Nici n-a început bine noul an că tăietorii de păduri au şi revenit în forţă în zona Barajului Vidraru şi nu numai acolo. Vineri, 5 ianuarie, mai multe camioane se aflau pe Transfăgărăşan, transportând de la munte sute de metri cubi de buşteni. Cum vremea este bună, exploatatorii şi-au început nestingheriţi activitatea, mai ales că în ultima vreme nimic nu pare să le deranjeze bunul mers al afacerilor. Cei de la silvic încearcă, probabil, să se obişnuiască cu noul ministru al pădurilor, jandarmii se ocupă de motofierăstraie şi de căruţe, cei de la ITRSV nu sunt interesaţi decât de ceea ce se întâmplă în pădure, iar poliţiştii nu par deranjaţi de camioanele care transportă lemne de la Vidraru spre Curtea de Argeş. Şi spunem asta pentru că, deşi erau prezenţi vineri pe drumul menţionat, aveau cu totul alte preocupări decât verificarea respectivelor camioane.
Cu maşina Silvicului… înainte
Un alt aspect de luat în seamă este acela că vineri, 5 ianuarie, imediat după ora 12, chiar pe Barajul Vidraru a apărut o maşină de teren de culoare verde, cu numărul AG-55-SLV, care părea că se află în patrulare; după spusele comercianţilor din zona barajului, maşina ar aparţine tocmai celor care ar trebui să aibă grijă de păduri. La câteva minute după ce s-a făcut nevăzută în tunelul ce duce pe partea stângă spre coada lacului, pe drum a apărut un camion încărcat cu buşteni care cobora spre Curtea de Argeş. Prima senzaţie pe care o ai în astfel de cazuri este că maşinile celor care ar trebui să ştie tot ce mişcă pe raza Ocolului Silvic Vidraru sunt folosite ca antemergători pentru camioanele exploatatorilor de păduri, şi nu pentru verificarea acestora.
Dispar păduri, conform legii…
Să fie clar: demersul nostru nu se referă la cadrul legal sau ilegal al tăierilor de păduri din Argeş, pentru că, în urma semnalelor ziarului „Argeşul” din anii trecuţi, toate autorităţile competente nu au făcut altceva decât să ne explice că dispariţia pădurilor în zona Vidraru are loc… conform legii. Asta chiar şi în cazurile în care legea a fost încălcată. Noi, însă, continuăm să scriem că pădurile dispar pe zi ce trece în zona montană fără să fie tras cineva la răspundere! Şi poate – cine ştie? – un astfel de demers va da roade până nu e prea târziu…
Afaceriştii vor să taie mai mult
În aceeaşi zi de vineri am primit, online, pe adresa redacţiei, o scrisoare din partea unor persoane care îşi desfăşoară activitatea în domeniul exploatării pădurilor. Pentru a arăta care sunt interesele şi ofurile lor, publicăm în întregime acest mail, iar cititorii pot trage concluzii…
„Proprietarii de păduri şi forestierii îşi pun mari speranţe în noul ministru care va prelua conducerea Ministerului Apelor şi Pădurilor şi în seriozitatea cu care acesta va trata problemele unui întreg sector aflat în prag de faliment.
Urgenţa zero pentru sectorul forestier şi industria lemnului din România este modificarea Codului Silvic şi a Regulamentului de valorificare a masei lemnoase (HG-715/2017) până în vara anului 2018, înainte de a provoca pierderi economice ireversibile. Efectul modificării Codului Silvic în iunie 2017 este o adevărată criză economică în industria lemnului şi agravarea crizei lemnului de foc. La licitaţiile principale organizate de către Romsilva pentru producţia anului 2018, pe fondul unei oferte reduse cu 30%, creşterile de preţuri rezultate din licitaţii sunt dezastruoase: se ajunge la 317 lei mc, preţ mediu de adjudecare la răşinoase, 258 lei preţ mediu naţional! Creşterea preţurilor resursei de masă lemnoasă 2011-2017 a fost de 250%, creşterea 2011-2018 se va apropia de 400%! Practic a fost ignorată de către autorităţi o legitate economică simplă: scăderea ofertei conduce la creşterea preţurilor, atât pentru industrie, cât şi pentru populaţie.
