* Un pompier a fost rănit
* Incendiul a fost lichidat ieri-dimineaţă
Aşa cum v-am informat, un incendiu extrem de violent a izbucnit la firma MGC International Investments SRL Topoloveni. Din fericire, angajaţii au reuşit să părăsească la timp spaţiile de lucru şi au scăpat teferi. Din primele date rezultă că afacerea era asigurată.
Iadul
Alarma a fost dată marţi, în jurul orei 18.15, de unul dintre salariaţi, iar către oraşul de pe Valea Cârcinovului au pornit nouă autospeciale ale pompierilor militari din Topoloveni, Piteşti, Bradu şi Mioveni, însoţite de două autoscări pentru intervenţie la înălţime, de două ambulanţe SMURD de prim ajutor calificat şi de şase autospeciale de primă intervenţie şi comandă, cu un efectiv de aproximativ 50 de cadre. Când au ajuns, forţele de stingere, coordonate de lt. col. Bogdan Olar, inspector-şef al ISU Argeş, au constatat că la MGC parcă se dezlănuţuise iadul, că focul ardea în dezvoltare şi cuprinsese două hale din complexul de şase. Flăcările s-au extins cu repeziciune pe câteva mii de metri pătraţi şi se manifestau la noile hale de producţie, date în folosinţă nu cu multă vreme în urmă, pentru procesat carne. Tot acolo existau spaţii pentru birouri şi pentru depozitarea produselor.
Friteuza, posibila sursă
Prezent la locul incidentului, primarul Gheorghiţă Boţârcă spunea: „Arde uleiul folosit la friteuze, care ar putea fi şi sursa de la care a pornit acest incendiu. Probabil că unul dintre termostate nu a funcţionat cum trebuie”. La rândul său, inspectorul-şef Bogdan Olar afirma: „Există acoperişul prăbuşit în anumite porţiuni, de aceea nu pătrundem în interior. Intervenţia se face doar pe exterior. Aceste hale de producţie sunt construite din panouri tip sandviş, care ard foarte rapid în condiţii de temperatură crescută, ceea ce ne îngreunează intervenţia”.
Pompier trimis la Bucureşti
În timpul intervenţiei, unul dintre pompieri a fost rănit. A călcat într-o tavă cu ulei încins şi a ajuns la spital, cu arsuri de gradele unu şi doi pe 4% din suprafaţa piciorului stâng. Ieri, el a fost transferat la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca din Bucureşti, starea lui generală fiind foarte bună. În jurul orei 3 a dimineţii de ieri, flăcările au fost stinse, dar intervenţia a continuat până la ziuă. La ora 9, la faţa locului mai rămăsese o autospecială cu apă şi spumă, al cărei echipaj acţiona pentru lichidarea unor focare existente în interior, în locuri greu accesibile. Au ars cele două hale pe circa 3.000 mp suprafaţă, iar pentru celelalte spaţii pompierii au constituit un dispozitiv de protecţie.
Mesaj de la concurenţă
La scurt timp după izbucnirea incendiului, principalul concurent pe piaţă al firmei MGC, şi anume Sonimpex, producătorul celebrului „Magiun de prune Topoloveni”, a reacţionat pe Facebook: „Fabrica MGC Topoloveni a luat foc… Am aflat imediat deoarece suntem vecini. Regretăm că li s-a întâmplat un astfel de eveniment. Dorim în continuare să obţinem în Justiţie rezolvarea – după şase ani – a concurenţei neloiale pe care proprietarii acestei fabrici au făcut-o….”, a scris pe reţeaua de socializare chiar Bibiana Stanciulov, directorul general al „Reginei dulceţurilor”, aşa cum e supranumită celebra fabrică de magiun de la Topoloveni. Bibiana Stanciulov se referă la procesul intentat conducerii societăţii MGC, care deţine marca „Bunătăţi de Topoloveni” şi pe care reprezentanţii Sonimpex o acuză că a folosit ilegal toponimul Topoloveni, ca „motor” de publicitate.
Fabrica MGC International Investments aparţine familiei omului de afaceri libanez Mohammad Murad, deţinătoare a unui lanţ hotelier, care a investit în total peste 14 milioane de euro în extinderea şi renovarea complexului. Construită în 1901, fabrica de prelucrare a fructelor şi legumelor din Topoloveni a fost preluată, în 2002, de către compania aparţinând familiei Murad, care cu câţiva ani în urmă a investit 3,7 milioane euro în modernizarea fabricii vechi ce poartă acum denumirea de Fabrica de Conserve Fructe, Legume, Carne şi Mixte. Din fericire, din câte am aflat, afacerea era asigurată, iar o comisie urmează să stabilească exact cauzele şi împrejurările de la care a pornit incendiul.
Al doilea incident
Incidentul de la Topoloveni este al doilea din judeţ produs în domeniul alimentar. Primul a avut loc în noapte de 2/3 decembrie 2015, când, vă reamintim, un incendiu la fel de devastator a cuprins tot o fabrică pentru procesarea cărnii, cea aparţinând firmei Radic Star din Ştefăneşti. Acolo au ars hala de producţie pe 5.000 mp suprafaţă, 4.000 tone materie primă, instalaţii, utilaje şi acte, precum şi hala abator pe 1.400 mp, utilaje, instalaţii şi 50 tone materie primă, iar cauza incendiului a constituit-o efectul termic al curentului electric generat de motorul de climatizare a halei de producţie, alimentat la reţeaua electrică. Din fericire, afacerea era asigurată, iar firma asigurătoare a achitat despăgubiri în valoare de cinci milioane euro.
Un Comentariu
gogu
a mai fost si hala de la agrolact, a ars in 2014: