„Pe repede înainte” e şi mesajul unei reclame la un produs bancar, doar că se referă la credite. E cât se poate de adevărat! Spun asta după ce am vizitat mai multe sucursale ale unor bănci din Piteşti şi am văzut că la ghişeele de credite e mare înghesuială. La economii, bate vântul. Planurile oamenilor strângători se frâng în faţa consultanţilor care fac o „proiecţie” a unui depozit de 10.000 lei (ca să dau un exemplu), beneficiul net după un an fiind, în cele mai fericit caz, de aproximativ 150 lei.
Dobânzi mici
Majoritatea băncilor oferă dobânzi de 1% la depozitele în lei, cele în valută situându-se în jurul a 0,2% – 0,3%.
Banca Transilvania pare mai răsărită din acest punct de vedere, oferta fiind de 1,75% la depozitele în lei pe termen de un an, în vreme ce dacă optaţi pentru economii în euro socotiţi la final că veţi obţine un plus de 0,6%. Nu uitaţi de impozitul de 16% care se reţine automat din cont. Vestea bună e că am scăpat de taxele de administrare. Acestea nu se mai aplică în cazul depozitelor la termen, ci doar dacă optaţi pentru un cont de economii.
Şi pentru că veni vorba de acest tip de produs, menţionez că, în ultima perioadă, băncile promovează destul de mult aşa-numitele conturi pentru copii, cu dobânzi mai atractive decât în cazul depozitelor clasice (la BT e de 2% pe an).
Performanţele investiţiilor
De asemenea, după cum am mai scris cu alte ocazii, fondurile de investiţii rămân o opţiune interesantă. În funcţie de planul pe care vă orientaţi (obligaţiuni, acţiuni, mixt), puteţi obţine ceva mai mult decât în cazul unui depozit. Spre exemplu, performanţele unui fond cu investiţii plasate în obligaţiuni au fost de aproximativ 2,1%, cel mixt a urcat până la 3,4%, iar cei care au riscat şi au investit în acţiuni au obţinut la finele lui 2016 peste 10% ca urmare a creşterii valorii unităţilor de fond. Recordul, din câte am văzut, este deţinut de un fond administrat de Raiffeisen, care a înregistrat o creştere de 22,58% în 2017.
La celălalt pol, am văzut şi planuri de investiţii neperformante cu pierderi de -10% şi chiar -27%. Merită subliniat totuşi că acestea constituie o minoritate pe piaţa fondurilor mutuale şi că majoritatea au înregistrat cifre pozitive.
Concluzia, judecând după cum stau lucrurile, este că depozitele la termen sunt departe de a mai avea un viitor (personal, le văd ca pe un seif unde pui banii ca să îi ştii cumva în siguranţă, nu ca să-i înmulţeşti), fiind practic susţinute de temerile oamenilor cu privire la investiţii. Când spui investiţie, se înţelege că există un anumit grad de risc pe care mulţi nu sunt dispuşi să şi-l asume.