Andreea Goşoiu (24 de ani) este interpretă de muzică populară şi de petrecere. S-a născut în comuna Bogaţi, dar de 15 ani locuieşte în Piteşti. A absolvit şcoala Populară de Arte şi Meserii din Piteşti, secţiile orgă şi canto popular, Facultatea de Litere, Istorie şi Arte din cadrul Universităţii din Piteşti, secţia Pedagogie muzicală, şi, în paralel, a studiat în particular folclor şi canto popular cu profesorul A
urel Mustăţea. Acum este în anul I la master – Educaţie muzicală contemporană şi colaborator al şcolii Populare de Arte – profesor de canto popular. La ultima ediţie a Festivalului naţional de muzică lăutărească veche „Zavaidoc” a câştigat un premiu.
Aşadar, muzica face parte din viaţa ei. Despre primul său album, dar şi despre pasiunea pentru muzică, Andreea ne-a vorbit zilele trecute…
Calea spre folclor
– De unde provine dragostea ta pentru muzică, Andreea?
– Pasiunea pentru muzică mi-a fost insuflată de părinţi. Ei au dorit ca atât eu, cât şi fratele meu să studiem muzică şi, de aceea, au mers cu noi la maestrul Vasile Răducu pentru a ne testa calităţile. Ca urmare a îndemnului său, au hotărât să ne susţină pe acest drum şi, odată cu începerea şcolii, chiar în clasa I, m-au înscris la cursul de orgă din cadrul şcolii Populare de Arte şi Meserii din Piteşti. De aici, practic, a început totul.
– De mică ai îndrăgit folclorul sau ai început cu alte genuri?
– Când eram mică, se întâmpla foarte rar să ascult sau să joc vreo melodie populară. Eram mai mult atrasă de muzica uşoară. Dar, pe negândite, folclorul a devenit o pasiune. Una fără de care, dacă nu aş mai continua, nu aş mai fi tot eu.
„Folclorul m-a ales”
– De ce, totuşi, ai ales acest gen de muzică?
– Dacă stau să mă gândesc, aş spune că acest gen muzical mi-a fost scris. Nu eu am ales, ci folclorul m-a ales pe mine, deoarece am încercat să studiez mai multe stiluri. După ce am terminat cei trei ani de orgă, părinţii m-au înscris la Liceul de Arte „Dinu Lipatti” din Piteşti, unde am studiat muzică clasică la instrumentele violă şi pian, iar mai târziu, în paralel cu anii de liceu, am vrut să studiez şi canto-muzică uşoară. Am întâmpinat câteva piedici şi dezamăgiri, aşa că am încercat să studiez canto-muzică populară.
„E o artă, nu o afacere”
– Cum a fost acest drum al tău şi cine te-a susţinut?
– Primul meu concert a fost la finalul clasei I, la orgă. La petreceri şi festivaluri, ca interpret de muzică populară, am început mult mai târziu, prin clasele de liceu. Dar întotdeauna cânt de drag şi cu tot sufletul pentru cei care mă ascultă, considerând folclorul o artă, nu o afacere. Dintotdeauna, m-au susţinut părinţii, cărora le voi mulţumi toată viaţa pentru sprijin şi pentru sacrificiile făcute. Am avut norocul să-mi iasă în cale oameni mari şi importanţi atât pentru mine, ca persoană, cât şi pentru cariera mea. Au crezut în mine şi îmi sunt mereu aproape. Este vorba despre maestrul Marian Alexandru, de la care a pornit drumul meu în această carieră, domnul profesor de canto-muzică populară Aurel Mustăţea, care m-a ajutat să studiez şi să apreciez folclorul autentic, şi maestrul Vasile Răducu, care a crezut în mine şi în talentul meu de când eram copil. Şi să nu-l omit pe primul meu profesor şi susţinător de muzică, domnul Barbu Ion de la Şcoala Populară de Arte şi Meserii din Piteşti. Mă simt onorată şi fericită că am colaborat cu dânşii şi că îi am aproape. Le mulţumesc din suflet!
„Oameni cu suflet bogat”
– Ai scos un album. E o realizare. Care este povestea acestui album?
