Oul a ajuns să coste cât o pâine, ba chiar mai mult, dacă socotim produsul ecologic vândut în rafturile magazinelor din Piteşti cu 1,70 lei bucata. Clienţii nu înţeleg de ce preţurile sunt… bătute spumă taman în pragul sărbătorilor de iarnă. Crescătorii de păsări îşi justifică majorarea prin scăderea producţiei din… coteţ.
Nea Guran, un gospodar din Albota, creşte peste 90 de orătănii, între care 40 de raţe, 35 de puici, găini şi cocoşi, ba are şi câteva curci de prăsilă. Cu atâtea… ciocuri de hrănit, fermierul cumpără la greu grăunţe. Pe sacul de porumb, care îi ajunge cam o săptămână, dă pe puţin 35 de lei. Alţi 20 de lei se duc – ce-i drept, la un interval de timp mai măricel – pe seminţele de floarea-soarelui care, adăugate în furaje, sporesc performanţa la ouat.
Crescătorul de păsări ţine socoteala ouatului din ogradă şi spune că, de la începutul anului până în prezent, a trecut în condică peste 2.000 de ouă. În această perioadă, cuibarele sunt mai rar alimentate de găini, scăderea producţiei fiind principalul motiv de majorare a preţurilor. „Cu găina nu-ţi scoţi banii; în sezonul rece o zi se ouă, o zi ba. În schimb, raţa se ouă toată iarna, pe fiece zi, şi o ţine tot aşa, până la primăvară”, lămureşte fermierul problema.
Ieri, nea Guran a venit la piaţă cu vreo 80 de ouă; le-a cerut clienţilor din Ceair un leu pe bucată, fiind „de puicuţă”, dar până la prânz nu a dat nici jumătate din marfă. Totuşi, gospodarul nu s-a întors acasă cu portofelul gol, fiindcă a avut spor la vânzarea păsărilor vii; a vândut cât ai clipi, cu 30 de lei bucata, câteva găini şi un cocoş.
În Piaţa Ceair din Piteşti, majoritatea vânzătorilor ambulanţi vând ouăle „de ţară”, de găină, cu 1,20 lei bucata. Cel de raţă costă pe puţin 1,50 lei. „Gălbenuşul oului de ţară este ca morcovul, nu se compară cu cel luat din magazin; nu seamănă nici la culoare, nici la gust. Până la Crăciun, o să crească preţul oului de găină. Să nu vă mire dacă o să-l găsiţi la vânzare cu doi lei bucata”, prognozează o precupeaţă din Călineşti.