Abuzul are o lege verificată în sociologie: cine are puterea este tentat să abuzeze de ea. Iar când mijlocul politic facilitează abuzul, atunci puterea se menţine prin abuz. Pentru multă vreme. Însă ceea ce mă îngrijorează la guvernanţi nu e atât lipsa spiritului etic, ci mai ales abuzul legislativ. Actualii guvernanţi sunt cuprinşi de isteria reformelor. Se reformează politicile salariale, cele referitoare la pensii, justiţie, impozite etc. Guvernanţii au impresia că istoria începe cu ei. Şi astfel se fac greşeli după greşeli. Nicio lege nouă nu o continuă pe una veche, ceea ce înseamnă că se vor pierde unele drepturi obţinute, dar vor apărea noi obligaţii. Mai ales că legile bune nu se fac pe azi, pe mâine, ci încet, chiar foarte încet, cu analiză anuală, cincinală, chiar de zece ani. Spiru Haret a elaborat o lege a învăţământului după ce s-a gândit la ea zece ani. Nu cum au procedat guvernanţii noştri mai bine de un sfert de veac. Dacă s-ar fi elaborat o lege gândită în urmă cu zece ani, acum cadrele didactice nu ar mai fi dat statul în judecată pentru a-şi apăra drepturile. Deci, ce au făcut Traian Băsescu şi Călin Popescu Tăriceanu, premier acum un deceniu? Au încurcat atât de mult lucrurile în Educaţie – ca să dau numai acest exemplu – încât oamenii continuă să se războiască între ei şi astăzi. Mă refer la declaraţiile rectificative, la dobânzi şi multe alte drepturi, pe care majoritatea cadrelor didactice din întreaga ţară vor să le obţină adresându-se instanţelor de judecată. Holurile din faţa cancelariilor şcolare se aseamănă cu sălile de judecată din tribunale, un fel de loc al paşilor pierduţi.
Pe lângă abuzul legislativ, guvernanţii mai abuzează şi de conţinutul legilor. Unele legi au dimensiunile unor cărţi, cu zeci, sute chiar, de pagini. Nu mai vorbesc despre articole. Niciodată astfel de legi nu vor fi cunoscute de oameni. Cei care tot reformează în grabă de fapt deformează un popor. Iată de ce afirm că o lege se elaborează după analize serioase şi amendamente chibzuite pe timp îndelungat, nu improvizate în câteva zile. Când o văd la televizor pe Olguţa Vasilescu, mă apucă frisoanele. Nu trebuie să fiu profet să-mi dau seama că în următorii ani, după ce va fi elaborată legea pensiilor, când contribuţiile sociale vor trece de la angajator la angajat, când va fi finalizată reforma în Justiţie, statul român va fi prezent mai mult în sălile de judecată decât în instituţiile publice. Nu afirm că aceste legi nu sunt necesare, ci doresc să atrag atenţia că ele sunt elaborate în grabă. Deja noua lege a salarizării a lăsat multe primării fără bani. Şi nu au trecut decât câteva luni. Or, numai printr-o legiferare chibzuită poporul poate lua la cunoştinţă despre legile noi, se poate orienta din vreme, pentru a ne alege cu un progres real.
Prin urmare, mai toate legile sunt elaborate fără niciun studiu serios, fiind chiar contra intereselor poporului. Iată de ce poporul zice: „Mai bine cu muţii decât cu limbuţii”. Or, toţi limbuţii aceştia au câte un proiect pentru România.
Ţara noastră nu mai este una de suflet, ci una de proiect. Posibilităţile noastre sufleteşti au fost toate cheltuite. Preşedintele Klaus Iohannis are un proiect pentru România. La fel şi Liviu Dragnea, care are şi o strategie. Şi Ludovic Orban are un asemenea proiect. Toţi aceşti halucinaţi, împărţiţi de interese personale, mânaţi de un mesianism abstract, măcinaţi de propria lor dorinţă de a parveni; toţi aceşti utopici, stăpâniţi de mitul chemării lor în fruntea României, nu ezită să facă din ţara noastră un proiect. Ei nu mai au conflicte de suflet, ci de proiecte. Cunoaşteţi probabil povestea cu ţăranul care a plecat într-o bună zi din bordeiul său de pământ şi a intrat simplu – ca un arhanghel – în palatul domnitorului Cuza. Şi el avea un proiect, dar nu unul politic, ci unul cu aderenţe sufleteşti.
