 2015, în dosarul ANRP, estimat la 80 milioane euro, nu a fost confirmat de experţii desemnaţi de instanţă să facă expertiza tehnică.
„S-a concluzionat că rapoartele sunt inacceptabile, cu credibilitate zero şi că s-au folosit date eronate, inexacte şi incomplete (…) Aştept ca judecătorul să îmi facă dreptate”, a scris pe pagina lui de facebook Horia Georgescu.
Vă reamintim că, pe 9 aprilie 2015, procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a opt persoane care la data faptelor făceau parte din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, precum şi a patru experţi evaluatori autorizaţi. Aceştia sunt foştii deputaţi Marko Attila şi Theodor Nicolescu, Horia Georgescu, Ingrid Zaarour, Ingrid Luciana Popa Mocanu, Mihnea Iuoraş, RemusVirgil Baciu şi Constantin Cătălin Canangiu, precum şi experţii Gheorghe Vişoiu, Alexandru-Florin Hanu, Neculai Nistor şi Dorin-Cornel Drulă. Dosarul a fost trimis iniţial instanţei supreme, însă ulterior a fost mutat la Curtea de Apel Bucureşti, după ce Theodor Nicolescu şi Marko Attila au demisionat din Parlament. Procurorii susţin că cei 12 împricinaţi „au produs un prejudiciu bugetului de stat în cuantum de 84.588.304 euro prin supraevaluarea unor imobile în trei dosare, ceea ce a adus un prejudiciu bugetului de stat şi a asigurat avantaje patrimoniale unor persoane, cesionari ai drepturilor litigioase”.