Ion Mihăilescu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Argeş, a atras atenţia asupra obiectivelor care necesită reabilitare în judeţ. După cum am aflat din discuţia purtată la începutul săptămânii, e vorba în special despre case, drumuri şi obiective turistice care au trecut printr-o transformare la un anumit moment, însă ulterior au fost lăsate de izbelişte de autorităţi sau, după caz, de proprietari. Prin urmare, judeţul Argeş nu poate deveni atractiv din punct de vedere turistic, lucru care atrage consecinţe şi în economie.
Unde e durerea?
„Din cauza uzurii în timp, realizările de pe timpul meu au devenit obiective ale perioadei actuale, fie că e vorba despre infrastructură sau despre imobiliare. Dacă ne uităm la faţa oraşelor noastre, avem puţine atracţii judecând prin prisma a ceea ce vedem în ţară; nu mai spun la nivel european. La Câmpulung şi Piteşti sunt foarte multe case dărăpănate, cu faţade nezugrăvite, arhitecturi neconforme ş.a.m.d. Majoritatea au ajuns aşa după ce au fost retrocedate, iar retrocedarea a fost obiectul discuţiilor majore de după revoluţie. Atunci am identificat două categorii de beneficiari: direcţi (copii, nepoţi ai foştilor proprietari) şi dobândiţi – cei care au cumpărat drepturi litigioase, drepturi de moştenire ş.a.m.d. Primii au fost interesaţi să-şi modernizeze imobilele pentru nevoi proprii şi au făcut-o destul de bine. Ceilalţi au încercat să le valorifice imediat, să facă o afacere şi să le vândă. Cele care nu s-au vândut au ajuns de pârloagă, altele au fost transformate în spaţii comerciale. Cert este că, la momentul actual, foarte multe clădiri trebuie reabilitate pentru că nu mai sunt doar o problemă de estetică, ci un pericol pentru cetăţeni. În ceea ce priveşte infrastructura, observ că investiţiile nu sunt armonizate corespunzător resursele financiare cu cele umane, în aşa fel încât lucrările să avanseze conform planului stabilit la început (vă reamintesc în acest sens de „celebrul” drum DN73 Piteşti – Câmpulung). Când au avut bani, n-au avut forţă de muncă, iar când au avut forţă de muncă, n-au avut resurse financiare. Aceste întârzieri ne afectează atât din punct de vedere economic, cât şi turistic. Practic, Câmpulung (altădată un punct de referinţă) a cam dispărut din peisajul judeţului nostru” – a spus domnul Mihăilescu.
Mult e, de fapt, puţin
„Mă uitam pe site-ul Consiliului Judeţean, programul de investiţii pentru 2017-2022 este undeva la 774 milioane lei. Ceea ce înseamnă, de fapt, foarte puţin. Din PNDL reiese reabilitarea Spitalului Judeţean, aproximativ 12 milioane euro. E o sumă destul de importantă, dar şi clădirea este mare, iar gradul de uzură de asemenea. Astfel, suma respectivă deja mi se pare insuficientă. Gestionarea ei trebuie să fie chibzuită, altfel planurile de pe hârtie vor avea o altă faţă în practică, şi nu una tocmai de dorit. În plus, noi discutăm acum la nivel de program, iar eu am mai citit programe şi am auzit promisiuni conform cărora Argeşul va avea proiectat cel puţin un spital regional. Bine că se întâmplă la Mioveni ceea ce trebuia să se întâmple la Piteşti” – a conchis fostul preşedinte al Consiliului Judeţean.