Unul dintre oamenii care cunoaşte foarte bine mediul de afaceri din judeţ este George Caval, preşedintele CCIA Argeş. În ultimii ani, a fost aproape de antreprenorii argeşeni care au venit la întâlnirile organizate de Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Argeş pentru a semnala şi lămuri probleme împreună cu reprezentanţi ai instituţiilor locale şi centrale.
Vă reamintim că, anul trecut, au avut loc peste 20 de dezbateri având diverse teme de interes, începând cu obţinerea diverselor autorizaţii de funcţionare şi până la dedesubturile modificărilor fiscale care, ştim prea bine, au fost aspru criticate de majoritatea celor prezenţi.
Legi zăpăcite, puţini experţi…
George Caval, dar şi alţi oameni cu experienţă în domeniul economic (Ion Mihăilescu şi Nicolae Văcăroiu) sunt de părere că lipsa predictibilităţii fiscale împiedică dezvoltarea armonioasă a mediului de afaceri, afectând bugetele în derulare.
O altă problemă care pune beţe în roate antreprenorilor locali este (teoretic) banala obţinere a autorizării de siguranţă împotriva incendiilor. Şi asta nu pentru că spaţiile destinate activităţii ar fi în neregulă, ci din cauză că… avem un singur expert avizat pe judeţul Argeş – spune George Caval. Dosare, în schimb, sunt cu miile.
Nu în ultimul rând, şi faptul că multe instituţii importante (Finanţele, de pildă) au sediul central în judeţul Prahova sau la Bucureşti creează dificultăţi oamenilor de afaceri.
„Timpul înseamnă bani pentru toată lumea, or, rezolvarea problemelor ar trebui să se poată face la nivel local. Sperăm să se revină asupra regionalizării care, actualmente, nu aduce beneficii” – este de părere George Caval.
Cine răspunde?
„Am transmis către instituţiile locale şi centrale, inclusiv către parlamentari, problemele identificate. Răspunsuri directe nu am primit de fiecare dată, însă am observat că au existat intervenţii referitoare la ceea ce am semnalat. Spre exemplu, vicepreşedintele CJ Argeş, Simona Brătulescu, a afirmat că se analizează foarte serios oportunitatea de a monta copertine pe Transfăgărăşan în aşa fel încât să fie deschis tot anul. De asemenea, tot ea a afirmat că e posibil ca anul viitor să se poate schia la Moliviş. Sunt două dintre proiectele la care oamenii de afaceri argeşeni ţin foarte mult” – a adăugat preşedintele CCIA Argeş.
„Noi nu semnalăm problemele în sensul rău, ci facem propuneri pentru o mai bună desfăşurare a activităţii economice în judeţ. Apreciez că autorităţile locale, dar şi oamenii de la centru au venit la sediul nostru pentru a răspunde problemelor şi, la rândul nostru, am fost invitaţi la diverse întâlniri pe teme administrative.”
Agenda evenimentelor CCIA
George Caval a anunţat organizarea a trei mari evenimente în acest an. Primul, „Femeia manager”, va avea loc pe 2 martie şi în cadrul lui vor fi premiate cele mai performante „şefe” din judeţul Argeş. Celălalt, Târgul Agro Piteşti (ediţia a treia), va avea loc la sfârşitul lunii aprilie. Alături de Topul Firmelor (programat în ultima parte a anului) este cel mai important eveniment organizat de CCIA.
„La Agro Piteşti, ne dorim să vină cât mai mulţi expozanţi din judeţ (dar şi din afară), iar pe această cale îi invit pe cei interesaţi să ia legătura cu noi. Şi anul acesta vom avea surprize deosebite în aşa fel încât toată lumea să se simtă bine” – a transmis preşedintele CCIA Argeş.