* Multe activităţi, evenimente puţine în cultura argeşeană
La sfârşit de an e moment de bilanţ. Ce-am avut şi ce-am pierdut în cultura argeşeană citiţi în cele ce urmează.
Un pas înapoi
Începem retrospectiva culturală cu o lovitură de graţie… În primăvara acestui an, Consiliul Judeţean Argeş a desfiinţat Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale şi a înfiinţat „pe repede înainte” Centrul Judeţean de Cultură Argeş, sacrificând banca de date a tuturor valorilor creaţiei populare din judeţ pe… altarul unei reorganizări controversate.
După ce a fost scoasă „din joc”, Casa Creaţiei Populare a fost redusă la un mic compartiment de cercetare, serviciu pe care-l regăsim, de vreo opt luni încoace, în schema de funcţionare a Şcolii Populare de Arte şi Meserii Piteşti. În opinia oamenilor avizaţi, Argeşul cultural a făcut un pas înapoi după această restructurare.
Un pas înainte
După ploaie vine soare… În primăvara acestui an s-au petrecut şi lucruri bune. În buchetul patrimonial de cultură al Piteştiului şi al judeţului Argeş a apărut „o floare”. Vorbim de prima galerie de artă privată, inaugurată la finalul lunii mai, un proiect al Fundaţiei Culturale „Ilfoveanu”, reprezentată de familiile artistului Sorin Ilfoveanu şi a omului de afaceri Gheorghe Badea.
Renovările stau la coadă
Una caldă, una rece… Parteneriatul de succes în domeniul artei, bazat pe experienţa businessului şi pasiunea pentru frumos, a dus la crearea unei unui spaţiu cultural care stă, prin calitate, alături de orice muzeu european; fireşte, ne referim la Galeriile „Ilfoveanu”. Comparativ, aproape toate instituţiile de cultură din judeţ, finanţate de CJ Argeş, necesită renovări. Au aceste aşteptări Galeria de Artă „Rudolf Schweitzer-Cumpăna”, Teatrul „Al. Davila” etc. Rău la acest capitol stă şi cel mai tânăr membru, adică Centrul Cultural Judeţean Argeş, care deţine două spaţii aflate în proces de reabilitare; ne referim la sediul din Găvana, în speţă la sala de spectacole, şi la Grădina de Vară (în ambele cazuri, lucrările n-au fost finalizate).
Conacul „Brătienilor” a ieşit din ceaţă
După ce a stat ceva vreme pe teren mişcător, Centrul de Cultură „Brătianu” a văzut, spre finalul acestui an… luminiţa de la capătul tunelului. La începutul lui noiembrie, Ministerul Culturii şi-a exercitat dreptul de preempţiune asupra Conacului Brătienilor. Pasul istoric privind achiziţionarea Ansamblului conacului Brătianu – Florica a fost făcut. Momentul atât de mult aşteptat privind achiziţionarea acestui bun de patrimoniu naţional a fost realizat. Conacul unde-şi are sediul Centrul de Cultură „Brătianu” nu mai e în ceaţă; a devenit bun al statului român, fiind preluat prin Ministerul Culturii odată cu semnarea contractului de vânzare-cumpărare între minister şi proprietari. Actualmente, instituţia de cultură din Ştefăneşti îi aparţine ministerului şi urmează să fie dată în administrarea Consiliului Judeţean. Nemaifiind întrebări în privinţa statutului juridic al conacului, în ianuarie-februarie 2018 va fi organizat concurs de management la Centrul de Cultură „Brătianu”. În cursul anului 2017, la şefia acestei instituţii s-au perindat trei directori.
Iar dacă tot a venit vorba de directori, vă reamintim că, în 2017, Consiliul Judeţean Argeş a organizat concursuri de management la Teatrul „Al. Davila” şi Şcoala Populară de Arte şi Meserii Piteşti, mandatele fiind câştigate de Nicolae Poghirc, respectiv Elena Iagăr.
Manifestări bifate
În 2017, calendarul manifestărilor cultural-artistice organizate de instituţiile subordonate Consiliului Judeţean nu a diferit faţă de alţi ani. Vorba aceea, au fost multe activităţi şi puţine evenimente. Manifestările „trecute în fişa de post” au fost bifate ca să iasă la numărătoare, chiar dacă, nu de puţine ori, publicul a fost cvasiprezent. La realizări au fost trecute şi manifestările tradiţionale, cu răsunet naţional şi internaţional, precum Festivalul teatrului de studio, Festivalul de folclor „Carpaţi”, Festivalul coral „D.G. Kiriac”, Festivalul „Dansul florilor” etc.
Din perspectiva Consiliului Judeţean, toate obiectivele culturale propuse la început de an au fost atinse, a apreciat Simona Brătulescu, vicepreşedintă. În raportul de activitate au fost menţionate evenimentele cu caracter local, judeţean şi internaţional, inclusiv cele dedicate Unirii, Francofoniei, Europei, Copilului, Crăciunului, Paştelui ş.a.
Proiecte de succes
Un proiect de succes al anului 2017 este, a spus Simona Brătulescu, conservarea şi consolidarea Cetăţii Poenari; lucrările vor fi finanţate cu bani europeni, asistenţa financiară nerambursabilă solicitată fiind în valoare de aproape 9,65 milioane lei.
În suita de activităţi cultural-artistice au fost evidenţiate două „tinere” proiecte: „Respect, protejare şi promovare a valorilor naţionale” (organizat în iunie, în parteneriat cu Academia Română şi DACIN SARA) şi „Gala 10 pentru Argeş” (a doua ediţie a avut loc la 8 decembrie).
Înfiinţarea Centrului Cultural Judeţean Argeş a fost trecută în contul realizărilor. „Pentru o mai bună funcţionare a instituţiilor de cultură într-o manieră coerentă şi în concordanţă cu nevoile şi aşteptările publicului argeşean a fost realizată o reorganizare instituţională, în sensul că a fost creat Centrul Cultural Judeţean Argeş”, scrie negru pe alb în raport.