14 Comentarii
AR
Trebuie să recunoaştem, Argeşul este cunoscut ca fiind cel mai corupt judeţ din România.
Bieînţeles, nici justiţia argeşeană nu a rămas mai prejos, şi aceasta ocupâ un loc fruntaş în domeniu.
Oare, cum ar fi în stare să justifice Curtea de Apel Piteşti că un grup de cetăţeni care au pe rolul acestei instanţe 4 dosare (şi nu mai multe) contra unei instituţii, toate cele 4 dosare au nimerit la acelaşi complet, cu toate că speţa respectivă poate fi judecată de alte 10 complete ale aceleiaşi instanţe.
Teoria probabilităţii, pentru cei care încă mai stăpânesc un astfel de domeniu, ne spune nu numai că în teorie, dar şi în practică nu se poate întâmpla aşa ceva.
CONCLUZIA: Curtea de Apel Piteşti se confruntă cu corupţia.
Poate cu ocazia aceasta ne va lămuri serviciul intern de informaţii al Ministerului de Justiţie cum este posibil să înşeli programul cu repartizarea aleatoarie a dosarelor la Curtea de Apel Piteşti.
Deciziile Curţii de Apel Piteşti în toate cele 4 dosare au fost deja luate încă de la repartizarea „aleatorie” a acestora, fără ca măcar să se fixat primul termen de judecată.
Se impune a se preciza că până în prezent, oficial nu s- a pronunţat nicio Decizie în niciunul din cele 4 dosare.
AR
Ar fi interesant să ni se comunice şi cine a intermediat afacerea cu repartizarea „aleatorie” (CU DEDICAŢIE) a dosarelor în cauză.
Ca parte implicată din exteriorul Curţii de Apel Piteşti să fie vinovat :
– avocatul instituţiei- parte în procese?
– directorul instituţiei ?
– primarul de pe raza de acţiune a instituţiei ?
– politicul, prin parlamentarii arondaţi zonei respective ?
– serviciile de informaţii care trebuie să taie avântul revoluţionarilor care vor să destabilizeze sistemul prin căutarea dreptăţii la instanţă?
Ca parte implicată din interiorul Curţii de Apel Piteşti este mai lesne de depistat, încât şi o curcă cu privirea în lemne poate să vadă.
Maria
Credeţi că doare pe cineva, că justiţia argeşeană este plină de corupţie?
ION
O mână spală pe alta şi amândouă faţa.
Totuşi, este interesant de aflat ce se întâmplă cu cele două „mâni” (spălate între ele) după ce acoperă „faţa” murdară.
Este posibil ca „mizeria” care se ia de pe „faţă”, să nu se mai spele de pe cele două, trei sau mai multe „mâini”.
Chiar dacă mizeria aparent nu se vede, ea este depistată la ultraviolete.
Să fie cantitatea de mizerie aşa mare la Curtea de Apel Piteşti, încât vaccinarea să nu mai facă faţă, să fie vaccinul diluat, sau detectorul cu ultraviolete s-a defectat (şi arată mizerie constantă şi permanentă) că alte explicaţii nu am descoperit?
Marx
Argesul a fost locul unde au fost experimentate utopiile comuniste iar astăzi se experimentează cele juridice.
Petre
Este normală corupţia în Justiţie.
Politicienii au fost respectoşi şi omenoşi (pe banii proştilor) au acordat remuneraţii făr de număr domnilor judecători, precum şi avantaje de gen pensii speciale, iar la rândul lor domnii judecători trebuie să fie omenoşi cu politicianul român (fie el primar, politician- director de instituţie, etc) şi să rupă gâtul la nevoie justiţiabilului român care nu face politică. – care umblă ca prostu prin instanţe să- i se recunoască o brumă de dreptate.
Nu degeaba se spune că politica este o curvă.
Nu numai în trecut, dar mai ales în prezent Justiţia miroase a politică.
