Acum, la trecerea de la Anul chinezesc al Cocoşului de Foc la cel al Câinelui, după ce ne-am dumirit cum este cu transportul gratuit cu metroul în Piteşti şi după ce ţinurăm cele 17 dezlegări de peşte din post, iată-ne în prag de sărbători. De va fi buzunarul subţirel, ne gândim la cei 60 de pensionari cu o pensie lunară de 25.000 euro fiecare sau la cei 300 de români care deţin o avere toală de 23 miliarde de euro. Brăduţul îl vom primi de la Romsilva care, deşi mai controlează circa 49% din păduri, a pus la vânzare în jur de 60.000 de puieţi. Lemnul de foc pentru sobă îl vom lua cu 250% mai scump decât acum şase ani. De la ARGCOMS vom primi câteva globuleţe din cele peste 30 de milioane produse în 10 ani.
De vor fi mai puţini colindători, asta se explică prin scăderea populaţiei cu 187 persoane pe zi. De molima asta s-au molipsit până şi găinile ouătoare al căror număr s-a redus de la 25 milioane la aproape 10 milioane. Noroc cu diaspora care numără 4,4 milioane români unde s-au născut mai mulţi copii decât în ţară. Vivat diaspora!
În timpul promenadei, pe sub ghirlandele cu zeci de mii de globuleţe, ne vom duce cu gândul la Tokyo, unde japonezii folosesc cam 60 milioane de tone de ulei comestibil uzat şi reciclat pentru iluminatul stradal de sărbători, adică de tot atâtea ori mai mult decât folosim noi. Pentru milostenie, ne îndreptăm către închisori. Aici gradul de ocupare fiind de circa 150%, celor aproape 30.000 de deţinuţi li s-a alocat un cuantum lunar de întreţinere de 417 lei pentru fiecare.
Cât despre porcul de Ignat, el ne va fi asigurat de firma chinezească sau daneză care deţine o treime din piaţa internă de creştere a porcilor. Anul trecut s-au sacrificat peste un milion de porci, între care unul de 600 kg şi 2 m lungime. Stropirea mesei o vom face conform onorantului loc 5 mondial pe care-l ocupăm la consumul de alcool. Dacă începem cu ţuică, bem din licoarea celor 40.000 de cazane declarate din care curg 130 milioane de litri. Desigur, vom plăti acciza de 33,07 lei per litru de alcool pur, adică la 50 litri de ţuică de 30 de grade corespund 15 litri de alcool pur. Dacă nu ne ajunge ţuica, o dăm şi pe vin. La vin, producţia de 5,3 milioane hectolitri ne situează pe locul 13 în lume.
Aşadar, avem de unde să închinăm un pahar şi la aniversarea primului mesaj de tip SMS prin telefon. La 3 decembrie 1992, acesta avea următorul conţinut: „Merry Christmas”. Aşa să fie!
C. BUJDOIU