Este o demisie de onoare, în condiţiile în care doamna ministru Doina Pană şi-a asumat toate deciziile pe domeniul pădurilor, iar aceste evoluţii şi dezvoltări au condus sectorul forestier către o agravare a crizei. Greşeala doamnei ministru Doina Pană a fost că a rămas blocată pe linia de politici deschisă de către domnul Istrate Şteţco, secretat de stat. Şi-a asumat această linie, inclusiv lipsa de dialog. A fost o linie greşită, aşa cum se vede clar din realitatea crizei lemnului de foc, crizei sectorului forestier şi industriei lemnului. Demisia este o consecinţă inevitabilă a crizei în care a fost condus sectorul forestier în 2017. Din păcate, pentru agenţii economici care au cumpărat 3 milioane mc masă lemnoasă la preţuri, în medie, cu 30% mai mari decât anul trecut, efectele economice sunt imposibil de evitat. Cu ce preţuri să pui în piaţă masa lemnoasă dacă preţul de adjudecare a fost de 317 lei/mc pe picior, volum brut, la răşinoase? Efectele vor fi creşterea în continuare a preţului lemnului de foc pentru populaţie şi agravarea crizei industriei lemnului. Deocamdată avem o demisie. Logic, trebuie să urmeze imediat şi demisia domnului Istrate Şteţco. Apoi vom avea un nou început şi de aici un dram de speranţă. Întreaga industrie a lemnului se decapitalizează, rezultatele financiare sunt din ce în ce mai slabe, peste 1.800 de agenţi economici din sectorul de exploatare şi peste 3.000 din sectorul de prelucrare primară a lemnului au capitaluri proprii negative şi riscă în 2018 să dispară de pe piaţă. Inclusiv industria mobilei a intrat pe o pantă descendentă, după cum arată cel mai recent raport Fordaq, privind starea pădurilor şi industriei lemnului. Este o moştenire a politicilor incoerente, a unui lung şir de greşeli, soluţii false şi refuzul dialogului, a deciziilor care au condus către o agravare a crizei în sectorul forestier şi în industria lemnului, o realitate de necontestat. O asumare corectă a nerealizărilor este importantă pentru un început bun” – scrie Cătălin Tobescu, administrator Fordaq România – Comunitatea Forestierilor, membru în Secretariatul Permanent al Consiliului Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, preşedintele Asociaţiei Forestierilor din Banat şi vicepreşedintele Federaţiei Proprietarilor de Păduri şi Păşuni din România.
În loc de încheiere îi adresăm o întrebare domnului Armand Chiriloiu, şeful Pădurilor din Argeş: cam câţi metri cubi de buştean „coboară” zilnic pe Transfăgărăşan şi cam câţi ar fi necesari să „coboare” astfel încât exploatatorii de cherestea să fie satisfăcuţi?
14 Comentarii
Ioan
Lucrurile sunt simple….se interzice 10 ani tăierile de păduri și scăpăm de toți șmecherii din domeniu și ai birocrației statului…27 de ani de jaf este suficient ca sa înțelegem ca…totul are o limita…lăcomia hoților din domeniu este imensa…nici pădurile amazoniene nu ar face fata la cât vor ei sa fure…distrugerile sunt imense iar efectele asupra mediului…incalculabile… niciunul din haiducii actuali ai pădurilor nu a contribuit la plantarea de arbori…doar la jaf și distrugere…sunt mari scule…cu gipane si viloaie…concedii in destinatii exotice și „legaturi primejdioase” cu padurari-comisari silvici-politisti-procurori-judecatori-politicieni…tot tacamul…dacă vor lemn sa meargă în Canada și sa exploateze cât vor…dacă le place atât de mult…în România…a înțărcat bălaia.
Anonim
Mintea ta e la fel de simpla ca varianta!
Anonim
Vezi exemplul Slovacilor
geo
As dori sa felicit ziarul Argesul pentru ca si-a asumat misiunea de a semnala jaful padurilor. Nicio alta institutie de media, locala sau centrala, nu pare interesata de acest subiect desi ar trebui sa ne doara pe toti sufletul cand mergem la munte si vedem acel peisaj de sfarsit de lume ramas in urma defrisarilor.
Vă mulţumim pentru aprecieri. O să continuăm să scriem despre acest fenomen, doar, doar…
Anonim
Daca ai atatea informatii de ce nu depui o plangere ?
Anonim
Știre nefundamentată.
Anonim
Ca să depui o plângere, te numeşti reclamagiu şi intri în evidenţele sistemului, după care ţi- ai făcut de lucru toată viaţa.
Lasă- i domne să fure, n-ai nicio şansă să te pui cu sistemul, că doar nu degeaba au plecat peste 4 milioane de români.
Anonim
Ai dreptate. Noi vorbim noi auzim.
geo
Iti trimit poze de ex. din parcul national Patra Craiului jefuit – tine loc de informatii si de plangeri?
Anonim
Poliţia, procuratura, jandarmeria şi Tribunalul sunt cu „noi”.
Cine nu e cu „noi” este contra şi şi- o ia pe cocoaşă.
Dumneavoastră nu aţi văzut ce fălci şi şorici au făcut cei care sunt cu „noi”?
Păi ce să faci cu pozele, este ca şi cum mielu se duce la lup să se plângă.
Mafia în România nu este ceva izolat, Mafia este tocmai Statul.
Anonim
Vreau sa vad și eu pozele
Anonim
Fiecare cu domeniul lui
Anonim
mergeti si la obstea berevoiesti sa vedeti jaful facut de aceasta firma din arges au sustras tot busteanul de calitate au lasat localnicii fara lemne de foc inclusiv sa vedeti la ce preturi au cumparat lemnele preturi de batjocura aici nu se face licitatie publica aici se [negociaza cu sefii obstei berevoiesti cu usile inchise] asa s-a sustras tot lemnul de calitate iar pe noi proprietarii ne pacalesc cu lemne din curatiri [plop;mesteacan;anine;fag] si ni se dau lemnele in toiul iernii rusine sa le fie
Vă rugăm, luaţi legătura cu redacţia noastră, fie telefonic, fie prin email, fie personal, dacă aveţi drum la Piteşti. Sau indicaţi-ne o modalitate prin care să vă putem contacta. Ne interesează situaţia de la Berevoeşti şi dorim să scriem despre asta. Vă garantăm anonimatul, dacă doriţi acest lucru.
Anonim
Un nr de telefon