Iurie
Cu părere de rău asta e realitatea, toate națiile se confruntă cu probleme de acest gen; persoane care au căpătat posturi de conducere prin eriditare sau vicleșug. Dar fără competențe necesare, apelând la puterea abuzului si corupției pentru a-și impune autoritatea nemeritata. Iar cel mai grav este că aceste lucruri se întâmplă acum în secolul XXI unde informațiile circulă fără obstacole și nouă zeci la sută din populația planetei au posibilitate de acces la ele. Dar am rămas ca în antichitate unde lumea trăia în ignoranta totala, și prepotenta domina timpurile robiei și al razboaelor.
ILIE
Legea fiscală, dată de actualul guvern, este o lege care a fost pritocită mult timp şi nu este o lege dată pe genu(n)che.
Tocmai faptul că ea păcăleşte mare parte din populaţie ne demonstrează că a fost gândită.
Guvernanţii au promis cu un an în urmă că vor creşte salariile prostimii cu 25%, şi s- au ţinut de cuvânt. Majorarea se va face de la 01.01.2018, dar doar la salariul brut şi nu la ce primeşte omul în buzunar.
În schimb guvernanţii nu numai că nu au mărit salariile , dar au şi băgat mâna în buzunarele noastre prin devalorizarea leului.
Nimic nu este întâmplător, ci totul este bine pus la punct. Faptul că nouă nu ne place este problema noastră şi nu a lor.
ION
Salarizarea în România este invers proporţională cu puterea sindicatului.
Unde avem sindicate puternice ne confruntăm cu salarii mici, unde nu există sindicate salariile cresc exponenţial.
Astfel, justiţia nu are sindicat, dar beneficiază de spor neuropsihic de 50% din salariu, în timp ce educaţia în urma luptei sindicale are spor neuropsihic de 0% inclus în salariu de bază.
Trebuie să recunoaştem că domnii judecători şi magistraţi sunt foarte stresaţi la locul de muncă şi- i doare capul de prea multă linişte în sala de judecată asigurată de jandarmerie
(o altă clasă favorizată pentru munca depusă), că de conştiinţă nu este cazul.
În acelaşi timp cadrele didactice care de multe ori se luptă cu hărmălaia a peste 25 copii, aplaudă rezultatele trădării sindicatului care le spune că s- a negociat sporul neurpsihic de o% şi s- a reuşit performanţa de a fi inclus în salariul de bază.
Ori ce umilire mai mare poate fi pe cetăţeanul de rând care constată pe propria piele cum dreptatea dată de judecător este ceva care se negociază la colţ de stradă (de cel care dă mai mult, este politician sau de intervenţiile serviciilor de informaţii), sala de judecată fiind doar de ochii lumii, multe dintre deciziile judecătorilor fiind cunoscute înainte de începerea judecăţii.
Jeni
Judecatoarea Carmen Lancrajan,cea care i -a facut ultimul dosar lui.Dragnea primeste bani de la o fundatie a lui Soros
Petre
În cazul dumneavoastră confundaţi procurorul cu judecătorul.
Pe români nu i- au furat ungurii sau alte naţii.
Distrugerea României s- a făcut numai cu acordul şi sprijinul câtorva cozi de topor din interior
Ar fi bine să ne uităm mai cu atenţie şi să ne vedem bârna din ochiul nostru şi nu paiul din ochiul vecinului, fie el ungur, rus, american etc.
Călin
Nu degeaba se spune să te ferească D-zeusă ajungi pe mâna popilor, celor de la spital şi a celor care se ocupă cu justiţia în România. Toţi vor arginţi.
Dacă dai colţul, nu – ţi dă popa aviz să te îngroape până nu- şi umple buzunarele cu gologani.
Ajungi la Spital nu ai nicio şansă de supravieţuire dacă nu dai gologani.
Iar, dacă scapi în ghearele justiţiei, aceasta nu- ţi dă drumul până nu te jefuieşte ca la drumul mare.
Nu degeaba se spune că banul este ochiul dracului. El rezolvă tot.
marin
,,L^ etat c^est moi!”
foarte sugestiv titlul: locul/sala pașilor pierduți! bravos!
unde sunt sindicatele?
Alina
La acest moment sindicatele sunt la masă cu boşii din politică şi râd de prostimea care nu numai că i- a ales, dar îi şi subvenţionează cu câte o cotizaţie.