Anul trecut, la Colegiul Naţional „Zinca Golescu” din Piteşti, Moş Crăciun a sosit mai devreme… şi din sacul său plin de daruri a oferit prima mobilitate în cadrul proiectului strategic „Career Based Opportunities”. Reamintim pentru cititorii noştri că proiectul a debutat la 1 septembrie 2017, în cadrul Programului Erasmus +.
„Career Based Opportunities” are în vedere dezvoltarea unor abilităţi pentru integrarea la locul de muncă şi pentru facilitarea tranziţiei de la şcoală la locul de munca, dezvoltarea unor deprinderi de lucru pentru adaptarea tinerilor la cerinţele de pe piaţa muncii. „Elevii au nevoie de o pregătire complexă care să includă contactul direct cu un mediu de lucru real, organizat după cerinţele standardelor europene. Este necesară îmbunătăţirea competenţelor personale, competenţelor de comunicare şi cooperare în relaţiile de muncă, a competenţelor culturale prin lărgirea orizontului cultural în vederea creşterii nivelului de adaptare la orice mediu de muncă şi dezvoltarea abilităţilor antreprenoriale în perspectiva iniţierii de micro-întreprinderi”, a precizat doamna profesor Aida Grecu, coordonatorul proiectului.
Şi pentru a prevesti sărbătorile ce urmau să vină şi atmosfera plină de entuziasm, spiritul de a fi cât mai aproape unii de alţii, membrii echipei de proiect s-au reunit pentru o sesiune de lucru, la Poznan, în Polonia. Reprezentanţii echipei de management a proiectului, d-na Maria Broştescu – directorul colegiului şi coordonatorul proiectului, d-na Aida Grecu – profesor limba engleză, şi-au întâlnit partenerii din Polonia (Zespol Szkol Ogolnoksztalcacych w Wolsztynie), Italia (I.t.c. Pacle Elsa Morante Limbiate), Bulgaria (Sredno uchilishte „Petko R. Slaveykov) şi Turcia (Emirdağ Aziziye Anadolu Lisesi), în perioada 11-14 decembrie.
Şi dacă Moş Crăciun a deschis tolba pentru toşi partenerii implicaţi în proiect, reuniunea transnaţională de proiect a deschis oficial colaborarea dintre parteneri şi a constat în sesiuni de lucru pentru planificarea proiectului şi asumarea conştientă a sarcinilor fiecărui partener implicat.
Magia sărbătorilor ce se apropiau a sedimentat sentimentul de siguranţă şi de încredere în lucrul bine făcut în echipă, în crearea de strategii eficiente de implementare a conceptului de competenţe antreprenoriale, abordarea multidisciplinară a competenţelor antreprenoriale la şcoală, trăsăturile de personalitate ale unui antreprenor. De asemenea, au fost luate în considerare şi diverse activităţi destinate ameliorării competenţelor culturale ale participanţilor prin conversaţii formale şi informale, prezentări de obiceiuri şi tradiţii ale ţărilor participante – în momentul mobilităţii la fiecare din ţările gazdă.
La final, participanţii au făcut evaluarea întâlnirii şi au aşternut pe o foaie de hârtie, alături de entuziasmul lor, aşteptările privind derularea pe mai departe a proiectului, precum şi promisiuni că toţi partenerii implicaţi în proiect îşi vor îndeplini sarcinile cât mai bine posibil, că vor crea adevărate punţi de legătură între ţările lor, că toţi participanţii se vor îmbogăţi profesional şi cultural.
„The European Commission support for the production of this publication does not constitute an endorsement of the contents which reflects the views only of the authors, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.”