Anul trecut, poliţiştii Serviciului pentru Imigrări Argeş din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări au asigurat managementul şederii în judeţ pentru 1.789 de persoane, dintre care 823 străini din state terţe, cei mai mulţi din Turcia, Moldova şi Albania, şi 966 din state ale Uniunii Europene, majoritatea din Franţa şi Italia. Principalele scopuri pentru care respectivii străini şi-au stabilit reşedinţa în judeţ sunt reîntregirea familiei, educaţia, angajare în muncă sau stabilirea permanentă în România. În perioada de referinţă au fost primite 31 de invitaţii depuse pentru străini din Bangladesh, China, India, Indonezia, Iordania, Irak, Pakistan, Liban, Tunisia şi Uzbekistan. Totodată, a fost aprobată prelungirea dreptului de şedere şi au fost emise 635 permise de şedere, dintre care 582 pentru şedere temporată şi 53 pe termen lung, fiind eliberate 235 certificate de înregistrare şi 13 cărţi de rezidenţă permanentă. De asemenea, în aceeaşi perioadă au fost înregistrate 377 cereri pentru eliberarea avizelor de angajare în muncă, fiind emise 266 asemenea documente pentru lucrători permanenţi, detaşaţi, înalt calificaţi, tehnologia informaţiilor şi comunicaţiilor şi sezonieri.
Pe linia combaterii şederii ilegale, au fost organizate 87 de acţiuni şi controale proprii sau în cooperare cu poliţia, în urma cărora au fost depistaţi 36 de străini care şedeau ilegal în judeţ. Pentru ei sau pentru cei care nu mai întruneau condiţiile legale de acordare ori prelungire a dreptului de şedere, au fost emise 22 decizii de returnare, respectiv de plecare voluntară de pe teritoriul României, iar în trei cazuri a fost aplicată interdicţia de a intra în ţara noastră pentru perioade cuprinse între trei şi şase luni.
Tot anul trecut, poliţiştii de la Imigrări Argeş au aplicat 98 de amenzi în valoare de circa 17.000 lei pentru nerespectarea prevederilor legale referitoare la regimul străinilor în România sau al angajării acestora. Pentru ei, controlul permanent privind respectarea legalităţii şederii străinilor în România, combaterea migraţiei ilegale şi a muncii nedeclarate vor rămâne prioritare şi pentru anul în curs.