Autorităţi locale şi judeţene i-au solicitat în acest an Ministerului Turismului sprijin pentru dezvoltarea infrastructurii de turism. Din păcate, însă, fără rezultat. De ce? Păi, ori guvernanţii ignoră Argeşul, ori cei care se ocupă de proiecte nu ştiu să se facă înţeleşi. Drept urmare, judeţul, care are un potenţial turistic enorm, se bucură doar de vreo 130.000 de turişti pe an, cei mai mulţi veniţi să vadă Transfăgărăşanul, Vidraru şi Mănăstirea Curtea de Argeş.
Schi? De unde?
Aşadar, ce aflăm de la Ministerul Turismului? Că, de exemplu, Consiliul Judeţean a trimis două proiecte: cel privind staţiunea de schi de la Moliviş (investiţie blocată de anchete penale) şi cel referitor la dezvoltarea infrastructurii turistice în masivul Leaota (doar pe hârtie). În condiţiile în care potenţialul schiabil al judeţului este imens, faptul că nu avem nicio pârtie de „Doamne ajută” în Argeş este… condamnabil, pentru că se pierd bani mulţi!
Istorie în… ruine
Comuna Arefu, la rândul ei, i-a trimis ministerului două proiecte: de îmbunătăţire a accesului la Cetatea Poenari (pentru care Consiliul Judeţean vrea să obţină fonduri europene) şi de primenire a infrastructurii în arealul Cumpăna-Vidraru. Pe aceeaşi linie, comuna Dâmbovicioara vizează reabilitarea Cetăţii Oratea (aflată în zona Podu Dâmboviţei, aproape de limita cu judeţul Braşov). E un alt plan despre care se vorbeşte mult şi… atât! Istoria a lăsat în judeţ urme adânci, dar ruinele nu-i atrag pe turişti!
Piteşti
„Simfonia Lalelelor” este principalul eveniment care atrage turişti în municipiul Piteşti. Conducerea Primăriei a luat însă în calcul şi alte repere, aşa că i-a cerut Ministerului Turismului sprijin în următoarele direcţii: regenerarea urbană de-a lungul râului Argeş (promenadă, piste de biciclete), declararea pădurii Trivale drept arie protejată (Guvernul amână nejustificat demersul), amenajarea Parcului Făget (realizat până la urmă cu bani de la bugetul local), reabilitarea (în stil retro) a străzii Trivale, dar şi a Porţii Eroilor şi a Monumentului Independenţei. Ministerul n-a răspuns însă.
Aşadar, intenţii bune ar fi câteva. Bani mai trebuie! Doar că Ministerul Turismului pare mai preocupat să dezvolte continuu zona Prahovei, unde nababii au interese, lăsând Argeşul de izbelişte (vina e şi a politicienilor care par prea slabi să reprezinte aşa cum trebuie interesele judeţului!).