Unii fermieri din zona de nord a Argeşului caută de zor să angajeze ciobani. „Le fac şi carte de muncă, le dau şi cazare, şi masă, şi ţigări… Tot nu găsesc oameni!”, ni s-a plâns un astfel de fermieri. La deal, greu să găseşti oameni la cules de struguri, iar la câmpie dai cu tunul să ai pe ogor ajutoare, contra cost. În schimb, mulţi săteni pot fi găsiţi la birturile din comune unde au „program”. Motivul – primesc ajutoare sociale şi s-au învăţat aşa. Dacă pică de la stat, ce rost are să se încurce cu un loc de muncă? Ei bine, lucrurile se vor schimba. Parlamentarii vor să schimbe legea şi să-i oblige pe asistaţii social să nu mai refuze locurile de muncă. Concret, o iniţiativă legislativă prevede că refuzul unui loc de muncă oferit sau refuzul participării la serviciile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi de formare profesională conduce la suspendarea dreptului la ajutorul social. În Argeş sunt înregistraţi peste 8.000 de beneficiari de venit minim garantat. Unii primari argeşeni deja refuză să le mai acorde ajutoarele celor care nu prestează muncă în folosul comunităţii.
Vin vremuri grele pentru leneşii de la sate
Advertisement
Advertisement
Un Comentariu
Ioan
În România sunt cca 2,5 milioane oameni apti de munca si care nu au un loc de munca…iar locuri de munca disponibile 29.000, majoritatea puțin atractive….la salariul minim pe economie….iar salariul minim pe economie înseamnă….sărăcie severa.
În România avem 250.000 de cetățeni care primesc ajutor social….majoritatea de etnie roma…pe care angajatorii care vor ciobani….nu cred ca se gândesc sa-i angajeze….nu detaliez motivele.
Concluzie: este excesiv sa consideram ca….asistații sociali sunt cei care….determina deficitul de ciobani….discutam de lipsa de atractivitate a profesiei….dificultățile de viață….venitul modest încasat în raport cu aspectele de mai sus și….lipsa de perspective de evoluție în viața personală și profesionala.