– În urma orelor de canto cu domnul profesor Aurel Mustăţea, am decis să realizez piese proprii şi să apar în faţa publicului ca un adevărat interpret. Dar după ce au fost gata primele patru piese, am mai lucrat la încă 13 şi la o doină, pentru a realiza un album. Aşa a luat… naştere primul meu album, „Oameni cu suflet bogat”, care conţine 16 piese muzicale şi o doină. Liniile melodice sunt compuse de domnul profesor Mustăţea, textele – de tatăl meu, Titel Goşoiu, iar orchestraţia şi aranjamentul muzical – de maestrul Marian Alexandru. „Oameni cu suflet bogat” este şi titlul primei melodii, care mă defineşte. Acest album este cea mai mare realizare a mea de până acum. O mare valoare pentru mine are şi melodia „Cât aş vrea să întorc timpu'”, în care povestesc despre cum am crescut doar cu bunica, neavând privilegiul de a fi lângă un bunic, mai ales că bunicul din partea tatălui era un mare iubitor de folclor. Îi plăcea să cânte şi ştiu, din ce-mi mai povesteşte tata, că şi-a dorit şi el să ajungă un interpret de muzică populară. Fiecare melodie are povestea sa şi este parte din sufletul meu.
– Cum te-ai descrie ca persoană şi artist?
– Cred că sunt un om echilibrat. şi ca persoană, şi ca artist, sunt unul dintre acei „Oameni cu suflet bogat”. Sufletistă, sinceră, caldă, perfecţionistă, am principii după care mă ghidez şi tot timpul am ţeluri de atins. Sunt şi foarte selectivă când este vorba despre persoanele care fac parte din viaţa mea. Muzica mea este din suflet pentru suflet.
-Ţi-a fost vreodată greu în această lume a muzicii?
– Mi-a fost greu, este o lume în care trebuie să lupţi. Am avut tot felul de piedici din partea unor persoane. Nici n-am avut o situaţie financiară bună, care de multe ori m-a ţinut pe loc. Dar cu multă răbdare şi studiu am reuşit!
– Care a fost cea mai frumoasă experienţă pentru tine?
– De fiecare dată când urc pe scenă este un moment special şi unic. Dar pot reaminti două dintre ele, unul dintr-o emisiune tv în care am lansat albumul şi celălalt când am cântat live pe scenă alături de maestrul Marian Alexandru şi de taraful său, în cadrul festivalului „Zavaidoc”.
– Ce simţi când eşti pe scenă, ştiind că de tine depinde buna dispoziţie a publicului?
– Am emoţii de fiecare dată când urc pe scenă. Cred că fără aceste emoţii nu poţi transmite publicului ceea ce cântecul exprimă. Iar sentimentele nu pot fi decât de fericire şi de împlinire de fiecare dată când oamenii se regăsesc în cântecele mele.
Visul
– De ce să asculte oamenii muzică populară?
– Pe lângă faptul că muzica populară ne defineşte pe noi ca naţie, ar trebui să ne cunoaştem rădăcinile. Eu ascult şi acum alte genuri muzicale, iar ceilalţi pot asculta sau urmări un spectacol de muzică populară. Orice lucru nou ne va îmbogăţi cultura generală. Nu poţi afirmă că ai cultură muzicală dacă nu cunoşti şi acest gen de muzică. Chiar îi invit pe toţi cititorii dumneavoastră ca măcar o dată să meargă la un spectacol de acest gen.
– Visul tău care este?
– Chiar dacă nu vine din copilărie, visul meu începe să prindă contur: voi continua să apar în faţa publicului de fiecare dată cu melodii cât mai frumoase, cât mai autentice. Să pot ajunge pe cele mai mari scene reprezentând folclorul românesc de calitate, atât în ţară, cât şi în străinătate.
Îmi doresc, de asemenea, să ajung un mare etno-muzicolog (mă pregătesc în acest sens) şi să rămân unul dintre acei „Oameni cu suflet bogat” şi de încredere pentru cei din jur.
3 Comentarii
Titel Gosoiu
Adevarul este ca numai un artist ne face sa traim si sa simtim viata cu adevarat.El ne umple golurile din viata noastra cu frumosul si placutul de care avem atata nevoie.
Dar putini sunt cei care cunosc cat timp din viata lui(mai ales copilaria) sacrifica un artist pe drumul realizarii lui : bani cheltuiti (pe care poate nu i-a avut de multe ori sau avea nevoie de alte lucruri si a renuntat ) , piedici si dezamagiri care i-au ranit sufletul si peste care a trebuit sa treaca cu capul sus facand mari eforturi .
De aceea apreciez pe aceasta cale interesul si munca celor care se ocupa si de artisti (acesti mesageri ai sufletului ) pentru ca sunt niste valori ale noastre care ne reprezinta si care trebuie pretuite .
Felicitari si succes in continuare !
Anonim
sint de acord intru totul cu ce spune Dl Titel tatal andreeiei cit si cu opinile si gandirea celor doi .Felicitari Gygy serbanescu cateasca ag.
.
Anonim
sint de acord cu ce spun cei doi felicitari Andreea.