Varicela este extrem de contagioasă şi parcă a luat avânt în ultima perioadă. Riscurile sunt mai mari pentru adulţii şi vârstnicii care fac această boală.
Medicii de la Urgenţa secţiei de Boli Infecţioase din cadrul Spitalului Judeţean spun că în fiecare zi vin câte patru-cinci bolnavi cu astfel de probleme.
Aşa cum arată şi numele popular (vărsatul de vânt), virusul se transmite foarte uşor prin curenţii de aer. Specialiştii se tem de apariţia unei epidemii.
Primele simptome ale varicelei sunt febra, oboseala, apetitul scăzut, durerile de cap şi inflamaţia gâtului. Abia după câteva zile apare erupţia. Perioada de incubaţie este între 10 zile şi trei săptămâni. Oamenii care fac varicelă devin imuni pe viaţă în faţa bolii. Imunizarea se face şi prin vaccinare. Boala se vindecă de cele mai multe ori în aproximativ o săptămână, însă – atenţie! – în anumite cazuri pacienţii pot face complicaţii.
Revenim cu… varicela la secţia de Boli Infecţioase-Adulţi unde, la Urgenţe, holul de aşteptare este un veritabil incubator de viruşi şi microbi. Extrem de îngustă, anticamera ce măsoară în lungime şi în lăţime doar câţiva paşi lasă de dorit şi la capitolul igienă. Încăperea în care oamenii se freacă literalmente unii de alţii la orele de vârf (cadre medicale, bolnavi, aparţinători) nu este aerisită corespunzător. Iar uşa de la cea mai frecventată cameră, cea a medicului de gardă, este tapetată cu tot felul de anunţuri, de la orarul medicilor şi intrarea la consultaţii, până la efectuarea vaccinului antirabic şi închiderea telefoanelor mobile. Aceste foi îngălbenite de vreme nu sunt suficiente ca să ascundă mizeria de pe uşă…