Biblioteca Universităţii din Piteşti a găzduit ieri, de Ziua Culturii Naţionale, simpozionul dedicat poetului Mihai Eminescu. Prezent la acest eveniment, rectorul Dumitru Chirleşan s-a declarat un mare iubitor de Eminescu, considerându-l o revelaţie. Invitat special a fost însă Alex Ştefănescu, critic şi istoric literar, autor al cărţii „Eminescu, poem cu poem”, rod al unei activităţi de patru ani, de documentare şi interpretare a textelor de referinţă din opera poetului naţional.
Profitând de fulguiala de ieri, prof. Constantin Vărăşcanu, de la Colegiul „I.C. Brătianu”, a compus câteva versuri: „Ninge Eminescu peste România,/ Ninge Eminescu, vis de libertate,/ Ninge Eminescu florile de tei,/ Ninge Eminescu în iubirea ei…”
Studenţii programelor de muzică şi teatru au susţinut un recital de poezie şi cântec, iar Alex Ştefănescu a dezvăluit din tainele sale de reputat eminescolog.
„De ce am scris o carte despre Eminescu? Acum, la bătrâneţe simţeam că există riscul să mor şi m-a îngrozit gândul că mor fără să scriu despre el. Pentru un critic literar e ca şi Hamlet pentru un actor. Un alt motiv este că îmi displac profund cărţile ce se publică azi despre acesta; sunt o paradă de cultură care nu are nicio priză la textul eminescian… Eminescu n-avea talent, avea geniu, geniul lui se manifesta prin alegerea potrivită a cuvântului. Nu-şi imagina frumuseţea, ştia s-o vadă” – a spus Alex Ştefănescu.